Populære sporter
All sport
Vis alt

Tok et oppgjør med seg selv etter «møkkaår»: – Det tok tid

Andreas Hopen

Oppdatert 28/04/2022 klokken 11:14 GMT+2

Sigurd Hauso Haugen har fått en pangstart på årets sesong. Men etter overgangen til AaFK måtte han ta ett oppgjør med seg selv.

Sigurd Haugen

Foto: NTB

  • Se LSK-AaFK på discovery+ og Eurosport Norge torsdag 20:00
Etter å ha imponert på topp for Sogndal i halvannet år fikk Sigurd Hauso Haugen drømmeovergangen til SG Union. Halvannet år senere var han tilbake i OBOS-ligaen. I dette intervjuet forteller han om hvorfor ikke gjennombruddet har kommet tidligere, om stempelet som OBOS-spiller og om oppgjøret han måtte ta med seg selv.
Men det siste først. Mot gamleklubben Odd lørdag scoret Sigurd Haugen ett mål, hans tredje på fire kamper. En start omtrent som haugalendingen forventer av seg selv.
– Det går som jeg håpte på. Vil ikke si at det går over all forventning, men det går bra. Jeg hadde - og har veldig troen på at vi som lag, og jeg personlig skulle få en god start, sier Haugen til Discovery dagen før AaFK møter Lillestrøm på Åråsen.
Haugen har tre sesonger bak seg i Eliteserien. Det har gitt åtte mål på 45 kamper. Debuten kom for Odd i 2016, men gjennombruddet lot vente på seg.
– Jeg har alltid hatt en visjon om at jeg skal få gjennombruddet i Eliteserien, og jeg har ventet på det. Odd var på det tidspunktet en toppklubb, og jeg skal være så ærlig å si at jeg ikke var helt klar for å fylle skoene til Olivier Occéan, fortsetter Haugen.

En tung tid

Turen gikk videre til Sogndal i OBOS-ligaen hvor han scoret 28 mål på 48 kamper. Prestasjonene under Eirik Bakke førte spissen videre til nivå to i Beliga og hardtsatsende SG Union. Men det oppholdet varte bare i et halvt år.
– Den tiden ser jeg på som utrolig lærerik. Jeg angrer ikke på det. Hadde det veldig fint der og trivdes veldig godt. Jeg vil påstå at det var veldig marginalt at jeg ikke hadde et skikkelig gjennombrudd der, forklarer haugalendingen.
Union satset - og brukte mye penger da Haugen kom til klubben. Blant annet hentet de inn en ny tysk spiss. Haugen fikk grei beskjed: Benken er neste stoppested. Så kom AaFK på banen.
– Jeg ønsket ikke å reise hjem, men det var litt for tidlig å reise ut, forklarer 24-åringen.
AaFK-laget Haugen kom hjem til var i fritt fall og det ble nedrykk med klar margin. I Belgia vant SG Union serie, rykket opp og ledet toppdivisjonen. En brutal kontrast.
– Det var symbolsk å se tilbake på etter det møkkaåret jeg hadde. Nå har jeg fortrengt det, men det tok tid.
For den kontrasten tok Haugen tungt. Da han forlot Sogndal følte han seg «ferdig» med OBOS-ligaen. Han hadde gjort det han skulle på det nivået. Halvannet år senere var han tilbake.
– Året etter nedrykket hadde jeg et oppgjør med meg selv. Ikke fordi jeg følte at jeg hadde gjort noe galt, men mer fordi jeg ble solgt fra Sogndal til Belgia og følte jeg fikk drømmeovergangen til en storby, spilte mange kule kamper for mye fans. Så var jeg tilbake og skulle spille OBOS på ny. Det såg jeg ikke for meg halvannet år tidligere, forklarer Haugen.
picture

Sigurd Haugen som feirer ett av sine tre mål i Union SG

Foto: Getty Images

Omstillingen endte med 21 mål i OBOS-ligaen og opprykk. I prosessen fant han motivasjon i å se til spillere som Torgeir Børven og Veton Berisha. Spisser som har slitt foran mål - for så å blomstre i et nytt miljø eller under en ny trener. Lars Arne Nilsen kom inn for Aalesund kort tid etter at Haugen kom til klubben. Nesten hele stallen ble byttet ut. Haugen og en håndfull andre ble værende. Tilliten fra den tidligere Hødd- og Brann-treneren har betydd mye for spissen.
– Det har betydd utrolig mye. Lars Arne og jeg er en veldig god match. Det er en tillit du får - og da ønsker du å prestere for treneren. Det har vært helt avgjørende at han har hatt troen på meg, sier Haugen.
Men Haugen sier selv at det ikke har vært en solskinnshistorie. De har kranglet. Vært uenige om press, defensiv jobbing som spiss, men funnet ut av det, noe som har bært frukter.
– Det har vært mye fighting, det trenger du ikke å lure på. Det har kommet mange gloser på kontoret frem og tilbake. Det er knallhard jobbing - så det er jeg vant med. Det har jeg og LAN dyrket sammen og hatt fokus på, men jeg liker det. Jeg liker å bli utfordret til å ta nye steg. Det er derfor jeg holder på med fotball.

Få han ville byttet Haugen med

Beksrivelsene, både om gloser, om presspill - og som Haugen også sier - om en trener som gir tillit og som aksepterer feil, så lenge man gjør sitt beste - det kjenner treneren selv seg igjen i.
– Det er ikke feil det. Jeg liker typen. Han gir 100 prosent og er en god presspiller. Han har tatt noen voldsomme steg siden jeg kom. Tidligere var han litt for mye av og på, nå er han med hele tiden. Han har også blitt god til å holde i ball, sier Lars Arne Nilsen før han fortsetter.
– Det er ikke mange jeg hadde byttet han med i Eliteserien nå, fortsetter han.
– Har du merket forskjell på Sigurd etter at han «tok et oppgjør med seg selv»?
– Det er ingen tvil om at han har tatt et oppgjør med seg selv. Han har tatt store steg. I tillegg til det han gjør på banen er han en gutt som tar ansvar utenfor og inviterer på fisketurer og det som er. Han er med å bygger det vi er opptatt av her: Lag med stor L. Han er en god gutt, oppsummerer Nilsen.
Saken fortsetter under videoen
picture

Takker treneren for knallharde møter: – Det var brutalt og beintøft

Scoret i debuten mot LSK

Tilbake i Eliteserien har Haugen fått en god start på sesongen. Det har tidligere vært snakk om at han er en «OBOS-spiller». De analysene har han lite til overs for.
– Man får fort et OBOS-stempel på seg. Når folk sier det om meg så er det den enkleste sorten. De tar den samme analysen som bestemor mi kunne gjort. Men det var avgjørende for meg at vi rykket opp i fjor - da visste jeg at jeg skulle satses på i Eliteserien. Jeg føler at det er et viktig år for meg, mener klubbens toppscorer.
Nå venter LSK. Laget Haugen debuterte mot i Eliteserien for Odd, en kamp hvor han også scoret i.
– Jeg har ganske god statistikk mot LSK. For Odd scoret jeg tre mål i Eliteserien, og to av dem kom mot dem. Jeg har scoret på Åråsen, så jeg reiser absolutt ikke dit med høye skuldre, sier Haugen.
Skulle Haugen fortsette å bøtte inn for tangotrøyene er ikke han fremmed for å ta turen ut av norsk fotball en gang til.
– Det var planen, og jeg vet at det er planen til klubben å selge meg når tiden er riktig. Men jeg har ikke dårlig tid, for jeg trives godt i AaFK og elsker å bo her, avslutter 24-åringen.
picture

Rørt Olsen Solberg dediserte drømmetreffet til bestefaren

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame