Populære sporter
All sport
Vis alt

På årets lag i 2017: – Vi sikter mot tretoppene i 2020

Jonas Bergh-Johnsen

Publisert 19/02/2020 klokken 21:37 GMT+1

Janne Jönsson tror han kan komme tilbake i toppslag, men selv forsøker Tortol Lumanza, som briljerte på Stabæks midtbane i 2017, å ikke legge lista for høyt etter en trøblete fjorårssesong. Men 90 minutter mot HamKam gjorde godt for selvtilliten.

Tortol Lumanza

Foto: Scanpix

NADDERUD (Eurosport.no):
Stabæk har gjort det til tradisjon å hente hjem tidligere kjenninger av klubben. Sist ut er Yassine El Ghanassy, som er et stykke unna kampform.
I fjor sommer kom Tortol Lumanza tilbake til bærumsklubben etter å ha avsluttet et opphold i tyrkiske Osmanlispor. Han var en av Eliteseriens mest toneangivende spillere i 2017-sesongen og fikk plass på VGs «Årets lag» for sine prestasjoner. Ingen slo flere vellykkede pasninger på siste tredjedel den sesongen.

90 minutter hjelper på

Lumanza fikk elleve kamper i blått i comebacket i fjor høst, men det på et nivå et godt stykke unna det han viste i 2017.
– Målet mitt er å gjøre det så godt som mulig i år. Min siste sesong i Tyrkia ble ikke som forventet, men jeg synes vi jobber godt nå og jeg gjør det jeg kan for å spille opp mot min beste kapasitet, sier Lumanza til Eurosport etter trening denne uka.
Mot Ham Kam i helgen spilte belgieren hele kampen som anker, med Luc Kassi og Emil Bohinen på hver sin side av seg.
– Å spille min første 90-minutter på ti måneder var en liten seier, og det er stadig to måneder til seriestart, så jeg er positiv, beskriver 25-åringen.

Intensitet og fysikk

Samtidig vil han ikke øke forventningene før seriestarten.
– Nå handler det om å få opp intensiteten i spillet mitt, jeg spilte ikke så mye fotball i 2019. I 2020 gjelder det å komme tilbake, både fysisk og psykisk.
– Er det mulig å komme tilbake til toppnivået ditt?
– Et godt spørsmål. Jeg tror det er mulig, men jeg tenker ikke på det. Fortid er fortid. Akkurat nå er jeg et stykke unna og jeg tenker ikke i de baner.
Trener Janne Jönsson har derimot store ambisjoner for Lumanza i 2020:
– Vi får gjerne sikte mot tretoppene, det må vi. Han er ydmyk, jobber hardt med sin fysikk, trener ekstra og jeg vet at de 90 minuttene i helgen gjorde ham godt.
Han peker på enkle virkemidler når det gjelder å få spillere tilbake på et akseptabelt, fysisk nivå.
– Å gjøre det enkelt og være forberedt på at det tar tid og at vi må jobbe hardt. Men det vet også de spillerne vi nå har snakket om (Lumanza og El Ghanassy). Det er ikke så enkelt at det holder å være brilliant i topplokket – man skal orke å løpe mye begge veier, selv om man er en artist med ballen i beina. Å ta løpene og meterne som trengs er viktig, understreker svensken overfor Eurosport.
Se hele intervjuet med Jonsson her. Saken fortsetter under:
picture

Jönsson om Lumanza: – Han er ydmyk og jobber hardt med sin fysikk

Vetlesen-ros

I 2017 fikk både Lumanza og den gang 17 år gamle Hugo Vetlesen sitt gjennombrudd sentralt i tospann på Stabæks midtbane. Fransktalende Vetlesen går godt i lag med Lumanza, som har et tyvetalls aldersbestemte landskamper for Belgia.
I år ser det ut til at Jönsson ønsker å mønstre en midtbanetreer som utgangspunkt, der Vetlesen både kan bekle en indreløper og kantrolle.
– Hugo er en god, ung spiller. Han har noe spesielt – det kan man se. Selvtillit og spilletid har mye å si, jeg prøver å være så oppmuntrende som jeg kan siden jeg er litt eldre enn ham. Emil Bohinen er også et spesielt, ungt talent, roser Lumanza sine to yngre midtbanekolleger.
– Jeg er veldig revansjelysten etter fjoråret, som jeg ikke var helt fornøyd med, men det har jeg lagt bak meg og det er godt å være i angrepsposisjon, sa hans 2017-makker Hugo Vetlesen til Stabæk TV etter sine to scoringer mot HamKam.

Rusike på bedringens vei

Av andre midtbanespillere kan Jönsson fortelle at det ser lysere ut for Matthew Rusike, som var uheldig og skadet seg stygt på starten av 2019-sesongen.
– Rusike har en jernvilje og står på, men har litt å gå før han er tilbake i fotballtrening. Men vi ser lyset i tunnelen for ham.
Søndag venter Viking i treningskamp i Stavanger.
– Det blir en veldig bra test for oss, mot den regjerende cupmesteren. Vi reiser med alle som er klare og friske. Det er litt for tidlig for El Ghanassy og Rusike, og Diskerud blir nok kanskje ikke med, nei, men ellers er alle med, sier Jönsson.
Se intervjuet med Lumanza her:
picture

Dette er målet til Stabæk-spilleren denne sesongen

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame