LILLESTRØM (Eurosport.no):
– Man kan jo regne opp en rekke spillere som har fått mer sentrale roller, med Mathias (Normann) og Alex (Sørloth) som to eksempler. Martin (Ødegaard) har tatt det siste steget, og det kommer frem en (Erling) Haaland. Det kjennes positivt, og om du ser på snittet er det nok mange flere i mer sentrale roller med mer spilletid. Slik sett føles det mer positivt i dag enn i 2017, sier Lars Lagerbäck til Eurosport.
UEFA Nations League
«Reservene» viste seg tilliten verdig: – En magisk følelse
12/06/2022 KLOKKEN 20:57
Den såkalte Akademiklassifiseringsrapporten er utarbeidet av Norsk Toppfotball og er et samarbeid med klubbene for å ta opp kampen med de fremste utviklingsnasjonene i Europa. Den første kom i 2017 og fungerer også som et måleverktøy på hvordan klubbene oppfyller de ulike kriteriene og bidrar til å sette ting i system.
22 klubber deltar. Vålerenga fikk som eneste klubb fem stjerner. HamKam er et eksempel på en klubb som har brukt kriteriene for å ta tak i og forbedre sitt arbeid, og ble belønnet med sin første av fem mulige stjerner.
De overordnede målene: At A-landslaget kvalifiserer seg til EM og VM, og at vi på herresiden skal ha minst ett lag i gruppespill til Europa League hvert år, og minst ett lag i gruppespill i Champions League hvert andre år.

Unge på vei opp og frem

Det er 20 år siden sist Norge var i et mesterskap når EM spilles i 2020. I juli 2019 var Norge rangert som det 50. beste landslaget i verden. I 2000, sist mesterskap, var Norge nummer 14.
Målet om Champions League-spill er oppnådd ved bare en anledning, i 2007/2008, mens målet om Europa League-spill er oppnådd ved seks anledninger på de 13 siste årene. Samtidig har vi falt fra 18. til 20. plass på UEFAs ligaranking.
Når det er sagt, er det bedring. Ifølge rapporten må vi helt tilbake til 2002 for å finne et år Norges landslagssjef har kunnet velge blant spillere fra bedre ligaer enn i inngangen på 2019/-20-sesongen.
Den såkalte ligaindeksen er en måling av hvilket nivå spillerne på landslaget spiller på. Jo lavere tall, desto høyere nivå.
Norge er nå oppe på 2,19. Lavest var det i 2012 med 3,78 og høyest i 1998 med 1,95. I fjor hadde Norge 2,50 og året før 2,67.
Til sammenligning har Island 2,95, Sverige 2,07 og Danmark 1,71.
– En norsk landslagstrener har ikke hatt bedre spillere å velge i siden 2002 (2,05). Og hvis du ser på en annen faktor, unge spillere i et landslag, så har vi fire spillere som ikke bare er med, men også begynner å ta plass og prege prestasjonene til et norsk landslag. Det må være ganske lenge siden sist, og det forteller noe om understrømmen i utviklingsarbeidet i norsk fotball, sier Espen Olafsen, som er ansvarlig redaktør for rapporten og faglig leder i Norsk Toppfotball-Sport, til Eurosport.
En tilfeldig valgt kamp fra 2002 – EM-kvalifiseringen hjemme mot Danmark som endte 2-2 på Ullevaal i september – hadde til sammenligning denne startelleveren:
Frode Grodås - Andre Bergdølmo, Ronny Johnsen, Henning Berg, Christer Basma - Steffen Iversen, Eirik Bakke, Trond Andersen, Øyvind Leonhardsen, John Arne Riise - Ole Gunnar Solskjær.

Store klyv på aldersbestemt

Samtidig har norske aldersbestemte landslag aldri prestert bedre. Tallene på aldersbestemte landslag er lystig lesning.
– Hvis vi kobler det opp mot fremgangen der, så har G17 og G19 samlet gått fra 29. plass på UEFAs ranking til 10. plass på få år. Det er en ganske formidabel bevegelse, som samtidig indikerer at noe er på gang.
Siden 2008 er det tatt betydelige grep. Nasjonalt har NFF opprettet landslagsskolen og samtidig er det i toppfotballen investert betydelige ressurser på å heve kvaliteten på arbeidet i toppklubbene.
– Blant annet har det resultert i en oppgang på antall årsverk, som er en av de viktigste indikatorene, fra 42 heltidsansatte trenere i 2010 til 142 i 2018. Med trenere i halv stilling er det 187 trenere i norske toppklubber. Vi har fått på plass en ny profesjon, som jobber med utviklingsabeidet. Vi kan egentlig si det startet i 2005, da vi øremerket penger for å få på plass toppspillerutvikler. Det har vært en lang strategisk bevegelse og en tung nasjonal satsning som nå er i ferd med å vise resultater.
Kristoffer Ajer, Sander Berge, Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland er kvartetten som av mange trekkes frem som norsk landslagsfotballs fremtid. I rekken av unge, lovende norske talenter vokser det også stadig frem flere.

King: Beste så lenge jeg har vært med

I forbindelse med de kommende kampene mot Spania (hjemme lørdag) og Romania (borte tirsdag) møtte Joshua King og de andre spillerne pressen tirsdag.
Bournemouth-spissen tilskriver det meste av æren til treneren.
– Jeg tror Lars skal ha mye av æren for hvordan laget har fremstått og kommet seg oppover. Vi har ikke tapt en hjemmekamp på snart tre år. Det er mange som har kommet hit og prøvd, men det er ikke så annerledes spillere som er her nå enn da Per-Mathias (Høgmo) var trener. Lars har kommet med sitt syn og sine ideer, og brukt tid på å få det inn hos oss. Da går det fremover, sier King, og legger til:
– Vi står sammen og spillergruppa er bedre enn noen gang på så lenge jeg har vært på landslaget, siden jeg var 20 eller 19 eller hvor gammel jeg var. Så det er gøy å komme på samling igjen, og det er positivt at vi har kommet så langt som vi har etter at vi var veldig langt nede.
Lagerbäck understreker at Norge må ha minst fire poeng på de kommende kampene, aller helst seks, for at EM-håpet skal leve videre.
PS! Erling Braut Haaland og Ruben Gabrielsen har meldt forfall til samlingen. Inn er Moi Elyounoussi og Sigurd Rosted kommet.
Sett denne?
UEFA Nations League
Vil jobbe med hodene før kampen mot «Söta Bror»: – Grøten er litt tyngre å tygge
10/06/2022 KLOKKEN 12:23
UEFA Nations League
Stopperkrise for Sverige før Norge-møte: Henter inn RBK-spiller
10/06/2022 KLOKKEN 07:53