Populære sporter
All sport
Vis alt

Den ekstreme forvandlingen: Gråstein til gull i Bodø/Glimt

Stein-Erik Stormoen

Publisert 28/11/2021 klokken 09:24 GMT+1

Med en god blanding av egne talenter og vrakgods fra andre klubber, har Bodø/Glimt levert en ny maktdemonstrasjon av en sesong. Slik har klubben reist seg fra nivå to til toppen av norsk fotball på få år.

Aasmund Bjørkan, Kjetil Knutsen, Erik Botheim

Foto: NTB

  • Se Rosenborg - Bodø/Glimt på discovery+, søndag kl. 17!
BODØ / OSLO (Discovery):
– Kjære alle sammen. Det er altså så sykt. I 2016 rykket vi ned. I 2017 var i OBOS. Se på oss nuuuuuu!
Ordene tilhører mannen som har rollen med å fyre opp hjemmepublikum på Aspmyra før den senere historiske kampen mot Roma, og stemmen sprekker litt når han skriker dem ut til øredøvende jubel.
De etterfølges av fyrverkeri. Bokstavelig talt – og metaforisk med tanke på spillet Bodø/Glimt leverer både denne kvelden og nå over flere sesonger.
– Reisen Bodø/Glimt har hatt har vært bortimot uvirkelig, i en by med 50.000 mennesker som er plassert der vi er, langt unna andre store byer og lag. At vi konkurrerer der vi er nå, er helt fantastisk, sier Aasmund Bjørkan til Discovery.
I Bodø og i Glimt får du de samme svarene på det store spørsmålet «hva har skjedd?» Kanskje er det en del av svaret også. At alle svarer det samme.
– Det er ingen store hemmeligheter annet enn knallhard jobb hver dag, med en talentfull spillergruppe og et team rundt med Kjetil Knutsen i spissen som hjelper dem å ta steg på mange områder, sier Bjørkan inne på trenerkontoret.
– For meg og oss som har vært i Bodø/Glimt nær sagt hele vårt voksne liv, er den utviklingen klubben har på alle parameter, om det er nye stadionplaner, hvordan vi jobber med det mentale eller arrangerer kampene, fantastisk og artig og lærerikt. Vi må bare skjønne at det er knallhardt arbeid som er hemmeligheten, og det som må til.
Vi skal likevel forsøke å dykke litt mer ned i materien.

Tok grep etter 2018

I 2018 endte de på ellevteplass, men bare tre poeng over Starts 29 på nedrykksplass i en svært jevn bunnstrid. Før sesongen hadde assistenttrener Kjetil Knutsen tatt over som hovedtrener, mens Aasmund Bjørkan ble sportslig leder – mye av hensyn til sønnen Fredrik.
Glimt er også litt annerledes organisert enn flere av de andre klubbene. Håvard Sakariassen jobber med mange av de funksjonene som ligger inne i en tradisjonell sportssjefstilling, ettersom Bjørkan også er en del av trenerteamet og slik sett mye involvert også inn mot kampene. På pairet heter rollen hans nå trener/scout, etter at klubben endret rollebeskrivelsene ved inngangen til 2021.
I 2018 spilte også Glimt hele 14 uavgjorte kamper. Det fikk Knutsen til ta grep etter sin første sesong.
Av Eurosport var de tippet på 11. plass før 2019-sesongen. Likevel var det en offensiv Knutsen som sammen med resten av Eliteseriens trenere og kapteiner møtte opp på Ullevaal til et felles «Kick off» i slutten av mars.
– Først og fremst er jeg veldig fornøyd med spillergruppen. Vi mistet noen viktige spillere, men har tatt det igjen med en ekstrem sult på de som er igjen. Vi har også fått noen nye inn. Kvaliteten på trening er i hvert fall det beste jeg har vært med på i Bodø/Glimt, sa Knutsen, som da gikk løs på sin andre sesong som hovedtrener etter å ha vært assistenttrener i 2017.
Treningskampene før den sesongen endte med åtte seirer på ni forsøk, og Knutsen vektla selvtilliten de hadde skaffet seg gjennom vinteren som en undervurdert dimensjon. I tillegg viste målinger at de hadde hevet høyintensitetsløp med oppsiktsvekkende 25 prosent gjennom en knallhard vinter.
– Det er det viktigste grepet. Og som en følge av det, har vi prøvd å flytte presset vårt mye høyere, som gjør at vi kan vinne ballen høyere i banen og gunstigere. Og en del andre ting, men summen av det har gjort at vi for hver kamp har klart å spille på oss selvtillit. Spillerne virker trygge og ser at vi kan få det til, sa Knutsen – før sesongen der laget tok seriesølv.

Mental snuoperasjon

Underveis i sesongen pekte sportslig leder Aasmund Bjørkan på tre hoveddimensjoner: Kulturen i gruppa, kontinuitet i trenerteamet og spillestil. En joker som er hyppig nevnt, er den tidligere jagerpiloten Bjørn Mannsverk, som har jobbet med det mentale.
Ulrik Saltnes, en av de store diamantene i ligaen de siste sesongene, er blant dem som har vært åpne om at fotball var så lite gøy at han hadde fysiske smerter som symptomer på det mentale og tanker om å legge opp, før arbeidet med Mannsverk.
– Flere spillere har tatt store steg på det mentale. Da går det både på hvordan man håndterer stress inn mot fotballen, men kanskje aller mest på hvordan håndtere hverdagen. Fokuset deres, det å få maks ut av hver dag, enten det gjelder fotball eller andre ting. Det er en litt spesiell jobb vi har, med det å håndtere stress, press og forventninger. Det er en veldig interessant dimensjon, sa Bjørkan.
I 2020 slettet de omtrent samtlige rekorder i norsk fotball, vant et sjeldent suverent seriegull og underholdt en hel nasjon med en fotball man knapt har sett maken til.
Og denne sesongen har de fulgt opp med sensasjoner som 6-1 mot selveste Roma, sterke resultater i Europa og denne helgen kan det andre strake seriegullet sikres – på Lerkendal, foran øynene på klubblederne som sikler etter Kjetil Knutsen.
– Hva er det som foregår her oppe?
– Det kan du gjerne spørre om. De har hatt en fantastisk utvikling, de siste par-tre årene spesielt. Det er selvfølgelig veldig gode spillere og et bra trenerteam. Så fokuserer de på prestasjon, det er det som gjentar seg. Det har vist seg å ha vært lurt, sier klubblegenden Runar Berg med et smil.

Vinnerkultur i endring

Før 2019-sesongen byttet man ifølge Berg ut ordet «vinnerkultur», med at man skulle vinne med prestasjon og utvikling.
– Jeg tror kanskje det har tatt bort litt av stresset og presset med at du skal vinne, men du fokuserer på prestasjon foran resultatet. Jeg tror kanskje en del av hemmeligheten ligger der, sier Berg til Discovery.
– Det er veldig mange små faktorer. Ikke to-tre, mange. Det skjedde noe med oss i inngangen til 2019. Både fordi vi hadde satt et team med Kjetil i spissen, rundt spillerne, som hadde forutsetninger for å jobbe enda bedre enn vi hadde fra før. Det tar en stund å skape en fotballspiller. Det er ikke slik at du jobber med en spiller et halvt år, og så blir han plutselig toppspiller. Ting tar tid, sier Asmund Bjørkan.
– De spillerne som nå er mye av stammen, fikk den tiden. De fikk spilt seg inn et lag som var middels eller dårlig Eliteserie eller topp OBOS, som gjorde at da vi begynte å ta steg som gruppe, så var de klare for det. De presterer nå på et veldig høyt nivå og flere har gått videre til gode klubber i utlandet allerede. Og så kommer du inn i positive spiraler, fortsetter han.
For alt henger sammen. Seier på banen blir som en målgivende pasning å regne til andre avdelinger i klubben.
– Vi har fått en kultur i gruppa som blir selvforsterkende, der lederne i gruppa gjør en fantastisk jobb med å vise hvordan det skal være i Bodø/Glimt, og igjen gjør den positive spiralen at du kommer høyere på tabellen. Er du høyere på tabellen får du bedre salg og du får bedre inntekter, om det er TV-penger eller mer publikum som ser på eller sponsorer.
– Det er positive spiraler og det er klart at Bodø/Glimt har vært flinke til å ta vare på disse tingene på veldig mange parametere samtidig, og har gjort en fantastisk jobb i hele klubben. Ikke bare på sport og på A-lag, men i alt vi driver med. Summen er at vi nå konkurrerer mot Roma og de største lagene i Norge, og klarer oss veldig fint. Vi jobber hardt hver eneste dag for å fortsette å ta steg, og det er det vi har fokus på, sier Bjørkan.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Erik Botheim

Foto: Getty Images

Ringte Botheim

Etter den vanvittige maktdemonstrasjonen i fjor, forsvant flere spillere til større oppgaver. Jens Petter Hauge (14 mål og åtte målgivende), toppscorer Kasper Junker (27 mål og ni målgivende) og poengkonge Philip Zinckernagel (19 mål og 18 målgivende) ble alle borte.
Mange levnet dem få sjanser til å følge opp med nye, mer ubeskrevne blad, og derfor mener også mange at årets prestasjon kanskje er enda mer imponerende enn rekordsesongen i fjor.
Både Erik Botheim og Ola Solbakken har trådt frem i lyset og begge fått navnene lest opp av landslagssjef Ståle Solbakken. I UEFA Conference League er de etter fem kamper likt på toppscorerlisten med stjernespillere som Romas Tammy Abraham og Tottenhams Harry Kane.
På åtte kamper fra start og syv som innbytter for Stabæk, scoret ikke Botheim mål. Rosenborg valgte å la ham gå gratis. Glimt hogg til.
– Det er selvfølgelig en helt annen verden, hvis du ser tilbake på fjorårets høst i Stabæk. Det snur fort i fotball, og det handler om å komme på rett plass og ta lærdom. Jeg har selvfølgelig et veldig godt lag som hjelper meg, og veldig gode trenere. Det er mye som skal klaffe, det handler om å finne riktig plass å være, sier Erik Botheim til Discovery.
– Er det mest snakk om indreløperbevegelser og buede løp, eller går det på innstilling, mentalitet og så videre. Hvordan forklarer du det?
– Det er selvfølgelig mye fotballfaglig og hvor du skal bevege deg og småjusteringer på innløp og slike ting, som jeg har lært veldig mye av. Men også det mentale. Det er en god blanding. Jeg har lært veldig mye i år.
Bodø-vinden gjør det vanskelig å høre hva han sier og ordene blir nesten spist opp av alt tøyet han har kledd på seg for å holde ut i den bitende kulda.
– Man må ville være her for å være her i disse forholdene?
– Ja, men jeg tror de fleste som kommer hit trives veldig. Det gjør i hvert fall jeg. Det er en fin, rolig og stille by, som gjør at du kan fokusere på fotball. Det er flott natur og vi spiller god fotball, så jeg trives veldig, sier Oslo-gutten – nå kjent for sin «telefon-feiring».
(Artikkelen fortsetter under):

Gullhelten på OBOS-benken

For et par år siden var Sondre Brunstad Fet ikke helt fast på laget i Aalesund på nivå to. Nå herjer 24-åringen i både Eliteserien og Europa. Han får ikke alltid overskriftene, men plassen hans som indreløper er udiskutabel i Knutsens sjeldent forandrede startellever.
– Fotball handler masse om tilfeldigheter og litt flaks. Jeg trengte først og fremst et miljøskifte og var heldig. Her har jeg fått mye tillit og det var treff fra dag en. Den reisen som har vært, var umulig å spå. Det har vært helt fantastisk, sier Fet til Discovery.
Et tilfeldig møte på en strand i Thailand satte også ekstra fart i overgangen.
– Det stemmer. Det hadde vært litt kontakt mellom agent og klubb, før jeg møtte Aasmund på i Thailand på juleferie. Etter det gikk det litt kjappere og det kom i orden etter hvert. Vi fant tonen, sier midtbanemannen med et smil.
Slik er også han et symbol på det som har skjedd i Glimt, der de – satt på spissen – fant ham på benken i AaFK.
– Hva er det som gjør at det klaffer så bra?
– Det handler om ferdigheter som passer veldig godt inn i spillesystemet og hvordan de ønsker at ting skal foregå på her oppe. Det er klart at noen passer bedre inn enn andre, og for min del så passer jeg bedre inn her enn i Aalesund, på det tidspunktet. Så jeg tror det er slik med flere her, at de har kommet hit og fått utløst potensialet.
– Hvordan jobber dere for det, da?
– Du får jobbe masse spesifikt i rollen, med ting som du trenger for akkurat å beherske den, som er indreløper for min del. Det handler masse om bevegelse og samhandling med de rundt deg og måten du kommer inn i boks på og diverse slike ting. Det jobber vi veldig godt med her.
– De er veldig flinke her til å se potensialet i spillere, så de må absolutt gjøre en veldig god jobb på spillerlogistikk. De har truffet veldig bra med veldig mange.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Marius Lode, Ulrik Saltnes, Sondre Brunstad Fet

Foto: NTB

Vrakgods

Det neste spørsmålet stilles til Bjørkan på premisset om at Brunstad Fet kanskje var årets signering i fjor, basert på at alle eksempelvis kan skjønne at en kaptein i Bundesliga er god og hente ham hjem som med Per Ciljan Skjelbred – uten å si et vondt ord om ham – og at det slik sett er vanskeligere å finne en startelleverspiller på benken i en annen klubb på lavere nivå.
– Fortell litt om hvordan du tenker der?
– Vi leter etter spillere som har X-faktor og som vi tror vil passe inn i vår gruppe, og som vi tror vi kan utvikle videre. Det er ikke bare jeg, men hele klubben. Vi har fått Robert Hauge inn i trenerteamet. Mange jobber med det i Bodø/Glimt, sier Bjørkan, og fortsetter:
– Sondre er en type som kom inn og gjorde en fantastisk jobb fra første dag, som gikk rett inn og tok en rolle. Han passer godt inn på banen og utenfor banen, og han har tatt veldig store steg sammen med laget. Det er en utrolig artig historie, og det begynner å bli ganske mange slike historier etter hvert.
– Ja, for Botheim er en annen. Rosenborg lot ham gå, dere valgte å satse på ham. Hva gjør at dere tenker at «her har vi en toppspiss»?
– Botheim hadde en tøff periode. Han er blitt sett på som et stort talent lenge og møtte motgang, noe flere av våre spillere har gjort. Patrick Berg, Jens Petter Hauge; mange av våre spillere har hatt tøffe perioder i sine karrierer. Botheim kom til oss, og det som har vært utrolig artig med Botheim-saken, er jo hvor hardt han har jobbet og hvor lyst han har hatt til å få det til, sier Bjørkan.
– Det har gjort at han har vært veldig mottakelig for tilbakemeldingene og rådene han har fått. Og Kjetil Knutsen som et eksempel er ekstremt dyktig til å kommunisere med spillerne. Kravene som stilles er knallharde og tydelige, og Botheim sier vel det selv at han har fått veldig tydelige tilbakemeldinger, mange ganger.
Så langt er det blitt 14 scoringer i Eliteserien på spissen.
– Han har klart å absorbere det og jobben han har gjort hvert eneste dag sammen med laget. Han som spiss jobber steinhardt for laget og får betalt tilbake ved at laget setter ham opp i veldig mange gode situasjoner. Han har gode medspillere som hjelper ham til å ta steg i hverdagen og i kampene. Igjen en veldig artig historie, og det er artig og tilfredsstillende at den type spillere, som har så lyst, får det til.

Potensial, ikke CV

Bjørkan snakker videre om det er laget som utsillingsvinduet for alle de involverte enkeltspillerne. Investerer du i laget, blir utstillingsvinduet godt, mener Glimt-lederen.
Det er som sagt flere eksempler på spillere som har hatt motgang andre steder som har blomstret i Bodø.
– Ikke at det er noe dere ser etter, men at de ikke har lykkes andre steder ... er det en slags filosofi der?
– Nei, det er det ikke. Men det man kan si om oss, er det vi leter etter spillere som vi tror passer inn. Vi har en tydelig struktur, vi har en tydelig ide som vi har hatt i mange år og som vi også har videreutviklet mye de siste årene. Og så leter vi etter spillere som vi tror har kvaliteter til å passe inn i det systemet. Vi bryr oss ikke om navn.
– Så i utgangspunktet, hvor mange kamper de har fra før eller hva de heter, det er ikke det viktigste for oss. Det viktigste er at vi ser at de har kvaliteter som kan passe inn i det Bodø/Glimt ønsker å være.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Ola Solbakken, Marius Lode

Foto: NTB

Ola Solskinnshistorie

Ola Solbakken er annen slik solskinnshistorie. Etter oppvisningen på Aspmyra, mente Jose Mourinho at det så ut som at hans spillere syklet, mens Solbakken kjørte motorsykkel.
– Solbakken er også et slikt eksempel. Han var i Rosenborg-systemet og møtte motgang, og klarte seg greit i Ranheim i 1. divisjon. Så har han knekt koder og tatt steg og utviklet seg, hver eneste dag på trening. Og så mentalt, ikke minst, med tanke på å få ut potensialet han har. Så får han det etter hvert mer og mer ut i kamp også, sier Bjørkan.
– Igjen en utrolig artig og god historie. Det er tilfredsstillende når flotte gutter får det til.
Nå kan altså et nytt seriegull sikres allerede denne helgen. Det får du neppe noen fra Bodø/Glimt til å snakke om på forhånd.
– Kjetil er flink til å si at hemmeligheten bak suksessen er jobben du legger ned hver eneste dag. Om du blir dratt en uke eller to, eller et år, frem i tid, kan du miste noen prosent. Og hvis du mister noen prosent, blir du fort tatt igjen og mister fotfeste i en bransje som fotball. Vi har fullt fokus på det vi gjør i dag og neste kamp, og så tar vi utfordringene etter hvert som de kommer vår vei, sier Aasmund Bjørkan.
picture

Bodø/Glimt-spesial: De historiske dagene da Roma fikk bank

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame