Populære sporter
All sport
Vis alt

Eliteseriens «gamliser»: – Veldig overraskende

Jonas Moen Rye

Oppdatert 28/06/2017 klokken 16:55 GMT+2

Brann utmerker seg som laget med klart høyest snittalder på sin mest brukte startellever, mens man i Sogndal gnir seg i hendene når man ser fremtiden.

Kristiansen

Foto: Scanpix

Etter førstkommende helg er Eliteserien halvspilt og tabellen har for alvor begynt å sette seg. Man kan begynne å skille ut topplagene fra bunnlagene og middelhavsfarerne.
Vi har tatt en titt på hvilke lag som har de eldste og yngste startelleverne. Utregningen er gjort på bakgrunn av lagenes mest brukte ellever, satt opp i den formasjonen som benyttes mest.

Eliteseriens yngste

Der er det et par lag som skiller seg ut fra resten. Sogndal har den klart yngste gjennomsnittsalderen. Eirik Bakkes mest brukte ellever er 22,8 år. Sogningene har gjort et poeng av å bruke unge spillere, og at spillere kommmer opp fra B-laget har blitt vanligere og vanligere. Sist ut er 18 år gamle Ulrik Fredriksen, som fikk sin ilddåp borte mot Haugesund og siden har vært fast inventar i forsvaret til saftkokerne. Tidligere har spillere som Molde-spiller Petter Strand og Sogndals ferske landslagskeeper Mathias Dyngeland også gått gradene gjennom B-laget.
Aalesund-spiller og Eurosport-ekspert Bjørn Helge Riise har latt seg imponere av sogningene denne sesongen.
– Det tyder på at de driver bra, noe de vet selv også. Klubber med Sogndals økonomi og ligger lavere på tabellen er mer avhengig av spillerutvikling. Jeg vet at Eirik Bakke har hatt
(Artikkelen fortsetter under bildet)
picture

Eirik Bakke har Eliteseriens yngste gjennomsnittsellever

Foto: Scanpix

Gamlinger fra Bergen

I den andre enden av skalaen finner vi Brann. Bergenserne, som ledet serien inntil 1–1-kampen mot Sarpsborg 08 sist runde, har en gjennomsnittsalder på sin mest brukte startellever på hele 28,1 år.
– Det er fint det. Det er bare statistikk, og det er ikke så veldig viktig for oss. Det kan brukes til mye, men vi har nok noen spillere som trekker ganske kraftig opp, sier Brann-trener Lars-Arne Nilsen da Eurosport.no konfronterer ham med tallene.
Brann-treneren ønsker ikke å bruke mye krefter på alderen til spillerne, med vedgår likevel at man må være obs med tanke på spillerlogistikkk.
I backrekken finner man rutinerte spillere som Ruben Kristiansen og Bismar Acosta, og øverst i banen mann som har fått en helt ny vår. 35 år gamle Daniel Braaten.
– Daniel er kanskje den spilleren som er nærmest landslaget slik han spiller nå, så det viser jo at alder ikke er så viktig, sier Nilsen.
De siste to sesongene har det ikke akkurat vært vanskelig å gjette laget til Nilsen fra kamp til kamp, da han stort sett har kjørt det samme laget uavhengig av motstand. Brann-treneren imidlertid vil ikke legge for mye vekt på alder og rutine når man ser tilbake på suksessen det siste halvannet året.
– Det spørs helt hvordan man ser på det. Det kan gå bra med et ungt lag med sultne spillere også. Det går ikke nødvnedigvis på alder, men rutine er selvsagt bra. Men så lenge spillerne er sultne og beholder kraften er ikke det så veldig viktig, sier Nilsen.
picture

Brann har hatt mye å juble for denne sesongen. Kanskje er det alderen?

Foto: Scanpix

Riise mener Brann kan takke de rutinerte spillerne i troppen for stabiliteten de opplever.
– Det hjelper veldig ofte å ha rutinerte spillere. Det er ikke sånn at de eldste er best, men gode spillere med erfaring vil ikke variere så mye i prestasjonene fra kamp til kamp, noe de fleste unggutter vil. Noen kamper kan de være steingode, og noen kamper kan det være ingenting klaffer. Sånn vil det være frem til de tar steg og lærer, sier han.
Til tross for den høye gjennomsnittsalderen er ikke Nilsen veldig bekymret for årene som kommer.
– Jeg er ikke bekymret for fremtiden. Vi har mange unggutter som banker på døren også, sier han.

Fagermos nye klær?

Den kanskje største overraskelsen er Odd. Dag-Eilev Fagermo, som har gjennom mange år har gjort et poeng av å at Odd er konsekvente i arbeidet med å slippe til unge, lokale spillere, har en gjennomsnittsalder på sin mest brukte ellever på 26,9 – noe som er Eliteseriens nest eldste.
Det får Aalesund-spiller og Eurosport-ekspert Bjørn Helge Riise til å reagere.
– Det er litt artig, og veldig overraskende for meg. I hvert fall med tanke på at Fagermo snakker så mye om at de er så avhengige av spillerutvikling, i forhold til for eksempel Rosenborg som han liker å trekke inn, sier han.
picture

Dag-Eilev Fagermo har snakket mindre om alder og ressurser i år.

Foto: Scanpix

Denne sesongen har det imidlertid vært litt mer stille fra Odd-treneren. Etter 1–5-tapet for Aalesund, gikk han hardt ut og kritiserte egne spillere for mangel på rutine.
– På denne listen er det Odd jeg reagerer mest på. Ingen andre har tidligere gått så hardt ut og snakket om forskjellen på klubber i Eliteserien, økonomien til de største klubbene og hvor avhengige man er av spillerutvikling. Dette viser at de kanskje bør konsentrere seg om sin egen klubbutvikling kontra alle andre, sier Riise.

– Må ha en miks for å lykkes

Den langtidsskadde Aalesund-spilleren vektlegger at man trenger spillere fra begge ender av skalaen for å lykkes.
– Om man skal prestere i toppen må man ha en god miks. Man kan ikke bare ha unge spillere og talenter fra egne rekker. Man må ha noen erfarne spillere som kan gamet. Ungguttene skal ikke stå med alt ansvaret, det er det de eldre som skal ha, sier Riise.
Riise mener man etter hvert begynner å se en ny norsk trend hva gjelder fokus på utvikling av egne talenter.
– Statistikk er statistikk og man skal ikke legge for mye i det, men dette viser litt hva forskjellige klubber driver med.Generelt tror jeg det er mer fokus på spillerutvikling i Norge nå enn tidligere. Enkelte klubber er fortsatt mer avhengige av å tenke på spillerutvikling enn andre, det er ikke alle som kan handle som Rosenborg, men jeg tror de fleste norske klubber legger mer vekt på spillerutvikling nå, sier han.
Eurosport.no har forsøkt å komme i kontakt med Eirik Bakke og Dag-Eilev Fagermo uten å lykkes.

Tabell:

Sogndal 22,8
Stabæk23,7
Haugesund24,1
Molde24,3
Tromsø24,4
Sandefjord24,6
Aalesund24,6
Kristiansund25
Lillestrøm25,5
Viking25,5
Vålerenga26
Rosenborg26,3
Sarpsborg 0826,3
Strømsgodset26,6
Odd26,9
Brann28,1
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame