Populære sporter
All sport
Vis alt

– Det er mer rasisme enn man tror i Eliteserien

Oppdatert 13/04/2018 klokken 14:32 GMT+2

Ruben Gabrielsen mener han ble utsatt for rasisme etter kampen mot Rosenborg. Nå mener både Rekdal og Mesfin at rasisme er ett større problem enn man tror.

Kjetil Rekdal

Foto: Scanpix

ÅRÅSEN/OSLO (Eurosport.no):
Klanens ufine rop mot Herman Stengel er ikke det eneste som har fått stor oppmerksomhet i fotball-Norge den siste tiden. Etter oppgjøret mot Rosenborg, så oppdaget Molde-spiller Ruben Gabrielsen en melding på Twitter han opplevde rasistisk.
Saken ble blant annet omtalt i VG og Romsdals Budstikke.
«Ruben Gabrielsen er jaggu meg en bitter liten apekatt», skrev en person med emneknagg «monkey».
«Jeg forstår at fotball vekker følelser og passion, og det er jeg veldig glad for. Men noen ting kommer jeg aldri til å akseptere, og det er rasisme! Skriv hva faen du vil om meg, men hold familie og hudfarge utenfor!» svarte Gabrielsen på twitter.
– Det er jo ikke et fotballproblem, men et samfunnsproblem. Det er veldig mye kloakk i sosiale medier og i kommentarfelt. Det er veldig lett å sitte og lire ut av seg, sier Eurosports fotballkommentator Asbjørn Myhre i den ferskeste episoden av Eliteserie-podcasten med Rekdal.

– Utfordring med rasisme

Lillestrøms sportssjef Simon Mesfin synes saken med Gabrielsen er trist.
– Det er leit på vegne av han først og fremst. Og så begynner man å tenke litt på sin egen oppvekst i Norge. Jeg er født i Norge, og du får litt sånn minner fra fortida som ikke var veldig hyggelig da man var yngre. Men det var på 80- og tidlig på 90-tallet. Og da tenker man liksom at verden og Norge har gått fremover. Tror man. Og så mener jeg fortsatt at Norge har gått framover, men det er dessverre en liten prosentandel som fortsatt er der da, sier Mesfin.
Kjetil Rekdal er klar på at det er stor forskjell på hva som skjer mellom spiller og supporter, kontra hva som skjer mellom to spillere ute på banen.
– Det er mer rasisme enn man tror i Eliteserien. Noe må man ta med en klype salt, for det har litt med settingen å gjøre. Det koker skikkelig og da kan det gå noen stygge gloser frem og tilbake. Så blir bare den ene siden rettet pekefingeren mot. Jeg har blitt skjelt ut av mørkhudede spillere så det griner etter selv, og hvis jeg hadde svart på samme måte så hadde jeg blitt rasisten, og ikke han. Vi må se litt begge sider her, men det Gabrielsen opplever er rasistisk, fordi det er en tilskuer han ikke har noe forhold til, og ikke en setting i en hvilken som helst duell eller situasjon, sier Eurosports fotballekspert Kjetil Rekdal.
I likhet med Rekdal sitter også Mesfin med en følelse av at det er mer rasisme enn det som kommer frem i lyset.
– Jeg tror det er mange mørketall, i forhold til hva som blir rapportert inn til egen arbeidsgiver eller til forbundet og så videre. Men hvis man tar fotballen på et generelt grunnlag, alt som er av arrangement innen Norges Fotballforbund, så tror jeg det fortsatt er en utfordring med rasisme, sier Lillestrøms sportssjef.
– Norge har kommet en lang vei sett opp mot andre nasjoner i for eksempel Øst-Europa, så Norge er på god vei, men det er derfor man også blir litt skuffa innimellom når dette dukker opp for man forventer mer, fortsetter han.
Asbjørn Myhre har en soleklar oppfordring til både supportere, og mennesker generelt.
– Dette er veldig enkelt. Folk må ha folkeskikk, avslutter Myhre.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame