ULLEVAAL (Eurosport.no)
Kampene mot høyt kvalifisert motstand i Spania og Sverige i mars fikk mange til å rette søkelyset på Norges evne til å forsvare seg i 4-4-2.
Eliteserien
Stortalentet skal på nytt opphold i gigantklubb: – Det har vi ingenting imot
2 TIMER SIDEN
– Mentalt
Særlig i 3-3-dysten mot Sverige ble den sentrale midtbanen overløpt av aggressive svensker, og uten tilstrekkelig hjelp fra spisser og to offensive kantspillere (Martin Ødegaard og Moi Elyounoussi) ble Norge avslørt gang på gang sentralt foran eget forsvar.
Lars Lagerbäck mener problemet ligger et annet sted enn manglende evne til å ligge kompakt og strukturert med en tradisjonell midtbanefirer.
– Det er det mentale, svarer landslagssjefen kontant på spørsmål fra Eurosport om hva som var hovedårsaken til at 2-0-ledelsen ble til 2-3, før overtidsutligningen.
Saken fortsetter under videoen
To spisser avgjørende
Disiplin og mentalitet var også en sentral del av den sedvanlige power point-presentasjonen han og assistenttrener Per Joar Hansen viste fram for den oppmøtte pressen på tropputtaket til kampene mot Færøyene og Romania i begynnelsen av juni.
– Som jeg sa én gang i 2018, borte mot Bulgaria, så mister vi fokus. Det gjorde vi etter 2-0 mot Sverige. Du ser det av og til når man leder, at man kanskje blir forsiktig, redd for å gjøre feil og passive, og ikke blir liggende riktig som lag.
– Så det er det mentale som gjør at strukturen bryter opp?
– Ja, det er jeg helt overbevist om. Gjennom tidligere år har jeg testet andre formasjoner, men jeg har alltid kommet tilbake til at jeg vil ha to spisser. Skal du lage trøbbel for et lag som for eksempel Spania så minsker du sjansen din med én spiss. Da må du ha mer kontroll med ballen i laget og få flyttet opp spillere, har du to spisser får du et annet trykk på motstander når du vinner ball, forklarer Lagerbäck.
10-15 år siden sist
Den rutinerte svensken husker knapt sist han vek fra sin vante 4-4-2, men etter litt tankevirksomehet kommer han på to eksempler fra tida som sjef i hjemlandet.
– Sist var med Sverige i 2004 eller 2005, da vi gjorde to forsøk. Et med 4-2-3-1 da vi hadde et dårlig utvalg spisser, og et da Roland Nilsson kom inn i 2006/7 og vi prøvde 3-5-2. Men da beholdt vi to spisser, smiler Lagerbäck.
–Så det skal mer til at man går opp i liminga mot Sverige til at du endrer på formasjonen din?
– Jeg tror ikke det sitter i det, vet du. Men det får man aldri svar på og spørsmålet ditt er berettighet. For rent taktisk kan man si at etter 2-0 kunne vi satt inn en defensivt bedre midtbanespiller eller tatt av en spiss og spilt 4-5-1. Det kunne gitt et bedre resultat. Men jo bedre vi kan 4-4-2, på den lille tida vi har tilgjengelig, jo bedre sjanse, sier Lagerback.
Saken fortsetter under videoen
Han medgir at skadesituasjonen gjorde at han ikke hadde spillerne med de nødvendige kvalifikasjonene tilgjengelig.
– Vi kunne tatt av Moi eller Martin, men begge de har blitt bedre defensivt. Det er mulig vi hadde gjort det om Stefan Johansen eller Sander Berge hadde vært tilgjengelig, noe de dessverre ikke var, sier Lagerbäck.

Angrer ikke på Kamara-valget


I stedet falt valget på spissen Ola Kamara som innbytter på flanken, både i Valencia og på Ullevaal. Det lyktes med å få 3-3-utligningen, men flere eksperter stusset på avgjørelsen der og da. Lagerbäck angrer ikke på valget.
– Ola er også en klok spiller uten ball, han klarer en kantrolle også vet vi at han er målfarlig. Om du titter på antall spilte minutter har han et fantastisk målsnitt på landslaget. Framfor alt ville vi ha inn en målfarlig spiller med det byttet, avslutter Lagerbäck.
  • Eliteserien og OBOS-ligaen ser du på Eurosport Player og Dplay. Få tilgang her!
VM
FIFA: Mållinjeteknologi godkjente Japans omdiskuterte vinnermål mot Spania
17 TIMER SIDEN
Eliteserien
Ble signert før årets sesong – nå har han terminert kontrakten
21 TIMER SIDEN