Sarpsborg står med syv poeng etter de syv første rundene. For et lag som har ambisjoner om å kjempe om europaplasser, er det naturligvis en skuffende sesonginnledning. Tilfeldig? Nei, og det burde heller ikke være noen overraskelse for Sarpsborg 08. Laget har solgt vekk en del av sitt DNA uten å erstatte det. Banespillet har vært mer enn godkjent, men spillet i begge bokser og spesielt i offensiv boks har vært for dårlig.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14

Skal vi plukke frem to grunner i Sarpsborgs spill som har gitt suksess de siste sesongene, er det presspillet og dødballstyrken. Sarpsborg har nærmest overfalt motstanderne med enorm energi, og stykket opp spillet til motstanderne. Det har vært et mareritt å møte østfoldingene. De har i tillegg vært en trussel på dødball, innkast som corner. Det har vært frykt ved hver eneste dødball. Hele 44% av målene ble i fjor scoret på eller i etterkant av dødball. Laget hadde heller aldri oppnådd suksessen i Europa uten dødballkraften.
Premissleverandører i 2018 var Joonas Tamm og Patrick Mortensen, to av seriens beste dødballspillere. Laget var også klart farligere på innlegg i 2018. Foran denne sesongen ble ikke opsjonen med Tamm løst ut og Mortensen ble solgt til AGF Århus. Sarpsborg hentet inn ti nye spillere foran sesongen, men dødballstyrke og duellkraft var et parameter de ikke tok hensyn til. Det har også klubben fått svi for i årets sesong.
Sarpsborg har vært suverene til å rekruttere spillere i oppbyggingen av klubben, og uten den ville de aldri vært et topplag i norsk fotball. Det ene gullkornet etter det andre har sportssjef Thomas Berntsen plukket opp av hatten. Sigurd Rosted, Jakob Glesnes og Kristoffer Zachariassen er noen ukjente navn som kommet fra lavere divisjoner og siden blomstret i Eliteserien. Aaron Samuel og Krepin Diatta er andre diamanter som ble signert billig, og solgt dyrt. Disse har vært med å bygge opp en egenkapital som blant annet har skapt europasuksess og utvikling av klubben. Det har vært en tydelig strategi fra klubben sin side å hente billige spillere, fra Afrika, eller lavere divisjoner i Norge, for å siden gi dem tid og videreutvikle dem. De har også vært tydelige på hvilke typer de ønsket, og har hentet spillere med gode fysiske forutsetninger som tåler mye trening har vært prioritert.
Se også: – Jeg kan spille ut alle forsvar i Norge
Artikkelen fortsetter under videoen

Det er en strategi som nå blir utfordret. Med en tøffere målsetning og et mer utålmodig Sarpsborg i jakt på resultater blir presset annerledes og større på den sportslige ledelsen. Der man tidligere har kunnet gi spillerne tid og har akseptert noen middelmådige plasseringer, er det nå en annen hverdag. Fra å ha vært en miniputt med norske mål med lønnstak, er det nå også andre tider i Sarpsborg 08. Budsjettet er økt og er på høyde eller større enn mange av sine konkurrenter. Lønningene er konkurransedyktige på en helt annen måte enn bare for et par år siden.
Nå må stjernespillerne som går ut erstattes med likeverdige eller bedre spillere, og økonomien til det finnes. Den øvelsen har ikke Østfold-klubben klart, og istedenfor å bli styrket har Sarpsborg 08 blitt litt svakere. Det mest alarmerende er dog at man har mistet noe av sitt DNA.
Dette er noe Sarpsborg 08 må ta tak i allerede til sommeren, hvis de ønsker å slåss om medaljer. For dagens stall har hverken spisskompetanse eller kvalitet nok til å slåss om medaljer.
  • Se Brann - Sarpsborg på fotballens festdag 16. mai på Eurosport Player og Dplay. Få tilgang nå!
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03