Populære sporter
All sport
Vis alt

Situasjonene har skapt sinne – nå håper dommersjefen at et omfattende grep kan skape ro

Eurosport
AvEurosport

Publisert 07/08/2020 klokken 10:08 GMT+2

NFFs dommersjef Terje Hauge erkjenner at handsregelen har skapt problemer så langt denne sesongen. Nå håper han på bedring.

Terje Hauge

Foto: Scanpix

– Vi må fjerne straffespark helt, spør du meg. Både i internasjonal og norsk fotball er det dessverre en stor del av «gamet» å jukse seg til straffespark, så det er på tide å gjøre noe drastisk der. Få vekk alt med straffespark i fotballen.
Det var Brann-spiller Kristoffer Barmen som kom med det noe radikale forslaget i podcasten Spillerrådet forrige uke. Dømmingen i årets eliteseriesesong har vakt mye oppmerksomhet. Barmen er blant dem som mener dommerne har hatt mange unødvendige involveringer så langt.
– Det positive er at spillerne engasjerer seg. At de ser hvordan ting kan forandres i fotballens utvikling, sier dommersjef Terje Hauge i Norges Fotballforbund til Eurosport.

Ekstra belastning

Men Hauge understreker lite overraskende at det neppe blir noen radikal regelendring i norsk fotball med det første.
– Vi er samtidig en del av UEFA og FIFA, og vi må forholde oss til IFAB (fotballens lovgivende organ). Det er uaktuelt å gjøre endringer uten at det har gått gjennom der, sier Hauge.
Man kommer likevel ikke unna at dømmingen Eliteserien har vært variabel så langt denne sesongen. Det innrømmer også Hauge, slik han har gjort overfor VG tidligere.
– Vi kan ikke si oss fornøyde med dommernes prestasjoner så langt. Vi har likevel forståelse for at belastningen har vært med på å påvirke, sier han til Eurosport.
For koronapandemien har også påvirket dommerne. I år har de til nå måttet dømme stort sett to kamper i uken, i motsetning til én tidligere.
– Det blir en ekstra belastning for spillerne, klubbene og dommerne, sier Hauge.

Påvirker situasjoner på banen

Som Eurosport.no har skrevet tidligere, har dommerne i snitt dømt dobbelt så mange straffespark så langt denne sesongen sammenlignet med fjorårets. I tillegg deles det ut svært mange gule kort.
Hauge mener dette er en konsekvens av den økte belastningen. Spillere havner oftere på etterskudd enn tidligere, da samme skjer med dommerne, som rett og slett blir utfordret i større grad, mener han.
Under Spillerrådet-sendingen forrige uke var Fredrik Pallesen Knudsen også inne på at økt belastning kan ha ført til flere straffespark.
– Samtidig tenker jeg at den høye statistikken handler mer om det tette kampprogrammet og ikke så mye om dommerne. Vi har spilt mange kamper på kort tid, og spillerne er gjerne litt mer mer mentalt slitne, så da kan ting skje litt oftere, sa Pallesen Knudsen.
picture

Spillerrådet: Den store dommerdiskusjonen, fjerning av straffespark og Castro-filming

I handsmøter

En annen het debatt er handsregelen. Det har vært flere situasjoner som har skapt sinne blant spillere, trenere og supportere. Senest onsdag fikk Molde straffespark da et innlegg fra John Kitolano traff Starts Eirik Wichne i armen. Senere i kampen vinket dommeren spillet videre da Molde ropte på straffe nok en gang, mens Moldes Henry Wingo også var borti ballen med hånden ved en anledning.
Heller ikke da ble det straffe. Det gjorde Start-trener Joey Hardarsson rasende.
– Nå er jeg lei. Det er helt latterlig at det går an å holde på sånn. Det er tredje gang på rad vi blir snytt for straffespark. Det er helt sinnssykt, sa han i pausen.
picture

Drittlei Start-trener: – Det er helt sinnssykt

Hauge forteller at man har sett på de tre situasjonene og konkludert med at de to første er riktige, men at man ikke har bestemt seg angående den siste. Handsregelen er nemlig noe endret i år. Nå skal ikke dommerne blåse om ballen uforventet treffer en arm, for eksempel ved en kjapp retningsforandring som er vanskelig å forutse. I den nevnte situasjonen over ble ballen headet over Wingos rygg og så i hånden hans. Det taler ifølge Hauge for at det ikke skulle være straffe. Samtidig var Wingos armer svært høyt oppe.
Dermed er det ikke enkelt å konkludere, selv når man ser situasjonen i ettertid.
Hauge har de siste dagene vært travelt opptatt i videomøter med resten av landets toppdommere om nettopp handsregelen. Han understreker at landets dommere har lik forståelse av regelen, men at man ikke har vært flinke nok til å legge seg på samme linje i forskjellige kampsituasjoner.
Dermed har dommerne nå gått gjennom hver enkelt handsavgjørelse sammen. Målet er at man kan bli mer konsekvente i tiden fremover.
– Jeg tror ikke det skal være noe tvil om hva som er hands og ikke nå, sier Hauge.
Den tidligere toppdommeren sier likevel at man må være innstilt på at dette blir et slags overgangsår, der dommerne sammen finner frem til en felles list når det gjelder hands.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame