Norge - Spania 1-1
ULLEVAAL (Eurosport.no):
Før samlingen var han klar på at Norge måtte ha minimum fire poeng på de to kampene mot Spania og Romania. Med Joshua Kings utligning på straffe på overtid, lever fortsatt håpet.
UEFA Nations League
«Reservene» viste seg tilliten verdig: – En magisk følelse
12/06/2022 KLOKKEN 20:57
– Vi må konsentrere oss om våre kamper og vinne dem, og så må vi ha hjelp. Spania må slå Sverige tirsdag, og i november må vi håpe at Romania tar poeng fra dem. Det kan jo være at Sverige får det vanskelig i Romania om vi har greid å vinne der først, sier Lagerbäck.
Men håpet er tynt og mye skal gå veien. De mest pessimistiske var raske til å påpeke det etter den elleville jubelen på et fullsatt Ullevaal lørdag kveld.
Det er likevel fremtidsutsiktene som gleder aller mest. Som Eurosport omtalte før kampen, viser tallene at dette er den beste landslagsårgangen siden 2002, målt ut fra hvilket nivå klubbene til spillerne er på.
Flere har fått sentrale roller i lagene sine, på stadig høyere nivå. Kristoffer Ajer er ikke bare strålende i sitt forsvarsspill, han styrer også lagkameratene konstant og maner verbalt til ro og konsentrasjon i de bakre rekker.
På midten er midtbanemannen Sander Berge tidvis en maestro når han styrer spillet, og foran leker Martin Ødegaard med spanjoler til både tapas-frokost, -lunsj og -middag i La Liga. Foran der igjen er det fortsatt mange gode år igjen i Joshua King, og snart får han selskap av et purungt målbeist i Erling Braut Haaland som sto over samlingen med skade.
(Artikkelen fortsetter under):
Det gir en sentrallinje som fortsatt ikke er skikkelig voksen, men som - sammen med en rekke andre spillere som også kunne vært nevnt - gir ekstra grunn til optimisme omkring det norske landslaget igjen.
Det var nok mest det, og spillet de leverte mot selveste Spania allerede nå, de fleste jublet aller mest for.
Og mannen som får det meste av æren for det, heter Lars Lagerbäck. Den svenske trenerveteranen har ledet Norge i om lag to år, men det er foreløpig ikke avklart om han ønsker å fortsette når kontrakten hans går ut sommeren 2020.
En rekke av lagets spillere tar nå til orde for at ledelsen i Norges Fotballforbund bare må få overtalt Lagerbäck først som sist.
- Dette var veldig bra, og den beste kampen jeg har vært med på å spille på Ullevaal, sier straffehelten Joshua King.
Han er krystallklar på hva som nå bør skje:
- De må gi Lars en sjekk. En der han kan skrive inn tallet selv. Så kan de gi ham en ny kontrakt, sier King til Eurosport.
Omar Elabdellaoui, som ofret både hode og helse da han stupte inn i duellen med målvakt Kepa og skaffet straffen Joshua King satte iskaldt i mål, er enig.
- Det er fullsatt her i dag, og det er kult å spille utpå der. Det at troen på oss begynner å komme tilbake, kommer nok av resultatene. Vi har ikke tapt på Ullevaal under Lars, og det bygger selvtillit og tro. Det føles godt, sier lagets visekaptein til Eurosport.
(Artikkelen fortsetter under):
- Vi har mange bra spillere, som er i bra klubblag, som tar med seg god form inn til landslaget. Sammen får vi det til. Lars er tydelig på hvordan han vil ha det, og har vært det siden dag en. Han har stor tro på oss, det viser han tydelig og klart, tilføyer han.
Flere av spillerne bruker uttrykket hjernevasket, etter de mange og lange møtene Lagerbäck holder og om hvordan han har jobbet med dem.
- Han repeterer mye og vi skal vite hvordan han vil ha det. Det er veldig mye møter, men det er greit når det går som det går. Jeg skal sørge for at han blir med videre, sier Elabdellaoui.
Kristoffer Ajer kaller det en fantastisk prestasjon av hele gjengen.
- Vi har noen rutinerte som har vært med før, og en ung gjeng som har lyst til å by på seg selv. Det er en veldig fin kombo. Lars har bedt oss slippe oss løs og nyte øyeblikket, og det gjorde vi. De hadde analysert Spania til punkt og prikke, og vi visste at hvis vi bare ga bort ballen så ville de spille rundt oss hele kampen. Men vi turte å by på oss selv, og da blir det bra, sier Ajer til Eurosport i pressesonen etter kampen.
- Hvor avgjørende er det at Lagerbäck blir med videre?
- Det er det selvfølgelig. Han er en fantastisk trener, så jeg håper han blir det.
(Artikkelen fortsetter under):
En av de som har vært med lengst, er keeper Rune Almenning Jarstein. Han oppsummerer kampen og EM-sjansene på følgende måte:
- Jeg føler vi gjør en veldig solid kamp. Vi har hatt fokus på det denne uka, det å tørre å spille fotball og kanskje ta litt risiko. Vi viste det i dag. Ett poeng er bra, og vi kunne vært heldige og tatt tre poeng. Først og fremst må vi fokusere på oss sjøl og nullstille mot Romania, og ha samme fokus og vilje. Vi må vinne de tre siste og samtidig ha litt hjelp, men håpet lever, sier Rune Almenning Jarstein.
Han samtykker i Per Joar Hansens vurdering om at det er lenge siden et norsk lag har spilt en så bra kamp, særlig om en også tar motstanderen med i betraktning.
- Jeg kan være enig i det. Jeg føler jeg står her etter hver samling og sier at vi tar nye steg, og jeg synes det nå også. Jeg føler vi viser oss fra en bra side. Vi har unggutter som tør spille og har selvtillit, og vi har rutinerte som tar ansvar. Jeg synes det ser veldig lovende ut.
(Artikkelen fortsetter under):
Hertha Berlin-målvakten var dekket på 1-0-målet, og syntes naturlig nok det var herlig å se King gå frem og sette straffesparket i mål til utligning. Også han gir Lagerbäck mye av æren for fremgangen.
- Jeg håper han blir med videre. Vi koser oss veldig, og han er en veldig dyktig trener sammen med resten av apparatet. Det er aldri noe stress, godt humør, fine møter og gode treninger. Jeg er overbevist om at Lars er den treneren som virkelig kan få oss videre. Det viser han, og vi viser at det vi gjør fungerer.
- Kommer du til å ta en prat med ham og si vær så snill å fortsette om han er usikker?
- Hvis vi kommer til den tiden og han står og tenker, skal jeg gjerne gjøre det, sier Jarstein med et smil.
UEFA Nations League
Vil jobbe med hodene før kampen mot «Söta Bror»: – Grøten er litt tyngre å tygge
10/06/2022 KLOKKEN 12:23
UEFA Nations League
Stopperkrise for Sverige før Norge-møte: Henter inn RBK-spiller
10/06/2022 KLOKKEN 07:53