SARPSBORG (Eurosport.no):
Det har på ingen måte vært enkelt for rogalendingen å spille seg til fast plass i Sarpsborg 08. Tidslinjen under er en illustrasjon på nettopp dette:
UEFA Europa Conference League
Hissig Mourinho kranglet etter ny Glimt-bragd: – Ekstrem vinnerskalle
04/11/2021 PÅ 23:08

Falch i Sarpsborg 08 - en tidslinje:

La oss starte våren 2018: Falch gjør en god vårsesong for blåtrøyene og er førstevalget mellom stengene i Eliteserien. Så kommer Europa-eventyret snikende inn over Østfold. Klubben føler de trenger å forsterke. Aleksandr Vasyutin blir hentet for å være burvokter i Europa League-gruppespillet.
Sommeren 2019: Vasyutin har virkelig levert varene i solbyen. Han eksporteres ut av klubben. Falch får en ny konkurrent mellom stengene. Alexandre Letellier blir hentet - og dømt bedre enn Falch på høsten. Kun to kamper får han hele 2019-sesongen.
2020: Letellier er historie. Falch står igjen som klart førstevalg foran unggutten Simen Nilsen. Men klubben føler for å styrke mulighetene på keeperplass. Svensk-makedonske David Mitov Nilsson hentes inn og får tilliten fra sesongstarten.
Først da Mitov Nilsson blir skadet, nesten halvveis ut i sesongen, åpner det seg en mulighet for Falch. Den har han tatt, og forrige kamp mot Kristiansund var det Mitov Nilsson som måtte finne seg en plass på benken. Særlig god var han da 08 slo regjerende seriemester Molde.
– Når han gjør en så god kamp som han gjorde mot Molde, så blir det nesten tårevått. Han fortjener det så veldig, jobber knallhardt og er en strålende ambassadør for klubben, sier sportssjef Thomas Berntsen til Eurosport.no.

Ikke ensomt

Men tross statusen som andrekeeper over en lang periode, vil ikke Falch selv kalle det ensomt.
– Tja, jeg vil ikke kalle det ensomt. Frustrerende er et bedre ord. Man vil være utpå der og bidra for laget, sier han til Eurosport.no.
En innbanket og krystallklar selvtillit har hjulpet i det som tidvis har vært tunge tider på benken.
– Jeg tror jeg har hatt bra folk rundt meg. Både familie, lagkompiser og trenere. Jeg har visst at jeg har et uvist potensiale hele veien, forteller han.
Bernten beskrev den ene kampen som nærmest tårevåt (saken fortsetter under):

Rørt av egen spiller: – Nesten tårevått

Ba aldri om å bli solgt

I stedet for å fokusere på antall minutter under beltet, har Falch konsentrert seg om å backe keeperen som har trenerens tillit, samtidig som han evaluerer seg selv både strengt og nøye.
– Det å hele tiden tenke utvikling har hjulpet meg. Hver eneste dag på trening. Det har gjort at jeg har taklet det bedre.
Det hjelper også at klubben er såpass åpen og varm som Falch beskriver den som.
– Det er en stor familie her. Alt fra frivillige, spillere, trenere og andre rundt laget. Det gjøres en sinnssyk jobb her uavhengig om du er ansatt i klubben eller ikke, mener 28-åringen.
– Det hadde vært lett for deg å be om å bli solgt. Hvorfor gjorde du aldri det?
– Det skal jo være det rette tilbudet om man skal dra et annet sted da. Så føler jeg jo at jeg har noe her å bidra med. Når sjansen da først kommer, så er det min jobb å bevise det.
– Men selvfølgelig; det har vært tider hvor jeg har tenkt jeg bare må dra en annen plass og vise hva jeg er god for der.

– Føler jeg har vist lojalitet

Når det kommer til Thomas Berntsens tårevått-skildring, er det noe sisteskansen setter pris på.
– Det er kjekt at han sier det. Sarpsborg 08 betyr mye for min del, og det kan godt være at jeg betyr litt for noen av supporterne her også. Jeg føler selv jeg har vist lojalitet her.
– Men så ønsker vi fotballspillere å bidra enda mer på banen enn utenfor. Jeg håper jeg får gjøre det framover.
Sportssjefen garanterer ikke spilletid framover, men innrømmer at keeperkampen er svært jevn.
– Vi har hatt mange andre gode keepere her. Det er klart at vi vet jo det potensialet han har, selv om det skal sies at han har sterk konkurranse nå i David (Mitov Nilsson).
– Det gjelder både på og utenfor banen. Det er utrolig deilig å se han får betalt for alt strevet. Jeg steller meg bare bakerst i rekka og gratulerer, sier han.
Dette sier Mitov Nilsson, Falch og Stahre om keeperduellen:

Keeperduellen i Sarpsborg: – En jævlig bra konkurranse

UEFA Europa Conference League
Glimt rystet Mourinho og Roma igjen – utlignet på dramatisk vis
04/11/2021 PÅ 21:54
Eliteserien
Eksperten lovpriser Berg-erstatteren: – Enda skarpere enn Patrick
27/10/2021 PÅ 08:10