Foto: Kristian Bjerke / SFK Media
– Det er nok helt umulig slik det er nå. Nå er det bare de som er satt opp på A-lista som kan trene. Så ting må endres på etter hvert hvis det skal bli mulig, og trolig også for at Toppserien og OBOS-ligaen skal komme i gang, tror Stabæk-sportssjef Torgeir Bjarmann.
Nå gjør alle klubber alt de kan for å oppfylle den lange listen med krav i protokollen Norges Fotballforbund har utarbeidet.
Eliteserien
Flere profiler på utgående kontrakt: – Vi ønsker å beholde han
I GÅR PÅ 13:07
Den fungerer som en pilot, og derfor kan også klubbene i Eliteserien starte med fullkontakt på trening. En del klubber var klare til å starte allerede mandag, mens noen trenger noen ekstra dager. Stabæk vil i beste fall få det til tirsdag, men venter muligens også til onsdag.
Etter hvert som samtalen varer, dukker det opp flere ting Bjarmann er usikker på hvordan skal løses. Det skal være et møte mellom klubbene, med medisinsk personell, og Norsk Toppfotball mandag ettermiddag.
– Det kommer en god del spørsmål etter hvert. Det er mange spørsmål og få svar. Nå er alle så opptatte av å komme i gang, og så får vi prøve å løse ting underveis.
Noen av spørsmålene luftes her:
– Vi har unge spillere på videregående skoler og til og med ungdomsskolen. Akademispillere som kanskje burde vært med og trent underveis. Særlig for de med mindre tropper kunne slike spillere og prøvespillere vært aktuelt.
– Prøvespillere og utenlandske spillere. Hvis du skal hente en utenlandsk spiller, som kanskje er fri og ikke har spilt fotball på en stund, må han rett i karantene. Når rekker du da eventuelt å få dem i form?
– Vi vet at overgangsvinduet skal være to uker før seriestart, men når starter OBOS-ligaen og skal de ha eget vindu? OBOS-ligaen starter ikke likt, og det kan bli en måned forskjell. Kan vi hente fra OBOS? Vi må kunne kjøpe, og sette dem på A-listen i så fall.
– Når er neste overgangsvindu?
– Kunne OBOS-spillere, for eksempel Markus Solbakken, trent med oss mens han venter på at HamKam kan starte? Han kan ikke det nå, men det er jo et spørsmål.
– Det er en del slike nøtter å knekke, og det er nok noe de tenker på. Foreløpig er det ingen fasit, og vi forholder oss kun til manualen og å følge den til punkt og prikke, sier Bjarmann.
Han understreker at han ikke lufter misnøye, bare undring over en del tenkte problemstillinger.
For Bærum-laget finnes det også flere usikkerhetsmomenter.
De har allerede gjennomført en overgang for Malmøs Romain Gall. Han har trent for seg selv i Sverige, og kommer nå i disse dager til Norge for å slutte seg til laget.
Men først er det rett i karantene.
– Han kommer først nå ettersom det er blitt utsatt på grunn av situasjonen. Før han kan trene, må han i karantene. Han kjører vel i dag, tenker jeg. Bare det å flytte ut av leiligheten der har vært interessant.
I tillegg er de enige med Sandnes Ulf om en overgang for Kaloyan Kalinov Kostadinov. Unggutten skal i utgangspunktet bli i Ulf til august.
– Han skal egentlig komme i sommervinduet. Han er skoleelev, hva gjør vi med ham nå? Skal han komme nå? Vi vet ikke når neste vindu er. Skolen er ikke ferdig. Det er mange ting å ta hensyn til, sier Bjarmann.
Og felles for alle nye og mulige nye spillere:
– Det er nesten ikke hoteller å ha spillere på heller. Det er vel ett i Oslo, men det er ikke mange steder å bo.
Norske spillere kan derfor bli foretrukket, ettersom de ikke må i karantene og kan bli enklere å flytte på rent praktisk. Bjarmann tar et eksempel med ung spiller.
– Bare å få dem gjennom Europa er en utfordring. Du kommer deg gjennom på en eller annen måte, men gjennom Østerrike må du ha full tank og kunne dokumentere at du reiser inn av landet og ut av landet. Det er ikke lett reiselogistikk og bare å sette seg på et fly. Så må de i karantene først, før de i det hele tatt kan begynne å trene.
– Så vi må se hva som er mulig å få til. Jeg tror ikke på noen flom av nye spillere. Og hvor mange klubber blør og har blødd og har økonomi til å gjøre noe? Vi vet ikke hvor mye det svir uten tilskuere og den biten der, så jeg ser ikke for meg noe veldig aktivt vindu på veldig mange.
I tillegg kommer gjennomføringen av trening og etter hvert kamper. Derfor tar også Stabæk seg litt ekstra tid, og venter en dag eller to, før de trener for fullt.
– Praktisk er det bare lov å ha to i en bil, en foran og en bak. Det er møter, tester, papirarbeid, og alle spillerne skal ha beskjed hver for seg. Når alt er på plass og ruller, tror jeg det vil gå bra og at ting kommer fint i gang. Jeg håper og tror at vi leverer så bra på denne piloten, og at Eliteserien går foran som et godt eksempel, slik at også Toppserien og OBOS-ligaen får begynne.
Kampene kan starte tidligst 16. juni. I starten er seriespillet delt inn i fire grupper, og terminlisten skal settes opp i en spesialsending på Eurosport Norge og Dplay 16. mai.
For Stabæks del blir det kamper på Østlandet.
– Når vi skal ned til Sarpsborg regner jeg med at vi må skaffe oss tilgang til noen dagrom, slik at spillerne kan dusje på hvert sitt rom. Vi kan ikke sitte svette og jævlige og kjøre rundt, det er ikke hygiene det heller. Så det er mange spørsmål, og vi vet bare hva vi må gjøre for å trene. Så får vi ta resten underveis.
Bjarmann gjentar at han og alle andre er positivt innstilte.
– Det viktigste er at alle ønsker å gjøre det beste ut av det og løse ting som kommer opp. Det er innstillingen alle har. Vi får prøve å gjøre det mest mulig rettferdig og gi like vilkår. Jeg har ennå ikke møtt noen som er negative, alle er veldig glade for at vi kan starte. Det er likt for alle.

Moe om Brynhildsen-oppstyret: – Sånn er det ofte rundt gode spillere

Eliteserien
Knutsen om det kommende overgangsvinduet: – Et vanskelig marked
I GÅR PÅ 13:06
Eliteserien
Rekdal endelig klar – gjenforenes med «Paco»
I GÅR PÅ 08:02