Eirik Haugan føyer seg inn i rekken av norske spillere i utlandet som ikke har vært innom Eliteserien. Som 18-åring byttet han ut fotballtilværelsen på ungdomslaget til Molde, med Frankrike og Marseille. Der ble det treninger og treningskamper med franske stjerner som Floriant Thauvin, Abou Diaby og Rémy Cabella, før han etter drøye to år gjorde nok et utradisjonelt karrierevalg.
Norsk 2. divisjon og Hødd ble neste stoppested for forsvarsspilleren. Der skulle en midlertidig assistenttrener bla Eirik Haugan til neste kapittel i karrieren.
Kval till Allsvenskan
Herrem-scoring kan berge Kalmar
06/11/2019 PÅ 20:43
– Det var faktisk ganske tilfeldig at jeg endte opp med å dra fra Hødd til Östersund. Ian Burchnall (nåværende Notts County-trener og tidligere Viking-trener, journ.anm) var i Hødd i to uker, før han fikk tilbud om å ta over Östersund i Sverige. Litt senere lurte han på om jeg kunne komme ned og trene med dem, og sånn ble det. Uten Burchnalls besøk i Hødd, hadde nok ikke overgangen skjedd, forteller Eirik Haugan til Discovery.
Haugan påpeker også at kontrakten med Hødd hadde løpt ut i 2019, så han var uansett på utkikk etter en ny arbeidsgiver. Tilfeldighetene ville det til at han endte opp i «skiskytterbyen».

– Gått under radaren

Det er liten tvil om at overgangen fra nivå tre i Norge til Allsvenskan i Sverige var stor, men Haugan selv følte at han hadde nivået inne.
– Det var jo en ganske stor overgang, og det ble mye mer profesjonelt med en gang. I Hødd var jeg vant til å trene 15:30 på ettermiddagen, mens i Östersund var det rett på frokost klokken 09 og flere treninger i løpet av dagen. Selv husker jeg at jeg følte at det gikk fint, og tror det kan handle litt om at jeg tok nivået ganske greit, sier midtstopperen.
Sindre Eid var hovedtrener i Hødd da Eirik Haugan vendte tilbake til Norge etter Marseille, og helt fram til han dro videre til Sverige. Eid, som nå jobber som utviklingsleder i AaFK, vet akkurat hvordan han skal beskrive sin tidligere elev på fotballbanen.
– Han er en typisk kampspiller. Veldig god én mot én og flink til å bryte foran. Det er veldig moderne å være en offensiv stopper, men i Eirik får man en solid bauta av en forsvarsspiller. Det er mer eller mindre umulig å komme forbi og rundt han, forklarer Sindre Eid til Discovery.
I Östersund har 23-åringen de siste sesongene spilt seg mer og mer inn i startelleveren. I 2020 tok Haugan del i 25 kamper for laget som endte som nummer 13.
– Jeg synes han har gått litt under radaren i Sverige. Det at han tar nivået såpass raskt som det han har gjort, overrasker meg ikke, sier den tidligere Hødd-treneren.

God form

Eirik Haugan har lagt mye innsats i å terpe formen inn mot nok en beintøff sesong i Allsvenskan. Den norske stopperen legger ikke skjul på at han sitter med en god følelse rett før premieren.
– For min egen del kjennes det ut som at jeg er i veldig bra form. Jeg har spilt nesten alle treningskampene, så det har blitt bra med kamptrening hele veien. Alle jeg har sett har tippet oss på nedrykk før denne sesongen, men jeg tror vi kan ende et sted midt på tabellen, sier en optimistisk Haugan til Discovery.
  • Östersund åpner sesongen borte mot Kalmar mandag. Se kampen direkte fra klokken 19:00 på discovery+ - sikre deg tilgang her!
– Sesongen blir veldig spennende. Vi går nok inn i året med et litt dårligere utgangspunkt enn de andre lagene, med en mindre tropp og overgangsnekt, sier stopperen videre.
Östersund har fått overgangsnekt av FIFA helt fram til over sommeren. Grunnen er at de i 2018 angivelig solgte Saman Goddos til spanske Huesca, mens han like etterpå ble klar for franske Amiens. Spanjolene rapporterte hendelsen til FIFA, og det hele endte blant annet med at Östersund mistet retten til å kjøpe spillere i to overgangsvinduer. Også Ghoddos fikk straff i form av bot og suspensjon.

Vil gjenforenes med kompisen

Det er ikke bare den endelige tabellplasseringen som er et mål for Eirik Haugan. Selv har unggutten fra Molde satt seg flere konkrete målsetninger for det neste året.
– Jeg har tre til fire konkrete mål, erkjenner Haugan, før han fortsetter:
– Det ene er å ende topp åtte etter sesongslutt. Så ønsker jeg å sitte igjen med fem scoringer, i tillegg til at jeg har et mål om å bli solgt videre til en større klubb i januar.
Det aller største målet til Eirik Haugan, som også kan betegnes som en drøm, strekker seg litt lenger enn ett år, og inkluderer en midtbaneelegant i Eliteserien.
– Jeg har en drøm om å ende opp i samme klubb som Fredrik Aursnes. Han er en god kompis, så det hadde vært stort. Som fotballspiller er han på høyt nivå internasjonalt, og per dags dato er vi nok på to forskjellige hyller. Men en dag hadde det vært gøy å ende opp i samme klubb, så det er et lite mål, forteller 23-åringen.
– Også er han ekstremt god på kjøkkenet, ler Haugan.
Fredrik Aursnes var svært nær en overgang til franske Toulouse i august i fjor. Budet skal angivelig ha ligget på 32 millioner kroner, men forhandlingene mellom klubbene ble brutt og Aursnes ble værende i Molde. Flere britiske aviser meldte også om interesse fra Premier League-klubben Leeds.
– Er det et mål for deg å vende tilbake til Molde?
Nei, det er det egentlig ikke. Molde har jo, iallfall det siste halvåret, etablert seg som en stor klubb ute i Europa (kvartfinale i Europa League, journ.anm) men det er ingen stor drøm å dra tilbake dit, nei, svarer Eirik Haugan.
Allsvenskan
Byttet ut gullkamp i Glimt med nedrykksstrid i Sverige: – Det var vanskelig
12/09/2019 PÅ 17:57
Allsvenskan
Ble matchvinner da AIK tok langt steg mot gull
01/11/2018 PÅ 20:51