Populære sporter
All sport
Vis alt

RBKs grep overrasker Eurosports ekspert: – Fullstendig skivebom

Joacim Jonsson

Oppdatert 09/05/2019 klokken 13:30 GMT+2

Eirik Horneland vil kun bruke analyseverktøyet ZXY i kamp og legger det vekk på trening. Det mener Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson er skivebom.

Joacim Jonsson Eirik Horneland

Foto: Scanpix

Jeg ble overrasket, nærmest sjokkert da jeg leste gårsdagens sak i Adressa. Eirik Horneland har altså valgt å kutte ut både fysisk trener og klubbens analyse-verktøy ZXY på trening.
Slik forklarer Horneland det til Adressavisen:
– Jeg er mer opptatt av det jeg ser på trening selv, enn de tallene. Jeg føler jeg klarer å se om de løper nok og om kvaliteten under øktene er god nok. Så bruker vi fortsatt ZXY under kampene.
Horneland mener at han selv klarer å se om spillerne er godt eller dårlig trent. Jeg tviler ikke et sekund på Hornelands evner, de er gode og det har han vist over tid. Men når man kan få eksakte tall på hvordan man trener og hvilke intensitetssoner spillerne ligger i, velger han altså å synse om det, og det i 2019. En tid der absolutt samtlige klubber i europeisk fotball velger å gå motsatt vei.
Etter å ha selv pratet med et titalls klubber onsdag kveld sitter jeg igjen med et krystallklart inntrykk. Hadde de hatt mer penger, er dette et område de virkelig ønsker å utvikle seg og bli bedre på. Jeg opplever også at flere og flere klubber finner midler i organisasjonen for å forbedre seg og optimalisere den fysiske tilnærmingen til spillerne.
I en tid der tempoet blir høyere og høyere, blir den fysiske tilstanden hos spillerne helt avgjørende for å kunne følge med i utviklingen. For med all respekt, det er få fotballtrenere som kan slå seg på brystet og si at de mestrer denne delen like godt som en som har dette som er fagområde, ei heller Eirik Horneland kan det.
Horneland er den øverste lederen på sport, men det overrasker meg uansett at klubben bare står og ser på, og aksepterer dette. Det vitner om at RBK er trenerstyrt. Hva skjer når Horneland forsvinner? Hvor er dokumentasjon av den fysiske treningen på treningsfeltet da?
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
Det virker som at han selv ønsker å styre mer og ha mindre mennesker å forholde seg til. Jeg har heller ikke noe i mot at man effektiviserer egen virksomhet. Det å ha et overflødig stort apparat er jeg ingen tilhenger av. Jeg skjønner også at det er en enklere hverdag, og at det var slik i FKH, men nå er han i en større klubb der det er helt andre premisser. Horneland ønsker nok først og fremst å være fotballtrener, men jobben i RBK handler også om å være en arbeidsleder og her har treneryrket endret seg mye de siste årene. De beste trenerne er dem som er ledere, som evner å få ut mest mulig av sitt team og på deres arbeidsområde. Maksimere de forutsetningene som klubben har.
Her mener jeg at Eirik Horneland nærmest bygger ned kompetansen, i en klubb som skal være Norges flaggskip og ansikt utad. En klubb som vært lengst fremme på det meste i norsk fotball og på dette området var RBK ledende og en foregangsklubb i Norge.
Tenk også på investeringen klubben gjort med tracking-systemet på treningsarena og Lerkendal. Her snakker vi millionbeløp. Investeringer som var godt begrunnede for at RBK skulle klare å ta neste steg og nærme seg de europeiske klubbene.
Jeg håper dette og tror det er noe han og RBK gjør for en kortere periode, et skrik for å få en forandring i en tøff periode, for på lang sikt er ikke dette en måte Norges største klubb kan bli drevet på. Dette er enkelt og greit fullstendig skivebom.
Sett denne?
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame