For seks år siden spilte Östersund på nivå fire i svensk fotball. Nå er den lille klubben fra Jämtland i ferd med å kvalifisere seg til sluttspillet i Europa League.
– Det Östersund har gjort er uten sidestykke i nordisk fotball. Ja, Rosenborgs bragder i Champions League var imponerende - men her snakker vi om et lite hull på den svenske bygda. Det er absolutt ingenting som tilsier at de skal levere som de har gjort. Jeg klyper meg i armen etter hver eneste kamp, sier fotballekspert Joacim Jonsson.
Supercopa de España
Lillebror Williams ble den store helten – sendte Bilbao til finalen
13/01/2022 PÅ 20:57
Cupfinaletriumfen i fjor gjorde at klubben fikk spille kvalifisering til Europa League. Etter å ha slått ut blant annet den tyrkiske storklubben Galatasaray i kvalifiseringen, endte svenskene i en knalltøff gruppe med både Hertha Berlin og Athletic Bilbao. Etter de tre første kampene topper Östersund gruppa med to seire og én uavgjort. Med seier i torsdagens bortekamp mot Athletic Bilbao vil de etter all sannsynlighet være klare for 16-delsfinale.
– Egentlig vet jeg ikke helt hva jeg skal si. Det er et eventyr som er veldig vanskelig å forklare. Før hver kamp har jeg tenkt at eventyret er over, at oppturen må ta slutt. At de skal bli avslørt og utspilt. Det er virkelig ingen logikk i det som har skjedd - for det er ingenting som tilsier at Östersund skal kunne hevde seg i Europa. Men de imponerer gang etter gang, sier Jonsson.

Trollmannen Potter

Mye av suksessen skal klubbens trener Graham Potter ha, ifølge Jonsson. Den 42 år gamle engelskmannen har med sine uvanlige ledermetoder klart å gjøre gull av gråstein.
– Det han har gjort med enkeltspillerne er helt makeløst. Laget består av spillere som har vært overflødige i sine tidligere klubber, men Potter har sett potensialet i de og fått de til å blomstre. Det er helt surrealistisk.
Potter er kjent for å gjøre ting ganske annerledes enn de fleste andre trenere. Han er kjent for å skifte formasjon og taktikk fra kamp til kamp, noe som gjør at spillerne må tilpasse seg nye roller og spillermønstre til en hver tid. I tillegg har han i regi av klubben opprettet årlige kulturprosjekter for å bygge lagånd og samhold.
En sentral del av prosjektene er å få spillere og ansatte til å opptre i årlige forestillinger for lokalsamfunnet. I fjor var det ballett og «Svanesjøen» som stod på programmet. I år er det samisk kultur og «Same-show».
– Det hadde jo hørtes fullstendig idiotisk ut om det ikke hadde fungert. Men når han har oppnådd de resultatene han har, så høres jo disse kontroversielle metodene bare fantastiske ut. Likevel handler det først og fremst om at han rett og slett bare er en fantastisk fotballtrener, hevder Jonsson.
Mange i Norge tenker kanskje at man har mye å lære av Östersund og deres spesielle stil?
– For å være helt ærlig, tror jeg det ikke er noe særlig å lære av. Det som har blitt skapt i denne klubben er helt unikt, og noe jeg ikke tror det vil være noe poeng i å prøve å kopiere. Hver enkelt klubb må skape sin identitet. Jeg tror den eneste måten man hadde fått det til å fungere hadde vært å hente Graham Potter.
42-åringen fra Solihull hadde ingen trenererfaring før han kom til Östersund. Som spiller var han innom klubber som Birmingham, Stoke, Southampton og West Bromwich før han la opp i 2005. Jonsson tror Potter har potensial til å ta fatt på større oppgaver i fremtiden.
– Han virker som en trollmann, og blir jo ofte sammenlignet med en annen Harry (Potter). Det skjønner jeg godt. Jeg ser ingenting som tyder på at han ikke skulle kunne lykkes i langt større klubber om han skulle få muligheten.

Sammenlignet med Barcelona

For to uker siden var Östersund minutter unna å slå Athletic Bilbao hjemme på Jämtkraft Arena. Etter kampen uttalte Athletics Eneko Bóveda at han var sjokkert over motstanden, og sammenlignet Östersund med selveste Barcelona.
– Det kan jeg absolutt skjønne, selv om Barcelona selvfølgelig gjør det på et annet nivå. Östersund har en ballbesittende stil, og spiller sitt spill uansett motstander. De stoler på seg selv, og kombinerer seg fremover i banen. Det er ingen dum sammenligning med hvordan Barcelona opptrer, sier Jonsson.
Nå venter samme motstander på beryktede San Mamés. Jonsson er - som vanlig - pessimistisk.
– Innstillingen min foran kveldens kamp er som den har vært tidligere - jeg tror de taper. Jeg tror de blir avslørt og utspilt. Så får jeg håpe jeg tar feil nok en gang.
Allsvenskan
Spilt med flere verdensstjerner – nå har han satt seg et uvanlig mål
11/04/2021 PÅ 16:29
Supercopa de España
Finaleplassen glapp for Real Madrid – Ødegaard uten spilletid
14/01/2021 PÅ 21:49