– Jeg kan være åpen og ærlig på at det har vært en utrolig tøff uke for AaFK og alle som er glade i klubben, inkludert de ansatte, de frivillige på tribunene, supporterne våre og spillergruppen vår. Det har vært en utrolig tøff uke for alle involverte, sier Aalesunds daglige leder Geir S. Vik.
Det har virkelig stormet rundt AaFK og Vik etter rasismeepisoden hjemme på Color Line Stadion mot Kristiansund 4. oktober. Eliteseriens toppscorer Amahl Pellegrino ble utsatt for rasisme av en tilskuer.
Eliteserien
Den ekstreme forvandlingen: Gråstein til gull i Bodø/Glimt
6 TIMER SIDEN
– Da episoden inntraff, tenkte jeg at her må vi være tydelige som klubb og ta fullstendig avstand fra utropet som kom fra tribunen vår. Den første jeg tenkte på var offeret, Pellegrino. Jeg lette frem nummeret hans og ringte ham med en eneste gang, for å beklage som klubb og ta avstand fra det som skjedde.
I ettertid har Vik i AaFK etterlyst et felles regelverk klubbene kan forholde seg til ved slike episoder. For da AaFK spurte om hjelp fra Norges Fotballforbund og andre aktører angående straff, hadde ingen noen fasit å gi AaFK.
– Vi er gode på regelverk angående det som skjer på banen, men vi avdekket egentlig et hull når det kommer til ting som skjer på tribunene. Der opplever vi at vi mangler presidens i norsk fotball og norsk idrett, sier Vik.

Gleder seg over prosjekt

De norske klubbenes interesseorganisasjon, Norsk Toppfotball, tok til seg ønsket om noen felles retningslinjer. Onsdag kunne Eurosport.no og VG fortelle at NTF har startet #Stopp-kampanjen. Den innebærer blant annet at et utvalg skal sette sammen en felles veileder som norske klubber kan forholde seg til ved lignende tilfeller.
– Det vil hjelpe oss klubbene til å gjøre mer riktige ting når slike hendelser inntreffer, sier Vik.
Som en del av Stopp-prosjektet vil supportere som er skyldige i rasisme måtte gjennomgå et omfattende holdningsendringskurs før de får komme tilbake på stadion. Det kommer i tillegg til en eventuell utestengelse.
– AaFK er veldig motiverte til å også bidra i arbeidet her. Vi er veldig glade for veilederen og programmet som kommer.
Se intervju med prosjektleder Freddy dos Santos. Saken fortsetter under videoen.

Dette sier Freddy dos Santos om kampen mot rasisme

– En sterkt angrende synder

Supporteren som hetset Pellegrino, vil også måtte gjennomgå et slikt kurs. Vik forteller at han har snakket med vedkommende flere ganger.
– Det er en sterkt angrende synder, som er veldig preget av situasjonen, sier AaFK-lederen.
På spørsmål om det at tilskueren nå også må gjennomgå kurset er en innrømmelse fra AaFKs side om at straffen først var for lav, svarer Vik slik:
– Jeg synes det er helt naturlig å innlemme vedkommende i det programmet. Vi har påpekt denne uken at vi ikke har felles retningslinjer å gå til. Da er det naturlig at vi er med på å støtte oppunder det arbeidet og at vi går inn i det arbeidet i den saken her, hvis det kommer frem at veilederen anbefaler lengre straff. Da kommer vi til å utvide den.
Han erkjenner likevel at det er nok å lære av episoden både for AaFKs og de andre klubbenes del:
– Vi ser jo klart i ettertid at det er ting vi åpenbart kunne gjort annerledes. Det som er viktig, er at vi lærer av det og håndterer det på en bedre måte fremover. Men som klubb mener jeg vi har vært tydelige på at vi tar avstand fra rasisme. Vi har også fulgt opp Pellegrino personlig, noe som var viktig.

Hadde møte med spillerne

Klubbledelsen har også snakket med egne spillere om det som har skjedd.
– Jeg hadde et fint møte med spillergruppen vår i går morges (mandag). Vi hadde også gjentagende samtaler gjennom forrige uke. I og med at det var landslagspause og treningsfri, fikk vi ikke samlet gruppen før. Vi hadde en fin samling da og snakket åpent rundt prosessen og utfordringene vi har stått i. Spillerne er klare på at de er en gruppe som ønsker å være veldig tydelige på at de tar avstand fra rasisme, sier Vik og fortsetter:
– Vi har møter med supportergrupperingene våre. De er like motiverte som oss som klubb med å komme til bunns i dette, sier Vik og legger til at det for øyeblikket ikke er noe som tyder på at flere enn én person var involvert.
Eliteserien
Se hvordan Vålerenga skaffet tre poeng etter straffedrama
19 TIMER SIDEN
Eliteserien
Se høydepunktene: Lillestrøm feide over Strømsgodset
19 TIMER SIDEN