Ellevill dramatikk da Viking tok seg videre i Europa

Even Lübeck

Oppdatert 28/07/2022 klokken 21:39 GMT+2

Viking snudde og tok seg videre i Conference League-kvalifiseringen etter seier over Sparta Praha torsdag. Molde er videre etter 6-2 sammenlagt over Elfsborg.

Viking-spillerne jubler for 1-0.

Viking-Sparta Praha 2-1 (1-1), 2-1 sammenlagt. Elfsborg-Molde 1-2, (1-0), 2-6 sammenlagt
Det ble en norsk festdag i Conference League-kvalifiseringen torsdag da alle de tre norske lagene tok seg videre. Mest dramatikk ble det på SR-Bank Arena, der Viking snudde 0-1 til 2-1 og videre avansement etter en fryktelig sterk seier over giganten Sparta Praha.
Nærmere 8000 hadde møtt opp på SR-Bank Arena torsdag kveld, da Stavanger badet i sol. Alt lå til rette for avansement for et Viking-lag som har mistet både Vet, og det ble det. Men ikke uten dramatikk.
Og avgjørelsen falt etter 91 minutter. David Hancko skulle spille tilbake til målvakt Dominik Holec, men pasningen var alt for svak. Niklas Sandberg var årvåken og snappet opp ballen, og fikk akkurat dyttet den til Mai Traore. Han kunne enkelt bredside inn 2-1-målet i åpent mål.
– Det er helt, helt sykt. Man skulle hatt pulsbelte alle som satt der. Det er vanvittig, det er utrolig hva bare et par sekund kan gjøre med kroppen, man mister det helt, sa Zlatko Tripic til NRK etter kampslutt.
Dermed kan Viking juble for avansement til 3. kvalifiseringsrunde til Conference League. Rogalendingene møter Sligo Rovers (Irland) i 3. kvalifiseringsrunde.
– Det er mye glede og lettelse nå. Vi er veldig lykkelige og skal sette pris på slike øyeblikk. Det var sterkt å mobilisere så mye midt i fellesferien, fortsatte Tripic.

Store muligheter for gjestene

Men før den dramatiske avslutningen var det mye som skjedde. Sparta Praha kom til kampens første mulighet etter bare tre minutter. Litt ut av ingenting kom Jan Kuchta alene gjennom med Patrik Gunnarsson, men målvakten vartet opp med en sterk reaksjonsredning på strek da spissen skjøt mot det lengste hjørnet.
21 minutter var spilt da gjestene var farlig frempå igjen. Hancko fikk tid og rom til å fyre fra 20 meter, men forsøket fra kapteinen smalt i metallet og over.
Sju minutter senere presenterte hjemmelaget seg for første gang. Kevin Kabran kom alene gjennom, men ute av balanse skjøt svensken et par meter over. Noen minutter senere fikk både Samuel Fridjonsson og Yann-Erik de Lanlay skutt fra distanse, men begge forsøkene ble stoppet av Sparta Praha-målvakt Dominik Holec.
Men etter en god Viking-periode var det gjestene som gikk opp til 1-0 etter 42 minutter. Tomas Wiesner kom rundt på høyre og fant backkollega Jaroslav Zeleny inne i boks. 29-åringen stanget kontant inn 1-0 til Sparta Praha.

Snudd kamp og avansement på overtid

Tre minutter senere var lagene like langt. Viljar Vevatne fikk en ball trillende mot seg på 25 meter og tenkte ikke to ganger. To-tre sekunder senere sang ballen i målet til 1-1. Scoringen var hans andre på to kamper etter at han også scoret mot Vålerenga søndag.
– Det var jækla deilig at Viljar fikk den der. Det betyr alt, sa Viking-trener Morten Jensen til Aftenbladet i pausen.
Den andre omgangen besto ikke av de alt for store sjansene. Viking var gode i starten av omgangen og hadde flere brukbare muligheter, mens Sparta Praha tok mer og mer over utover i omgangen satte inn et tungt press på tampen. Likevel var det Viking som scoret kampens siste mål ved Mai Traore. Dermed endte det 2-1 til Viking, som er videre.

Elfsborg-dominans tidlig

I Borås tok Elfsborg imot Molde til returoppgjør, etter at Molde feide svensken av banen med 4-1-seier på Aker Stadion forrige torsdag.
Elfsborg-midtstopper Maudo Jarjué var nok ganske heldig da han slapp unna med et gult kort da han meide ned David Fofana som bakerste mann på 17 meter etter sju minutter. Fofana ble liggende og vri seg i store smerter etter taklingen, men kom seg på beina etter noen minutter. Det påfølgende frisparket fra Rafik Zekhnini ble reddet.
Molde kjørte oppgjøret i starten og hadde flere gode muligheter. I tillegg satt Fofana ballen i mål etter 21 minutter, men spissen ble vinket av for offside.
Likevel var det hjemmelaget som scoret kampens første mål. 40 minutter var spilt da Simon Strand slo inn fra venstre. Michael Baidoo, med en fortid i Jerv og Sandnes Ulf, dukket opp på første stolpe og hamret Elfsborg i ledelsen.
Hjemmelaget var uhyre nær å gå opp til 2-0 like før pause, men headingen fra Alexander Bernhardsson gikk i stolpen og ut. Likevel sto det 1-0 til pause og da 2-4 sammenlagt.

Keepertabbe og snudd kamp

Fem minutter ut i den andre omgangen fikk Elfsborg nok en stor mulighet da Jeppe Okkels ble spilt alene gjennom med Jacob Karlstrøm, men spissen kom litt for skrått på og ble stoppet av målvakten.
Likevel var det Molde som skulle score kampens andre mål. Ut av ingenting hamret Emil Breivik ballen i mål fra 20 meter, i det som må sies å være en keepertabbe fra Elfsborg-keeper Tim Rönning, som lot ballen gå via hanskene og i mål. Dermed sto det 1-1 og 2-5 sammenlagt.
– Jeg må kanskje begynne å skyte litt mer, sa en tydelig fornøyd Breivik etter kampslutt.
Fofana fikk en gigantisk mulighet til å punktere oppgjøret sammenlagt da han dro av Jarjué og kom alene med Rönning, men fra noe skrå vinkel skjøt spissen ballen himmelhøyt over.
Samme mann fikk likevel æren av å tegne seg på scoringslisten. 83 minutter var spilt da innbytter Ola Brynhildsen serverte en pasning med krem på gjennom til Fofana, som kontrollert la ballen i mål.
Dermed endte det 2-1 torsdag og 6-2 sammenlagt i favør Molde. I 3. kvalifiseringsrunde til gruppespillet i conferenceligaen venter ungarske Kisvarda. De tok seg videre mot kasakhstanske Kairat tidligere torsdag.
– Jeg regner med at det blir en tøff kamp. Det handler om å være gode hjemme og samtidig sørge for at vi er tøffe å møte borte, understrekte Breivik.
Første oppgjør spilles i Molde den 18. august. Hvem som tar seg videre til omspillet (siste runde før gruppespillet) avgjøres i Ungarn én uke senere.