Du har kanskje sett, når TV-kameraene sveiper langs publikumsradene på Centre Court her i Wimbledon, at noen hoder ikke helt følger ballens rytme frem og tilbake, men ganske enkelt har duppet av midt i spenningen.
Sjansen er stor for at disse er de mest dedikerte og fanatiske tennisfansen i tennisens hellige gral og at de har vært gjennom en ordentlig prøvelse. Den kalles ganske enkelt The Queue og er den eneste køen som britene staver med stor Q.
Wimbledon
Djokovic tok sin fjerde Wimbledon-tittel: – Det finnes ikke et bedre sted i verden å gjøre comeback
15/07/2018 KLOKKEN 15:37
The Queue er den eneste måten å oppleve den magien som utgjør Wimbledon hvis du ikke er kongelig eller økonomisk velbeslått og synes dagsbilletter til rundt 14 000 kroner kan bli litt i overkant mye.

Nesten 100 år gammel tradisjon

The Queue er en tradisjon som går tilbake helt til 1922 og ble innført for at vanlige mennesker, og ikke bare den engelske sosieteten, skulle få muligheten til å se turneringen på det berømte gresset.
Her har litt over 7000 mennesker rigget seg til i telt og sovepose med håp om å få kloa i tennisens svar på gullbillettene til Willy Wonka i Charlie og sjokoladefabrikken: De 1500 billettene som selges for 78 pund pr. stk.hver morgen til Centre court, bane 1 og bane 2.
Resten må nøye seg med kampene på the Grounds som utgjør de resterende 15 banene. Og noen tusen får ikke plass på noen baner, men samles foran den enorme storskjermen på Henman hill.
I år ankom de første par hundre «queuers» mer enn to døgn før første serve ble slått på Centre Court.
(Saken fortsetter under bildet)

The Queue

Foto: Scanpix

Lite er tilfeldig i selve The Queue

Det sies at engelskmennene elsker køer og lite er tilfeldig i selve the Queue.
En brosjyre på 27 sider forklarer Queue reglene. Det er for eksempel ikke lov å forlate køen i mer enn 30 minutter uten å miste plassen, grilling er strengt forbudt og det tillates max to-manns telt.
Regelbrudd, og ikke minst køsniking, er omtrent ukjent, så The Queue kalles ikke for verdens mest siviliserte kø uten grunn.

Tro for all del ikke at man ganske enkelt kan komme hit, slå opp teltet og slentre rolig inn på Centre Court neste formiddag.
(Saken fortsetter under bildet)

The Queue

Foto: Scanpix

Ikke rart noen dupper av

Neida, her blir alle vekket kl. 05:30 hver morgen med noen harde rapp fra paraplyene til vaktene som på nesten mirakuløst vis klarer å få tusenvis av telt bort fra området.
Køen blir så til en ordnet stående formasjon før en fire timers marsj i sneglefart starter mot selve Wimbledon-anlegget. Og til slutt, etter over et døgn i kø, hvis du er blant de 500 første da, er du altså inne på tennisens alterstol, Centre Court her i Wimbledon.
Det er ikke så underlig at noen dupper av noen sekunder. For det trengs også styrke til The Queue neste dag. Da er det bare å komme seg tilbake til køen og slå opp teltet på nytt. Med mindre målet er å se Roger Federer da.
Da kreves det minst 2 døgn sammenhengende i køen uten å forlate den.
Og neida, det finnes ikke dusjer i The Queue.

Wimbledon
Djokovic tok seg til finale
14/07/2018 KLOKKEN 15:17