• Se Strømsgodset – Sarpsborg 08 søndag 20:00 på Dplay, Eurosport Player og Eurosport Norge - sikre deg tilgang her!
SARPSBORG (Eurosport.no):
Regnet øser ned over Sarpsborg Stadion på en av de siste treningene før den livsviktige kampen mot Strømsgodset. Men midt i alt regnet, den sure vinden og ekkoene av trener Geir Bakkes verbale utbrudd, gnistrer det nærmest av Bjørn Inge Utvik (23). Midtstopperen har vært skadet siden sensommeren 2018, fikk ikke operasjon før årsskiftet og har måttet bruke åtte måneder på å trene seg tilbake fra hofteskaden.
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
23-åringen er umulig å ikke legge merke til. For det første: han bruker hjelm. Avaldsnes-gutten har fått såpass mange smeller mot hodet at han mot slutten av tiden i Sogndal ble sterkt oppfordret til å bruke hjelmen både på trening og i kamp, for å ikke dra på seg alvorlige hodeskader. For det andre: ingen roper høyere, ingen smiler mer, og ingen ser gladere ut for å være på feltet.
– Når du har vært ute av fotballen i nesten ett år, ser får du et annet perspektiv på det. Jeg har tro på at de som har vært såpass lenge ute med skade setter enda mer pris på fotballen og spiller med enda mer «passion» når de kommer tilbake, sier han til Eurosport.

– Man går i en depresjon

Etter en årrekke i Sogndal som en av Norges større stoppertalenter, sikret han overgangen til Sarpsborg 08. Der klarte han omsider å spille seg inn på laget og var sentral i kvalifiseringen deres til Europa League-gruppespillet i fjor. Så kom hofteskaden. På ett tidspunkt i fjor høst klarte han ikke engang å gå.
– Det er vanskelig å sette ord på de følelsene jeg fikk da. Man går inn i en slags depresjon, for man vet ikke hva man skal gjøre. Det er fotballen jeg lever av, men så får du ikke drevet med det beste du vet, det som gir deg gleden i hverdagen.
– Det var utfordrende. Du er liksom på feltet, men du renner litt ut av gruppa.
Utvik er svært åpen om det som var en tøff tid for han personlig når han snakker med Eurosport. Han mener det er viktig å kunne bidra på sin måte, også når beina ikke kan gjøre jobben.
Det er også en av grunnene til at han startet sin egen blogg, hvor han har delt erfaringer fra det å jobbe seg tilbake mot toppfotballen. Noe som har fungert som en slags terapi både for han og for engasjerte lesere i samme situasjon.
Se Utvik fortelle om bloggen og skademarerittet her (saken fortsetter under):

– Uaktuelt å legge opp

Særlig ett øyeblikk sitter ekstra godt i minnet til rogalendingen. Da legen ringte etter hofteskaden og fortalte at han måtte belage seg på nærmere ett år på sidelinjen.
– Det var et slag i trynet. Det må jeg innrømme. Da raste det litt sammen. Men så må man jo bare hente seg inn og planlegge hvordan man skal komme seg tilbake. For det var uaktuelt for meg å legge opp som 23-åring.
– Men det var få leger som hadde gjort inngrepet jeg trengte i Norge. Jeg måtte vente flere måneder på han ene som var veldig god på den type kirurgi. Så sa han til meg da jeg skulle operere at det ikke var sikkert at dette kunne bli bra. Da kjente jeg litt på det.
Men operasjonen var vellykket. Nok en gang hadde den skadeutsatte midtstopperen begynt veien tilbake mot startelleveren igjen.
Se også: Berntsen bekrefter sannsynlig offensiv signering for Sarpsborg 08

«Mannen med hjelmen»

Det er lett å se på Bjørn Inge Utvik at han har tatt en del støyter. Hjelmen forteller en historie om en rekke hodesmeller. Selv mener 23-åringen at han ikke kan noe for det. Måten han spiller på gjør at han ofte havner i litt småfarlige situasjoner. Det ligger i ryggmargen hans.
Hjelmen skal kunne redusere nye smell mot hodet med opp til 45 %. Likevel er han usikker på om han skal bruke den permanenent. Det er først og fremst hjemmefra han får oppfordring om å beholde den på.
– Jeg har en mor hjemme på Vestlandet som er veldig opptatt av at hjelmen skal beholdes på, ler han.
– Men vi får se. Jeg frykter ikke for hodet mitt. Jeg har ingen plager verken på banen eller når jeg går rundt hjemme. Det er bare sånn jeg er. Så får jeg heller trekke meg fra de verste duellene på trening og heller spare de til kamp.
– Det kan jo kanskje bli et kjennetrekk for Bjørn Inge Utvik? En slags signatur?
– Hehe, ja. En av de nye franske spillerne i klubben har faktisk fortalt at han ble litt redd da han så meg ta på meg hjelmen før den første treninga hans.

– Jeg sitter med litt nedrykkserfaring

Nå er håpet å kunne spille seg inn på laget og bidra til å sende Sarpsborg 08 over streken igjen. Forrige runde var han tilbake i troppen mot Glimt. Det var første gang på ett kalenderår at han var involvert i et uttak.
– Det var deilig bare å få sitte på benken igjen. Nå ønsker jeg bare å bevise at jeg har noe å gjøre i lagoppstillingen. De neste kampene blir krig. Det handler ikke om stilkarakterer. Der tror jeg at jeg har litt å bidra med.
– Jeg sitter jo med litt nedrykkserfaring fra Sogndal. Jeg har både holdt meg og rykket ned med dem. Det jeg har lært er at vi må få litt kontrollert galskap i oss der ute.
Først og fremst er han bare glad for å være tilbake i det hele tatt.
– Det er forbanna gøy å være utpå der med kompisene dine. Det å stå opp for hverandre og å vinne sammen.
– Så det er er bare å få på seg hjelmen og krige inn de poengene vi trenger.
Her forteller Utvik om hjelmen i fjor:
Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22
Eliteserien
Klokkeklar før sitt siste «Ælv Clasico»: – Høsten kan fortsatt bli brun
19/11/2021 PÅ 20:43