I mars ble så godt som hele landet stengt ned, og seriestarten vi ventet på, røk. Torsdag 7. mai ble det endelig åpnet igjen for trening, med seriespill i Eliteserien fra tidligst 16. juni.
– Det er fantastiske nyheter, og ikke minst viser det hvor omstillingsdyktig toppfotballen og klubbene har vært i samtaler med FHI, sier Eurosports fotball-ekspert Joacim Jonsson.
Hos Norges Fotballforbund jubles det naturligvis også.
Eliteserien
Skjelbred doblet med kanonkule: – Han liker ikke å være på gamlehjem
9 MINUTTER SIDEN
– Den første reaksjonen fra min side, er at det var ventet. Når det gjelder planer kan vi ikke være så veldig konkrete ennå. Vi skal i videre møter med myndighetene og presiserer at det er strenge protokoller som må følges, sier direktør for konkurranse, Nils Fisketjønn, til Eurosport.
Bare få timer etter gladmeldingen er det for tidlig å si noe konkret om terminlister og spilleplan.
– Vi har hatt mange møter om dette, og har et nytt møte i morgen. Vi har utarbeidet ulike typer scenarioer, så vi er ikke helt uforberedt. Men detaljene er ikke spikret, sier Fisketjønn.
Samtidig åpnes det altså for et ekstraordinært overgangsvindu.
– Det har vi tatt en beslutning på og vi har spart 14 dager. Derfor kan vi ta datoen for seriestart og regne 14 dager bakover. Så får vi diskutere når vi åpner, og om det skal være en differensiering med OBOS-ligaen og slike ting i dagene som kommer.
Planen som nå laget er en såkalt pilot. Eliteserien er fase 1, OBOS-ligaen og Toppserien er i fase 2, forteller Fisketjønn. Det betyr at de to sistnevnte ikke kan sette i gang samtidig som Eliteserien, men fire uker senere.
Ifølge Abid Raja i VG vil det neppe kunne være publikum på kampene i løpet av 2020. Kulturministeren sier til avisen at de vil jobbe med å se på hvilken økonomisk pakke de skal innrette for det, men at det er for tidlig å konkludere. Generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF sier til NTB de aksepterer og tilpasser seg situasjonen, men at de ikke har gitt opp å få til tilskuere en gang i høst.
Årsaken til at det er gitt grønt lys fra helsemyndighetene og nå regjeringen, er den svært strenge protokollen utarbeidet av Norges Fotballforbund, med en rekke krav til alle involverte. Inntil videre er det bare de heltidsansatte i Eliteserien som evner å oppfylle alle kravene. Derfor er det også bare de som får klarsignal i første omgang.
Elitedirektør Lise Klaveness er den som har frontet arbeidet fra Norges Fotballforbund.
Hun kaller det en lang historie med kort varighet, fra fotball ble forbudt 12. mars til de via koronavettregler har endt opp med denne protokollen.
– Vi gikk i dialog med Norges Idrettsforbund for å se om det var noe konkret vi kunne gjøre for å få i gang toppfotballen. Uten toppfotballen ville den norske fotballmodellen bli påført uopprettelig skade eller kanskje til og med velte, sier Klaveness til Eurosport og fortsetter:
– Hvilke smittevernstiltak kunne vi gjøre? Vi måtte se på hva som skulle til for å få godkjentstempel på plan for trening og kamp. Det endte med en protokollen, som er veldig streng, men ikke strengere enn den måtte være. Så ser jeg at gjenåpningen var litt større enn antatt, så i mitt stille sinn tenker jeg at det kanskje kan gå litt raskere å i hvert fall justere på de aller strengeste kravene.
Hele protokollen kan du lese her, på NFFs sider.
– Klaveness er mesterhjernen. Det har vært en maktdemontrasjon i å holde fokus og hvordan agere som leder. Det er blitt skutt fra høyre og venstre, med til dels usakligheter og harselas mot fotballen. Jeg hadde vært fristet til å svare flere ganger i media, men hun har holdt hodet kaldt og jobbet strategisk for å få til en løsning, og lyktes til det fulle. Hun er dagens store vinner, sier Joacim Jonsson.
Klaveness forteller om en veldig krevende, men god prosess, og roser samtidig representatene fra de andre organisasjonene de ikke jobber like mye med til daglig.
Ifølge Raja er åpningen kjønnsnøytral, men beslutningen om å åpne for treninger og kamper i toppfotballen forutsetter altså at protokollen følges
Mange har tatt til orde for at Toppserien for kvinner, og også OBOS-ligaen, bør starte samtidig. Nå kommer de trolig i gang en måneds tid senere enn Eliteserien.
– Klubbene har det ønsket det selv i OBOS-ligaen og Toppserien. Hvordan det blir nå må vi sette oss ned og se på.
– Hva med de som kaller det urettferdig?
– Jeg tenker at de ikke har vært inne i de prosessene. Vi har jobbet tett mot Toppserien og daglige ledere der har selv ønsket mer tid. Det er en kjensgjerning at Toppserien og OBOS-ligaen er semiprofesjonelle. Det er egentlig bare Eliteserien som er helproff, så slik er det bare, sier Klaveness og legger til:
– Utgangspunktet vårt er at alle skal starte likt og å behandle alle likt, men vi må se på smittevern og hva som er realistisk for klubbene å gjennomføre. Klubbene i de to andre ligaene har ønsket mer tid. Da kan de høste erfaring. Og også gjøre en justering, og ikke minst fikse rigget dette innebærer. Folk må kjøpes fri fra jobb, skal de ha hjemmekontor, er de i samfunnskritiske yrker. Det er mye som må på plass.
– Kan det bli aktuel for NFF å legge penger på bordet for en slik støtte til OBOS-ligaen og Toppserien?
– Jeg kan ikke gå inn på slike detaljer nå.
– Kommer dere til å lytte til klubbenes ønsker rundt serieoppsett?
– Jeg er ikke i posisjon til å gå i detaljer på det spørsmålet i dag, både fordi hodet mitt har vært innrettet på å få en dato og på denne kampprotokollen. Vi skal ha en veldig tett dialog med klubber og media og rettighetshaver og alle involverte, så vil det være krise av meg å ta den dialogen utad før de andre.
PS! Ifølge VG sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner, at det er «synd, men nødvendig» at Toppserien må vente i fire uker.
PPS! – Det er ingen hemmelighet at både Toppserie-klubber og OBOS-klubber vil kunne ha problemer med å gjennomføre deler av dette. Jeg tror for så vidt vi kunne klart det aller meste, med unntak av det å isolere alle spillerne. Flere har jobb ved siden av. De med skole kunne vi nok funnet en midlertidig løsning for, men for de fire-fem med jobb kunne det blitt verre. Vi hadde vært innstilt på å spille uten dem også, men er forberedt på at Eliteserien må gå foran for å komme i gang, sa Strømmen-trener Ole Martin Nesselquist til Eurosport onsdag.

Slik reagerte Molde-treneren etter nyhetene om seriestarten

Eliteserien
Legevaktdrama for toppscoreren dagen før kamp: – Slet med å puste
EN TIME SIDEN
Eliteserien
– Jeg er tom for ord. Det er steike irriterende
EN DAG SIDEN