Forrige sesong endte Bodø/Glimt på ellevteplass med 32 poeng, men det var faktisk bare tre poeng ned til Start på nedrykksplass. Hele 14 uavgjorte kamper gjorde at klubben tok grep.
Det første de gjorde, var å gi spillerne to uker ferie, med en medsendt plan i «hjemmelekse». For umiddelbart etter oppstarten i januar, ville det bli tøft.
UEFA Europa Conference League
Glimt kan møte Leicester – sjekk listen med mulige motstandere
09/12/2021 PÅ 22:35
Det la heller ikke hovedtrener Kjetil Knutsen skjul på at det hadde vært, da Eurosport møtte ham på kick off på Ullevaal like før sesongstart i mars.
Da hadde de nemlig hevet høyintensitetsfasen i treningsarbeidet med hele 25 prosent, og det ga utslag også i treningskampene. Der leverte de åtte seirer av ni mulige, og siden har de knapt sett seg tilbake.
Til sammenligning med i fjor, har de nå hele 42 poeng på toppen av tabellen, etter «bare» 19 spilte kamper.
Vi lar sportslig leder og mangeårig Glimt-profil, både som spiller og trener, Aasmund Bjørkan forsøke å forklare.
Han deler det opp i tre hoveddimensjoner, som han kaller det: Kulturen i gruppa, kontinuitet i trenerteamet og spillestil.
  • Eurosport følger de siste timene med argusøyne med Deadline Day-sending lørdag på Eurosport.no, Eurosport Player, Dplay og Eurosport Norge fra 20.00.

Kulturen i gruppa

– Nå har vi typene i gruppa som evner å springe fort og mye og som liker det, både i kamp og på trening. Vi har også typene som gjør at det er blitt satt en kultur på det, slik det må være. Ole Amund Sveen som spilte spiss nå sist er et godt eksempel på det, og en spiller vi føler passer veldig godt inn i helheten vår.
Som en joker her, nevnes Bjørn Mannsverk. Den tidligere jagerpiloten har jobbet mye med det mentale hos mange av spillerne.
– Flere spillere har tatt store steg på det mentale. Da går det både på hvordan man håndterer stress inn mot fotballen, men kanskje aller mest på hvordan håndtere hverdagen. Fokuset deres, det å få maks ut av hver dag, enten det gjelder fotball eller andre ting. Det er en litt spesiell jobb vi har, med det å håndtere stress, press og forventninger. Det er en veldig interessant dimensjon, sier Bjørkan.
Det er bare å se på hva Ulrik Saltnes nylig uttalte til NRK:
– Før jeg møtte Bjørn var det ikke gøy å spille fotball. Det var faktisk direkte fælt.
  • Eurosport følger de siste timene med argusøyne med Deadline Day-sending lørdag på Eurosport.no, Eurosport Player, Dplay og Eurosport Norge fra 20.00.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Kontinuitet i trenerteamet

Kjetil Knutsen, hovedtrener.
Var Bjørkans assistent i 2017, tok over som hovedtrener i januar 2018, etter først å ha vært i Åsane.
– Han er ubestridt leder av teamet, vi rundt utfyller ham. Han er ekstremt dedikert til prosjektet, sier Aasmund Bjørkan.
Morten Kalvenes, assistenttrener.
Ny stemme fra Åsane. Har gitt et nytt blikk, men også mer rom for andre.
Aasmund Bjørkan, sportssjef.
Vært både hovedtrener og assistenttrener. Nå mye spillerlogistikk.
– Vi jobber omtrent likt som i 2017, men vår samhandling har utviklet seg på samme måte som hos spillerne. Men teamet har satt seg nå, og er tydelig i den konstellasjonen det er. Det blir slik fremover.
Jonas Kolstad, keepertrener.
Ikke bare en keepertrener. Kolstad er en fotballtrener, mener Bjørkan.
– Poenget er at han er en veldig dyktig keepertrener, men han er også en med et skarpt blikk for detaljer, ikke minst på det defensive. Men Kjetil er også steingod på defensiv organisering, og det er ingen tvil om at det er han som er kampleder. Jobben til alle oss rundt er å utfylle Kjetil, slik at han ikke blir brukt opp at summen blir så god som overhodet mulig.
Ørjan Nygård, fysisk trener.
Kom inn høsten 2016, som den første heltidsansatte fysiske treneren i Glimt. Siden da har klubben hatt en tydelig fokus og gradvis økt dosene i trening. For hvert år siden har de tatt nye steg i intensitet på treningen. Han har riktignok sluttet nå, men arbeidet videreføres av interne ressurser med samme bakgrunn.
– Vi ønsker å være et intensivt lag som flytter beina mye og fort. Den fysiske dimensjonen er en viktig faktor, sier Bjørkan.

Kjetil Knutsen

Foto: Scanpix

Spillestilen

– Mønsteret til Glimt har ligget fast. Vi har jo spilt på samme måte i sikkert 50 år. Vi har en tydelig identitet og stil, og har evnet å utføre den på nivå to. Glimt har ofte vært gode i 1. divisjon mot etablert. Det som er nytt nå, er at vi evner å utføre det også i Eliteserien.
Laget har terpet og terpet. Særlig er det på to hovedområder de har tatt steg, mener sportssjefen: I press-spillet og på det å skape sjanser mot etablert.
For Bodø/Glimt er ikke lenger bare et kontringslag, slik mange vil ha det til, selv om de er ekstremt gode der også.
– Press-spillet vårt er en videreføring av det vi snakket om, med evnen til høyintensitet. Det med evnen til å spille ut lag handler selvsagt om øvelse, men også om at vi har typene som evner å ta steg og utvikle seg på de områdene.
Nylig var Vegard Hansen gjest i Eurosport-studioet. Han trakk frem midtstopper Marius Lode som en spiller de selv skulle møte og mente kunne styres til å ha ballen mye. Nå er han plutselig en av de bedre i ligaen til å starte angrep bakfra.
– Lode i Bryne var ikke noen sjonglør med ballen da. Tvert imot. Men så er han blitt tvunget til å avansere og enten spille gjennom eller bredt på back. Det har han sikkert gjort tusenvis av ganger på trening, og blitt god på det. I tillegg har de indreløpere, de er fremoverrettet og direkte med fart, og veldig vanskelige å stå imot, sa Mjøndalen-treneren.
Lode er også en Bjørkan bruker som eksempel på utvikling, som en spiller som nå veldig ofte klarer å passere ledd, enten med ball eller med pasning.
– Kort oppsummert ønsker vi å sette press på motstanderen og utnytte rom der motstander gir oss rom. Det vil også si at vi er litt avhengige av at alle spillerne på vårt lag, midtstopper, back, indreløper, kant, at alle evner å sette press på neste pressledd.

Møter Odd

Summen av alle disse faktorene har tatt Bodø/Glimt helt til toppen av tabellen når to tredeler av sesongen, i hvert fall nesten, er ferdigspilt.
Det får Vegard Hansen til å hente frem flere store ord.
– Det som gjør det aller mest imponerende, er at de spillerne de har enten er spillere fra egne rekker, spillere ingen andre ville ha eller fra 1. divisjon eller 2. divisjon. (Ulrik) Saltnes var jo en vi fikk tilbud om for noen år siden, som vi ikke hadde noe tro på. Vegard Moberg ... det er ikke noe stjerner som er hentet for mye penger. (Geir Andre, nå i svenske Kalmar) Herrem fra Åsane, det er ikke noe stjerner overhodet som har kostet penger, men de har utviklet seg i Glimt gjennom spillestil og at de har trent hardt og fått tillit.
En ny stor test kommer fredag kveld. Et annet lag som har imponert stort, Odd, tar imot nordlendingene til toppkamp på eget kunstgress.
Toppscorer Torgeir Børven og kameratene hans står klare til å knappe inn på forspranget.
UEFA Europa Conference League
Mourinho tok siste stikk – gruppeseieren røk for Glimt
09/12/2021 PÅ 19:40
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55