Denne måneden sparkes Eliteserie-sesongen i gang. I den anledning har Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson analysert Viking. Her er hans status på klubben. Skalaen er fra én til seks.
Keeper - 2
Viking fortsetter, litt overraskende, med samme keeperduo som i fjor. En duo som slapp inn 1,5 mål per kamp foregående sesong i OBOS-ligaen. Selvsagt er det ikke bare keepernes feil. Viking spilte en offensiv hawaii-fotball der forsvarsspillet mange ganger ble lidende av det. Men et nyopprykket Viking hadde trengt en trygg sisteskanse med et høyt laveste nivå å lene seg mot. Både Amund Wichne og Iven Austbø er litt ujevne. De har også unge Eirik Johannes Arnebrott i bakhånd som puster disse i nakken, men det er brutalt å tro at han skal løfte keepernivået denne sesongen.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Forsvar - 2
Viking har styrket fireren med Runar Hove. Han tilfører duellstyrke i begge boksene og har en god langpasningsfot, men også denne lagdelen er syltynn. Generelt er det veldig lite Eliteserie-erfaring i den bakre fireren, og Viking er avhengig av at noen tar et steg til denne sesongen. Islandske Axel Andresson var god i fjor høst, men nå er det et hakk opp og i tillegg må han ta et enda større lederansvar. Litt overraskende at de ikke har hentet inn mer erfaring i denne lagdelen.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:


Midtbane - 3
Vikings problem er at de ikke har en utkrystallisert, dyp, sentral midtbane. Samúel Friðjónsson, som er hentet inn i den posisjonen, er mer en nr. 8, altså en toveis midtbanespiller. Kristian Thorstvedt har vært god i oppkjøringen og er en poengspiller. Johnny Furdal er en av seriens smarteste spillere, han vil bekle den andre indreløper plassen. Bak disse tre er det kanskje fremst Ylldren Ibrahimaj, Fredrik Torsteinbø og André Danielsen som skal regnes, men disse tre kan også bekle andre posisjoner.

Angrep - 3
Viking har mange alternativ på kantene, men som midtspiss er det kun Høiland som er et reelt alternativ. Det er forventet at fjorårets suksesstrio Bytyqi, Høiland og Tripic legger beslag på disse tre plassene. Usman Sale har tatt voldsomme steg i vinter, men starter trolig sesongen som innbytter. Det store spørsmålet er om den nevnte trioen er god nok. Høiland har aldri levert noe spesielt på øverste nivå. Bytyqi har vært og er et evig talent på dette nivået, og Tripic er svært ujevn i sitt spill. Skal Viking forvente seg en sesong midt på treet, må disse tre levere til den store gullmedaljen.

Antatt lagoppstilling (4-3-3):
I. Austbø
S. Bjørshol – R. Hove – A. O. Andresson – R.D. Vikstøl
K. Thorstvedt – S .Friðjónsson – J. Furdal
Z. Bytyqi – T. Høiland – Z. Tripic
Treneren - 3
Bjarne Berntsen: Ble stemplet som en dinosaur av tidligere Eurosport-ekspert Christian Gauseth. Berntsen svarte med å spille seriens mest underholdende fotball og rykke opp på ren offensiv kraft. I Eliteserien holder ikke den naive, defensive strukturen som laget hadde i fjor. Nå er det opp til den rutinerte Stavanger-mannen å vise at han fortsatt har noe å fare med, også på det øverste nivået.

Nøkkelspilleren:
Tommy Høiland: Det er opp til bevis også for denne mannen. Høiland har aldri levert tosifret antall scoringer i den øverste divisjonen. Viking har ikke hentet noen konkurrent til ham og mener da at han er god for å score nok antall mål. Det blir en nøkkel for Viking at han scorer over ti mål denne sesongen, hvis ikke er jeg redd det blir en sesong med kniven på strupen.
Saken fortsetter under videoen:

Høiland kriget inn overtidsmål da Viking overtok tabelltoppenGjennombruddet:
Zymer Bytyqi: Bytyqi ble i 2012 tidenes yngste Eliteserie-spiller, 15 år og 260 dager gammel. Den ble senere slått av Martin Ødegaard. Etter det har alle gått og ventet på at Bytyqi skal ta det siste steget og bli den spilleren alle trodde på. Karrieren har vært litt brokete med et mislykket utenlandseventyr i Østerrike som 17-åring. Tilbake i Norge, først Sandnes Ulf og så Viking, har suksessen latt vente på seg. Men jeg synes vi så noe i fjor høst. Da begynte den lettbeinte teknikeren å levere målpoeng og gode prestasjoner over tid. Fortsetter han den utviklingen denne sesongen, kan han omsider få sitt gjennombrudd på det øverste nivået. Kvalitetene finnes i hvert fall.
Salgsobjektet:
Kristian Thorsvedt: Trent enormt i vinter og tatt ytterligere et steg. En poengspiller fra sin midtbaneposisjon og slike er attraktive i Europa. Skulle det vise seg at han begynner å nærme seg ti scoringer også denne sesongen, tror jeg dette er neste Viking-eksport.

Undervurdert:
Sondre Bjørshol: Ble hentet til Viking fra Åsane, midtveis i forrige sesong, og tok nivået hos Viking med en gang. Har kanskje ikke fått den anerkjennelsen av Stavanger-publikummet som han fortjener. Har bra tempo og stor løpskapasitet. Solid spiller som klarer seg godt en mot en defensivt, og bidrar samtidig i det offensive spillet.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Viking rykket opp – keepertabbe kunne kostet dyrtDrømmespilleren:
Mohammed Abu: Her finnes det egentlig mange posisjoner å ta tak i, men jeg velger en utpreget nr. 6 på den sentrale midtbanen som binder sammen laget. Abu er en slik spiller, og med han på plass ville dette laget trygt kunne planlegge for Eliteserien også i 2020.

X-faktoren:
Johnny Furdal: Det skulle altså ta 32 år og drøyt 300 dager før den meget spilleintelligente ”midtbaneeleganten” fikk muligheten på øverste nivå. Det sier kanskje litt om hvordan rekrutteringen til tider fungerer i norsk fotball. Furdal skulle selvsagt spilt i Eliteserien for lengst. Han har egenskaper med ballen som få andre spillere på dette nivået. Han kan løse opp de mest kompakte forsvar med sin genialitet. Det skal bli en glede å se ham på dette nivået.
Overgangsvinduet:
Veldig stille og rolig for et nyopprykket lag å være. De har hentet Samúel Friðjónsson som isolert sett er meget spennende, problemet er at de ikke har hentet han til den rollen han er best i. Runar Hove har spisskompetanse og kan ta Eliteserie-nivået. De har ikke mistet noen spillere av verdi. Samlet sett hadde jeg forventet meg mer aktivitet, og Viking har egentlig en del hull å fylle for å kunne være fornøyd med stallen.

Sesongen:
Masse spørsmålstegn rundt Viking. Holder keeperduoen mål? Er forsvaret for uerfarent? Scorer Høiland nok mål i Eliteserien? Er troppen for tynn?
Jeg er rimelig trygg på at de også er usikre internt. Viking trenger en god start, hvis ikke tror jeg usikkerheten sprer seg og da er dette laget ikke bedre enn at det vil bli en kamp mot nedrykk.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03