Populære sporter
All sport
Vis alt

Høgmo-triumf i Sverige – ledet Häcken til historisk seriemesterskap

Oscar Korsnes

Oppdatert 30/10/2022 klokken 19:57 GMT+1

Etter en eventyrlig Allsvenskan-sesong har Per Mathias Høgmo skrevet seg inn i svensk fotballhistorie med Häcken.

Rørt etter bragden: – Disse spillerne slutter aldri å imponere meg

IFK Gøteborg - Häcken 0-4 (0-3)
Häcken trengte nemlig kun et poeng på de to siste serierunde for å kunne kalle seg selv svensk seriemester. Da passet det fint med en overlegen seier mot byrival IFK Gøteborg søndag.
– Disse spillerne slutter aldri å imponere meg. Hvilken match. Hvilket «statement», sa Høgmo etter seieren før han fortsatte:
– Jeg tror ikke på noe som helst før det er avgjort. Men det har sett utrolig bra ut lenge nå. Vi har vokst og vokst og vokst. Det er en mental styrke og en spillstyrke som er enorm.
For en tidlig scoring fra Blair Turgott ga Høgmos menn et fantastisk utgangspunkt. Allerede etter syv minutter var ledelsen i Häckens hender. Turgott fikk vende opp i IFK-boksen før han knallhardt banket ballen i nettet.
Det ble startskuddet for en praktkamp. Ti minutter etter åpningsmålet lå ballen i nettet igjen. Denne gangen var det stopperen Johan Hammar som headet en corner i mål for de gule og sorte.
Og Häcken ga seg ikke der. Etter en halvtimes spill fosset de i angrep igjen, og Mikkel Rygaard Jensen curlet enkelt inn bortelagets tredje scoring.
Samme mann skulle tegne seg på scoringslisten igjen i den andre omgangen. Med ti minutter igjen fyrte Rygaard Jensen av fra utsiden av boksen. Skuddet plaserte han utagbart i lengste hjørne.
IFK Gøteborg hadde ingen svar på Häckens sterke prestasjon, og dermed var det historiske seriemesterskapet i boks.

Historisk

For lille Häcken fra Gøteborg har aldri tidligere vunnet et seriemesterskap. Det nærmeste klubben noen gang har vært var for nøyaktig ti år siden. Da ble det sølvplass, kun to poeng bak Elfsborg.
Ellers har Häcken operert som middelhavsfarere stort sett hver sesong. Men Per Mathias Høgmo ved roret har de denne sesongen tatt store steg.
– Det gjelder å jobbe med lagbygging både på og utenfor banen og det handler om å bygge en god kultur der alle er nysgjerrig. Det gir utvikling av individer og det gir utvikling av lag. Og selvfølgelig en tydelig spillidé. Det var viktig i Tromsø, det var viktig i Djurgården og det har vært veldig viktig her, sa Høgmo til Discovery i juli rundt den gode utviklingen i Häcken.
Under Høgmos ledelse har Häcken kun tapt to seriekamper. I sesonginnspurten har det kun vært Djurgården, Høgmos tidligere klubb, som har hatt sjans til å stoppe det sensasjonelle Häcken-gullet.
Det klarte de ikke.
Etter seieren mot Malmö hyllet Høgmo sine egne spillere. Se intervjuet her.
picture

Full kok i Høgmos Häcken: – Jeg er uhørt stolt over spillerne

Stor sesong

Fjorårets sesong var en stor skuffelse for Häcken. Høgmo tok over klubben da de lå aller sist i ligaen. Derfra reddet han inn en tolvteplass, kun to poeng unna kvalikkplass.
Denne sesongen kunne ikke blitt en større opptur. De nybakte ligamesterne er ubeseiret på bortebane i årets Allsvenskan. To hjemmetap er de eneste gangene Häcken ikke har tatt med seg poeng.
Sesongens første tap kom mot Goteborg i tredje serierunde. Derfra skulle det ta tolv kamper før de tapte igjen, denne gang mot tittel-konkurrent Djurgarden.
Men etter tapet mot Høgmos gamle klubb har Häcken ikke sett seg tilbake. Ubeseiret siden juli og ni seiere i bagasjen er fasit før sesongens siste kamp.
Høgmo er ikke den eneste nordmannen som har hulpet Häcken til et historisk gull. Med Even Hovland og Tomas Totland i forsvarsleddet, samt Lars Olden Larsen lenger frem i banen, har det blitt en liten norsk bataljon hos nabolandets beste lag.
Discovery snakket i sommer med Lars Olden Larsen om overgangen til Häcken. Les hva han sa her.

Målmaskin

Laget fra Gøteborg har virkelig gått gjennom en forandring denne sesongen. Spesielt på målscorings-fronten har det virkelig løsnet. Forrige sesong endte de sorte og gule på 46 mål. Denne sesongen har de allered 16 fler. 66 mål på 29 kamper er suverent best i ligaen.
Den gode målteften har kommet godt med, for også defensivt har målene strømmet inn. 34 innsluppene på 29 kamper putter de på en delt syvendeplass på listen over de beste defensive lagene denne sesongen.
Det betyr imidlertid lite når du tar poeng stort sett alle sesongens kamper. Spesielt når flesteparten kommer i form av tre-poengere. Med 63 poeng og en kamp igjen er Høgmos askeladd-historie et faktum. Häcken er seriemestere 2022.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame