– Jeg har virkelig troen på dette. Det viktigste er ikke nødvendigvis at personene straffes, men at samfunnet forstår at dette ikke er greit.
Det sier Amahl Pellegrino til Eurosport.no like etter at det nye prosjektet ble presentert for allmennheten onsdag morgen. Prosjektet handler i bunn og grunn om hvordan idretten, med fotballen i spissen, skal få bukt med rasisme rundt omkring på landets idrettarenaer, samt hvordan norske klubber skal reagere om slikt skjer på deres hjemmebane.
Eliteserien
Molde senket Kristiansund - se høydepunktene
38 MINUTTER SIDEN
Den nye kampanjen fra Norsk Toppfotball heter #Stopp, og allerede den kommende runden skal kampen mot rasisme markeres rundt omkring på de ulike arenaene i Norge.

– Godt å se at en hel nasjon står bak

Ballen begynte umiddelbart å rulle etter at Eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino ble rasehetset på AaFKs hjemmebane Color Line stadion for drøye to uker siden. Administrerende direktør i NTF Leif Øverland møtte idrettspresident Berit Kjøll kun noen dager etter hendelsen i Ålesund, og sammen ble de altså enige om å sette i gang det nye prosjektet.
Pellegrino er svært glad for at idretten tar hendelsen på Color Line stadion på rammeste alvor.
– Det viser bare at alle tar dette veldig seriøst, og det er selvfølgelig en veldig positiv ting. Det er godt å se at en hel nasjon står bak disse greiene, og at det ikke bare kommer fra meg. En hel nasjon er med for å bidra, og det er veldig fint å se, forteller KBK-spilleren.
Noe av tanken bak prosjektet er at rasismeproblemene ikke løses kun ved å utestenge supportere, men at alle personer som tas for å komme med rasistiske bemerkninger nå gjennom et kurs før de får returnere til arenaene. Det betyr blant annet at personen som ropte rasistiske bemerkninger til Amahl Pellegrino må på et slikt kurs.
– Jeg tror dette møtet kan funke fint, og jeg tror dette kan en ordning som gjør det enklere for alle klubber. Det får kanskje noen folk til å forstå at ikke verden ligger igjen på 1950-tallet, sier Pellegrino til Eurosport.

Invitert med i utvalget

Utvalget som har blitt satt opp for å jobbe med Stopp-kampanjen (#Stopp) består av prosjektleder Freddy dos Santos i NTF, Pål Breen (kommersiell leder i NTF), Erlend Hanstveit (spillerrepresentant i NISO), Gjert Moldestad (talsmann i Norsk Supporterallianse), Yngvar Andersen (treningsprofil som har erfaring med antirasistisk arbeid), Henning Lunde (seksjonsleder for klubb og aktivitet i NFF) og Gunnhild Toldnes (reporter og programleder i Eliteserie-rettighetshaver Discovery).
Utvalget skal fokusere på tre ulike hovedpunkter:
  • Å få i gang en nasjonal synlighetskampanje som skal legge til rette for endrede holdninger. Denne vil i første omgang gjelde for Eliteserien og OBOS-ligaen, men vil også kunne gjelde bredden.
  • Å sette sammen et program tilskuere skyldige i rasisme må gjennom.
  • Å få på plass en felles veileder klubbene kan forholde seg til når episoder som den som rammet Pellegrino inntreffer.
Amahl Pellegrino er selv invitert med inn i utvalget. Eliteseriens toppscorer er tydelig på at dette er en kamp han skal fortsette å kjempe.
– Dette er en sak jeg har stått opp for i lengre tid. Om jeg kan bidra ytterligere med å jobbe mot rasisme i Norge, så blir jeg gjerne med på det. Jeg ønsker bare at den neste generasjonen skal få en så god framtid som mulig, understreker han.
Hendelsen på Color Line stadion er ikke første gang Amahl Pellegrino opplever rasisme på en fotballarena i Norge. I 2014 ble Pellegrino, som da spilte i Bærum, utsatt for rasisme da han skulle ta en corner i bortekampen mot Strømmen.
Prosjektleder Freddy dos Santos deler sine tanker rundt det nye prosjektet. Se intervju med den tidligere VIF-helten her.

Dette sier Freddy dos Santos om kampen mot rasisme

Eliteserien
Profilen vraket Eliteserie-tilbud og valgte 3. divisjon: – Veldig fornøyd
EN DAG SIDEN
Eliteserien
Viking-trener bekrefter: Tripic mister helgens kamp
I GÅR PÅ 14:47