Populære sporter
All sport
Vis alt

Reflektert etter turbulent eventyr: – Burde kanskje gjort det etter 2018

Stein-Erik Stormoen

Publisert 08/09/2021 klokken 09:35 GMT+2

Etter å ha brutt kontrakten på Kypros, er Fredrik Haugen (29) klar for en ny start i Stabæk. Der skal han kjempe for å overleve i Eliteserien - kanskje på bekostning av klubben han spilte for i ti år.

Fredrik Haugen

Foto: Eurosport

  • Se Stabæk - Viking på discovery+ lørdag kl. 18!
Foto: stabak.no
BEKKESTUA (Discovery):
– Det går bra. Det er deilig å komme i gang med fotball og være på plass. Det har vært fint i starten, med en fin gjeng og sultne spillere som har lyst til å revansjere seg og gjøre det bedre fremover, sier Fredrik Haugen til Discovery.
Han ble hentet til Bærum på overgangsvinduets siste dag, for å forsterke en tropp som hanglet og var på beinet i siste seriekamp før landslagspausen. Stabæk-trener Eirik Kjønø var etter tapet for Vålerenga tydelig på at de måtte ha flere spillere som kan bidra her og nå.
En av dem som kom inn, er Bergen-gutten Haugen, som sist spilte fotballkamp i april.
– Formen er faktisk overraskende bra. Så er det å trene jevnt og trutt med fotball fremover. Det er blitt litt avbrekk den siste tiden, men jeg synes jeg er kommet greit i gang, sier 29-åringen etter tirsdagens treningsøkt.

Turbulent eventyr

Han hadde vært ti år i Brann, i hjembyen. Midtbanespilleren hadde vært litt ut og inn av laget, trøblet litt med skader og ikke fått ut sitt beste.
Han ønsket rett og slett noe nytt. Valget falt på noe eksotiske AEK Larnaka på Kypros.
Det ble ikke helt som han håpet på. Sportslig sett.
– Jeg kom fra Kypros for en måned siden, etter at jeg brøt kontrakten min der. Jeg har trent litt hjemme med noen lag, men det er ikke blitt noe fast. Jeg har holdt meg i veldig bra fysisk form, men det er jo selvsagt det å trene fotball hele tiden. Det kjennes faktisk veldig bra ut, bedyrer han om sin egen form.
– Hva skjedde på Kypros?
– Det er litt sammensatt. Han treneren som hentet meg fikk ganske fort sparken. Det var litt turbulent, med mye spillere inn og ut, og nye trenere. Men det var en opplevelse og jeg angrer ikke på det. Jeg ville gjort det igjen, fastslår han og utdyper:
– Selvfølgelig, fotballmessig var det litt nedtur, men jeg følte absolutt at jeg kunne bidratt veldig godt i den ligaen. Men det ble litt lite spilletid av diverse grunner.
At treneren som hentet ham ble fjernet kort tid etter at landingshjulene traff bakken, mener han er slikt man må regne med.
– Jeg tror det er litt mer vanlig i de landene, at det byttes litt mer og at det tas litt mer drastiske beslutninger ganske kjapt. Jeg visste jo at det kunne være slik. Men jeg hadde lyst på en opplevelse, og det ble det. Selv om det ikke gikk helt som jeg håpet, sier han med et smil.
For 29-åringen mener erfaringen har ført med seg lærdom, både som spiller og om det utenfor gressteppet.
– Man lærer mye om seg selv og som fotballspiller av å reise ut og prøve på ting. Så det ga absolutt mersmak å reise til utlandet, selv om det ikke ble helt perfekt.
– Hva lærte du?
– Nei, det kan være annerledes i en del land og jeg har spilt med mange gode fotballspillere der nede. Jeg har fått sett en ny kultur og utfordret meg selv litt, og kommet meg ut av komfortsonen. Det var bra, det.

Sprakk i 2018

Nå håper han å få trent fotball over tid, og med en ny start og den fysiske formen i bunn, tror han at han vil være "minst like god som jeg var i Brann".
Men også der gikk det opp og ned. I slag en attraksjon for hjemmepublikum på Stadion. I andre perioder kort vei til benken.
– Når var du sist på ditt aller beste?
– Det var vel kanskje i 2018-sesongen. Men det er diverse grunner til at 2019 og 2020 ikke ble slik som jeg hadde håpet med Brann. Det er ikke bare min fortjeneste at det var litt tunge tider der sportslig. For mange. Da var jeg ikke på mitt aller beste, heller, men det er slik en fotballkarriere er, det går opp og ned. Det handler om å komme opp på det nivået man vet man har inne.
– Hva skyldes det, da, at det var tunge tider for flere i de årene?
– Det er rett og slett sportslig. Vi var ikke gode nok. 2019 og 2020, det var sesonger som ikke var bra nok. Jeg hadde vært lenge i Brann etter den 2018-sesongen, vi holdt på å ta seriegull og så sprakk vi litt. Så det var ikke slik at luften gikk ut av meg, men kanskje var det på tide med en endring allerede da. At man hadde vært lenge på samme sted og trengte nye utfordringer. Det synes jeg kan være bra for begge parter av og til. At man får et miljøskifte.
– Rett og slett bli flinkere til å innse det, at det kan være smart med noe nytt?
– Ja, for noen er det gjerne slik at man har vært veldig lenge et sted, og da trenger man nye impulser og sånt. For å være helt ærlig tror jeg det skjedde litt med meg etter 2018-sesongen i Brann. At jeg hadde vært der lenge, sier Haugen og legger til:
– Jeg er veldig glad i Brann og det kommer jeg alltid til å være, men av og til trengs det et miljøskifte. Og det burde jeg kanskje gjort etter 2018, hvis jeg ser tilbake på det.

Kniver med Brann

Nå er Bergen-gutten i en meget spesiell situasjon. Brann, som han nevner som en klubb han er veldig glad i, kjemper sammen med blant annet Stabæk en desperat kamp for å unngå nedrykk.
– Jeg er jo glad i Brann og håper de holder seg. Og at vi holder oss. Men nå spiller jeg for Stabæk. Det er synd at Brann har havnet der de har havnet, men slik er fotballen. Når man ikke tar nok poeng, gjelder det å kjempe seg ut av det. De er i litt samme situasjon som vi er.
– Hvordan har du fulgt Brann fra utsiden i år, med alt som har vært der?
– Hehe, nei, jeg har egentlig prøvd å distansere meg litt fra det. Jeg får jo selvfølgelig med meg alt som skjer i Brann, og jeg er glad i Brann og håper det går bra med dem, men jeg har ikke noe mer innsikt fra innsiden om hva som har skjedd der. Hverken sportslig eller den siste episoden der, det har jeg ingen oversikt over.
Avtalen hans med Stabæk varer ut inneværende sesong.
– Det var litt vinn-vinn for begge parter. Det er en utrolig fin klubb, som satser på unge spillere og spiller fin fotball. Nå har de havnet litt i en situasjon her hvor de trengte litt påfyll og erfaring, i første omgang ut sesongen. Jeg tror det kan bli bra for begge parter i disse månedene, sier Haugen.

– Blitt voksen

Lørdag kveld kommer Viking til Nadderud.
– Haugen er en rutinert spiller på dette nivået, en god ballspiller med kreativ kraft. Det er noe vi har savnet i de siste kampene, litt mer kreativitet fra midtbanen. Det kan han gi, mener Stabæk-trener Eirik Kjønø.
– Han har spilt mange kamper, viktige kamper, på dette nivået før. Han er veldig dedikert og en seriøst fotballspiller som har lyst til å gjøre det bra her i Stabæk. Han har sett bra ut på trening og jeg tror han kan bli bra i kamp.
Haugen er aktuell for en startplass allerede til helgen.
– Han er i bra form. Han trenger nok litt tid, han har ikke spilt kamp siden april. Men han er i overraskende bra form, trener fulle økter og er tilgjengelig allerede til helgen. Vi får se om han starter eller om han kommer innpå. Det er en seriøs spiller som er blitt voksen, og som er klar for å kjempe her for at vi skal ta poeng.
picture

Se hva den nye Stabæk-spilleren sier om overgangen

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame