• Se Mjøndalen - Stabæk onsdag fra klokken 19:00 på discovery+!
Eirik Kjønø er mannen som har ansvaret for å berge Stabæk i Eliteserien. Et eventuelt nedrykk betyr at Stabæk som klubb går en meget usikker fremtid i møte. Per i dag har klubben ligaens mest umoderne stadion. Nadderud er en arena som i tillegg eies av kommunen og er tilnærmet ubrukelig til å skape merinntekter på for klubben.
Det har i årevis vært snakk om den nye arenaen med innflytting 2023, og at det handler om å overleve til den er på plass. Nå virker alt veldig usikkert rundt arenaplanene, der politikerne nå skal gå nye runder der man ser på kostander.
Joacims blogg
Vurderer de beste Bosman-spillerne: – Et under at han ikke er i utlandet
23/11/2021 KLOKKEN 15:49
Et eventuelt nedrykk kan være med på å forsinke og nedskalere dette prosjektet ytterligere.
Per 2021 er Stabæk nærmest et luftslott, og et nedrykk kan være starten på en stor nedtur. Stabæk er avhengig av spillersalg for å finansiere sin sportslige virksomhet og alle skjønner at et eventuelt nedrykk nærmest vil ta vekk den inntektsposten.
Les også: Kjønø med sin første signering
Jobben for Eliteseriens yngste trener blir ingen dans på roser. Stabæk ser mildt sagt blodfattige ut og per nå er det faktisk vanskelig å se hvordan de skal kunne spille Eliteserien 2022.
Etter å ha flørtet med nedrykk i 2016 og 2018 så det lysere ut foran 2019. Muligheten til å bygge et stabilt lag var til stede. Blant spillere fra eget akademi fantes Askildsen, Bohinen, Børkeeiet, Brynhildsen, Vetlesen og Hanche Olsen. Spillere som var fostret gjennom akademiet og var attraktive for mange europeiske klubber. Inntektspotensialet var enormt og det skulle også senere kapitaliseres og skape muligheter.
Sett denne?

Her forsøker han å bite i øret: – Prøver seg på en Tyson

Hva var det da som skjedde?

Der Stabæk tidligere har vært gode med spillerlogistikk feilet man nå helt. Dagens tropp er feilbalansert og store deler av disse problemene startet tilbake i 2019. Henning Berg forsvant til kypriotisk fotball og klubben valgte å hente tilbake legenden Janne Jönsson som hovedtrener. På det tidspunktet passet det perfekt. Et Stabæk-lag som slet i bunnen av tabellen trengte en trener som kunne myke opp og skape godfølelsen. Det lyktes Jönsson med og laget klarte seg greit i 2019. Problemet var at Stabæk der og da skulle ha takket Jönsson for formidabel innsats og gått videre.
Det skjedde ikke. Han ble igjen på Nadderud, og mannen som for alltid vil ha legendestatus hos Stabæk hadde ikke lengre samme sult, visjoner og tanker som tidligere. Spillerne følte det var en utydelig ledelse og skjønte egentlig aldri hva som var idéen til svensken. Laget kom kunstig høyt på tabellen i 2020, men stemningen innad ble dårligere og dårligere. Det hele kulminerte i at Jönsson måtte forlate skipet i starten av juli.

Fiasko

De eksterne spillerne som ble hentet inn og skulle komplementere de gode akademispillerne var aldri i nærheten av noe. Youseff Totouh, Madis Vihman, Tortol Lumanza, Youness Mokthar, Jie Sun og Kosuke Kinoshita var noen av spillere som ble hentet i 2019. Fellesnevneren for disse er fiasko.
Yaw Amankwah var unntaket og sammen med lånespillerne Kasper Junker og Sammy Skytte han med og reddet sesongen.
Les også: Bamba klar for ny klubb
I løpet av 2020 og 2021 fortsatte det med begrenset kvalitet på de etablerte nykommerne. Romain Gall, Darren Maatsen, Oleg Khoblenko, Emil Jonassen Fitim Azemi og Herolind Shala er alle spillere som Stabæk hadde håpet skulle forsterke laget, men samtlige har feilet.
Simen Wangberg har heller ikke levert helt som forventet enda. Det hele kulminerte i vinter da de lønnsledende spillerne, Lumanza og Skytte, brøt karantenereglene og satte hele laget sjakk matt. Spillere som skal være rollemodeller og løfte ungguttene er i stedet «low-character»-spillere. Disse har i tillegg levert langt under forventingene denne sesongen.
Sett denne?

Tårevåt avskjed for OL-veteranen: – Takk til alle som har holdt ut

De unge må dra lasset

Det har i perioden blitt hentet inn flere interessante unge spillere, blant annet Sturla Ottesen, Kornelius Norman Hansen, Kay Kostadinov og Markus Solbakken. Legg til at Herman Geelmuyden har blitt hentet hjem i igjen.
Problemet er at det er de unge spillerne som har måttet dra lasset på dagens lag. Slik skal det ikke være. Da blir det heller spilleravvikling enn spillerutvikling. De etablerte har ikke på noen som helst måte vært de bærende spillerne som de unge har kunnet lene seg mot. Derfor synes jeg også utviklingen har stoppet opp hos mange av de unge talentene hos Stabæk.
Stabæk og Torgeir Bjarmann må treffe i det kommende vinduet og danske Kasper Pedersen er en fin start. Han er en karakter som vil gå inn og ta ansvar og bidra til de unge spillernes utvikling.
Så ryktes Martin Høyland og Pål Alexander Kirkevold også inn. Høyland har karakteren, men det er et spørsmål om kvaliteten for det øverste nivået er der med en gang. Kirkevold har scoret tidligere, men det er noen år siden nå. Bjarmann og gjengen på Nadderund har fortsatt en del ugjort og her må spillere inn som tar nivået fra dag én og dikterer treningene fra første spark. Spillere som er med og løfter de unge talentene som allerede finnes i klubben. Hvis ikke det blir full klaff i dette overgangsvinduet er jeg redd for at Stabæk spiller Obos i 2022.
Sett denne?

– Det var ikke noe gøy i dag heller, gitt

Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
27/10/2021 KLOKKEN 12:11
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 KLOKKEN 18:00