STAVANGER (Eurosport.no)
– Jeg tror ikke jeg skal ha boblejakka på i morgen, selv om jeg er overtroisk. Det vil bli for varmt, vet du. Jeg husker jeg hadde den på mot Molde i fjor fordi vi hadde gjort det så bra med den på, det ble varmt (og Viking tapte kampen 0-2, red.anm).
UEFA Europa Conference League
Mener Saltnes er bedre enn i gullsesongen: – Slik kapteiner skal være
17/09/2021 PÅ 06:31
Bjarne Berntsen tripper rundt på hjemmearenaen til Viking i Jåttåvågen med Eurosport på slep. Det er så varmt i Stavanger dagen før seriestart at bar overkropp føles mest naturlig, også for godt voksne Eliteserie-trenere. Når gradestokken bikker 25 og det er vindstille på krøllgressene på SR Bank Arena, er det glohett der en av fjorårets store suksesspersoner tar plass på trenerbenken.

Skjønner at spørsmål blir stilt


Berntsen – stort sett i ført lykkejakka av typen boble – lyktes med nesten alt han foretok seg i fjor. Nå skal han gyve løs på den tradisjonelt sett vriene andresesongen i Eliteserien med sitt kjære Viking.
– Det er som to helt forskjellige verdener. Alle tippet oss ned i fjor, i år tipper mange oss høyt oppe, også er det noen som uttrykker at de er veldig usikre på Viking. Det forstår jeg. Jeg føler vi har en veldig god stall, den er større og bredere enn i fjor og det er tøffere konkurranse i alle leddene.
– Så er det store spørsmålet hvordan vi klarer å erstatte Zlatko Tripic og Kristian Thorstvedt som var utrolig sentrale for oss i vårt offensive spill, de skaffet motstanderne mange gule kort og sørget for mange målpoeng, sier Viking-sjefen.
Så når aviser, eksperter og fotballsynsere har løftet akkurat den problemstillingen, så har den rutinerte ringreven full forståelse for nettopp det. Han er spent på det samme.
– Jeg forstår at folk stiller de spørsmålene, alle vet at de var sentrale og ikke minst var de to av våre beste spillere i cupfinalen. Det er ikke sånn at man bare knipser i en finger også erstatter man to så gode spillere. Jeg er aller mest spent på hvordan vi klarer å erstatte deres mål og målpoeng, sier en åpenhjertig Berntsen.

Vakler mellom det gamle, trygge og det nye, ukjente

I våres har han forsøkt å gjøre Viking-laget mer fleksibelt ved å spille inn en 4-4-2-variant der Tommy Høiland og Veton Berisha, som han helst vil ha sentralt i banen, spiller sammen på topp. Det har gitt varierende resultater og har tatt vekk noe av tryggheten som ligger i 4-3-3-grunnspillet laget har vært tuftet på de siste to årene.
– Vårt grunnspill ligger likt uansett formasjon, men det er litt mer trygghet i det vi har spilt nå i to år. Det går på bevegelsesmønstre både offensivt og defensivt. Også har vi sett at vi må beherske 4-4-2 når vi skal spille med to spisser. Vi har fått både gode og dårlige svar på å spille litt annerledes. I internkampen her, der ett lag spilte 433 mot 442, ble det skapt mange sjanser. Så var vi helt okei borte mot Sandnes, der vi vant 3-1, og så skapte vi veldig lite not Haugesund da vi spilte med to spisser. Men det er et spennende alternativ, oppsummerer Berntsen.

Beundrer Glimt


I seriepremieren møter han og Viking et lag de aldri løste koden mot i 2019.
– Vi hadde to tap mot dem i fjor, så vi har litt å revansjere. Her hjemme spesielt ble vi kontra i senk og det ble vi også i 1. omgang i Bodø. Det var egentlig flatterende at det ble 3-4 her og 1-2 i Bodø, de var så mye bedre enn oss i begge kampene spillemessig at resultatet lyver.

Helga har derfor vært brukt til å legge siste hånd på Bodø/Glimt-planen.
– Vi prøvde å gå gjennom hvordan vi skal stoppe dem og selv bli flinkere til å skape sjanser. Du kan ikke gi fra deg ballen når du er i ubalanse mot dem. Glimt i fjor syns jeg var utrolig gode, det var ikke mange som hadde høyere toppnivå enn dem.
– Hva er den beste formasjonen mot Glimt, du la om til to spisser til pause i tapet på Aspmyra?
– Det får vi se i morgen, hva vi velger. Selv om vi la om til 4-4-2 i 2. omgang der oppe så skapte de mange sjanser på oss. Vi fikk litt bedre kontroll og skapte mer selv, men fortsatt var de like skarpe, spesielt på overgangene sine.
  • Har du husket å sette opp ditt Eliteserien Fantasy-lag? Gjør det her!

Tøffer dager for medisinsk avdeling

I fjor overrasket Berntsen stadig vekk ved å stille med 11ere få, om noen, hadde forutsett. Det handlet om å finne riktig belastning på troppen og veteranen var ikke redd for å bytte fem-seks spillere i de tetteste periodene. I år blir kampbelastningen enda tøffere og Berntsen forventer utfordrende dager for de som har ansvar for spillernes helse.
– Det er ingen tvil om at det medisinske apparatet kommer til å få det travelt, både i forhold til å behandle skader og ikke minst det å være tøffe og si «den og den spilleren er ikke klar til den kampen». Når vi i runde to til fire har søndag i Bergen, onsdag hjemme mot Mjøndalen og allerede på lørdag i Oslo mot Vålerenga, da sier det seg selv at det ikke blir tre like Viking-lag på seks dager i de tre kampene.
– Gir det deg en trygghet at du lyktes så godt med rotasjon i fjor?
– Ja. Vi fikk mye god svar da. Folk som vil vise seg fram presterer når de får sjansen, de må bare få den. Det lærte vi mye av i fjor, konkluderer han.

Dette sier Dønnum om Aalborg-interessen

UEFA Europa Conference League
Knutsen om Mourinho-møte: – Det driter jeg egentlig i
16/09/2021 PÅ 07:11
UEFA Europa Conference League
Knutsen om Rosenborgs henvendelse: – Det er jo veldig hyggelig
15/09/2021 PÅ 12:34