Det er kun elleve lag som får stille i OL-konkurransen. Vertsnasjon Japan har én plass, det samme har de sju lagene som var best rangert i blandet stafett-rankingen per 31. mars. De tre siste plassene går i utgangspunktet til lagene som havner på de tre øverste plassene i fredagens OL-kvalifisering i Lisboa.
Men det er et men. Selv om Norge skulle havne blant topp tre, er det ingen garanti for deltakelse i Tokyo. For å få til det må nemlig samtlige fire deltakere være rangert blant topp 140 i verden. Per nå er det kun Lotte Miller som er sikret plass på kvinnesiden.
Tokyo 2020
Gjenopplev Blummenfelts triatlonbragd: – Drar strikken ekstra langt
08/08/2021 PÅ 08:49
Solveig Løvseth er rangert som nummer 198, mens Stine Dale er nummer 259.
– Det høres mye ut, men i poeng er det overkommelig. Solveig gjorde det bra i helgen. Om hun klarer to løp til på samme nivå, har hun klart det, men Stine ligger nok litt for langt bak, sier sportssjef Arild Tveiten i Norges Triatlonforbund til NTB.

Kvinnesatsing

Løvseth ble nummer 25 i åpningskonkurransen i verdensserien i Yokohama sist helg. Dale ble nummer 49.
– Ut fra det vi så forrige helg, må vi være ærlige og si at det er for Solveig det er best sjanse, sier Tveiten.
– For oss spiller det ikke noen stor rolle hvem det blir. I det øyeblikk vi så at vi kunne stille et lag, plukket vi ut de to og satset like hardt på begge. Det skjedde da vi så at OL ble utsatt, sier Tveiten.
I fjor var det derimot Dale som leverte best og så ut til å kunne sikre Norge plassen. Nå har altså Løvseth slått tilbake.
– Solveig hadde kyssesyken i starten av den perioden. Det var da Stine ble løftet fram. Etter at Solveig ble frisk, og de har gjort det samme arbeidet, ser vi at hun har hatt litt bedre progresjon, sier sportssjefen.
– Vi har satt en gang en prosess for å få fram flere jenter, der er de to likestilte, sier Tveiten, som ser for seg at Norge kan kjempe om individuelle medaljer også på kvinnesiden i OL i Paris i 2024.

– Bedre lag nå

I Lisboa skal alle utøverne gjennom distansene 300 meter svømming, 7 kilometer sykling og 1,8 kilometer løping. Lotte Miller skal åpne ballet for Norge, før Kristian Blummenfelt, Løvseth og Gustav Iden skal i aksjon.
– I stafetten vil jeg forhåpentligvis begynne min tredjeetappe i front. Jeg håper at jeg klarer å holde meg så nær teten som mulig gjennom min etappe, sånn at jeg kan gi Gustav et godt utgangspunkt til å kunne løpe oss inn til en topp tre-plassering, sier Løvseth i en pressemelding.
Tveten mener at Norge skal ha gode muligheter til å klatre opp på seierspallen i fredagens konkurranse. Den eneste konkurransen der nasjonen har deltatt med lag, var i VM i fjor. Da endte laget på 4.-plass.
– Av de lagene som stiller i morgen, var vi best i VM. Og vi vet at vi har et bedre lag nå, sier Tveiten.

OL-medalje?

– Og hva er forhåpningene om Norge stiller lag i OL?
– Vi tenker sånn at om vi kvalifisere oss, gjør vi det vi kan for å satse på medalje. Vi kan i mye større grad spisse satsingen til Solveig, så hun skal være best mulig i stafett. I det øyeblikket vi eventuelt får plass, vil vi gjøre det, sier han.
– Vi tror helt ærlig at vi har en «fair» sjanse, men det er vanskelig å si når alle lag stiller. Vi har nok de beste guttene. Vi gjør alt vi kan for å prøve å ta medalje. En annen målsetting ville vært feil, legger Tveiten til.
(©NTB - Oddvar Sagbakken Saanum)
Tokyo 2020
Jobbet ti år for OL-gullet: Hans neste mål er helt ekstremt
30/07/2021 PÅ 19:54
Tokyo 2020
Mener utstyrsknep satte ut konkurrentene: – De ble stresset
27/07/2021 PÅ 19:15