Populære sporter
All sport
Vis alt

Historiske Ruud klar for US Open-finale – kan bli verdensener med Alcaraz-tap i natt

Joakim Opphus

Oppdatert 10/09/2022 klokken 02:13 GMT+2

Casper Ruud skal spille sin andre Grand Slam-finale på drøye tre måneder. Nordmannen nedkjempet den 196 cm høye russiske Karen Khatsjanov i fire sett i semifinalen i US Open.

Ruud - Khachanov - US Open høydepunkter

Casper Ruud - Karen Khatsjanov 7-6(5), 6-2, 5-7, 6-2
Finale i Roland Garros, check. Finale i US Open, check. Verdensenertittel og sin første seier i en Grand Slam, TBD. Casper Ruud har oppnådd nok en milepæl i en allerede spinnvill og relativt kort tenniskarriere.
Søndag skal nordmannen spille om sitt første Grand Slam-trofé og samtidig kan han bli den nye nummer én i verden, etter å slått russiske Karen Khatsjanov i semifinalen i US Open i fire sett.
– Det er vanskelig å beskrive, for å være ærlig. Etter Roland Garros var jeg ekstremt fornøyd og glad, men i bakhodet så hadde jeg det i tankene at denne muligheten kanskje ikke ville komme igjen. Å nå Grand Slam-finaler er ikke lett, sier Casper Ruud til Discoverys Mats Wilander etter seieren.
– Å være tilbake her etter to-tre måneder senere er litt surrealistisk, men her er vi igjen, sier han videre.
Se hele intervjuet med Casper Ruud i videoen under.
picture

Kan bli verdensener i natt: – Vil være mye spenning og nervøsitet

Kan bli verdensener i natt

Til og med lørdag morgen kan Norge ha sin første verdensener i tennis noensinne, dersom Carlos Alcaraz skulle tape sin semifinale natt til lørdag mot det amerikanske hjemmehåpet Frances Tiafoe.
–Tilskuerne kan glede seg til en spennende semifinale. Jeg tror Carlos og Frances sitter på mange av de samme følelsene som det Karen og jeg gjorde i dag, sier Ruud.
– Jeg gleder meg hvert fall veldig til å følge med.
Hvis han blir verdensener vil Ruud følge i fotsporene til skandinaviske tennislegender som Stefan Edberg, Mats Wilander, Björn Borg. Han vil også bli kun den tredje spilleren siden 2004 - sammen med Daniil Medvedev og Andy Murray - som ikke heter Novak Djokovic, Roger Federer eller Rafael Nadal som troner øverst på verdensrankingen i tennis.
Det blir andre gang på tre måneder at nordmannen befinner seg i en finale i en av tennisens fire største turneringer. I Roland Garros i mai, fikk han en leksjon i grustennis av legenden Rafael Nadal.

Nervøst åpningsett

Det første settet i semifinalen virket begge spillerne preget av kanskje litt nerver og usikkerhet fra begge semifinalistene.
Ruud fikk en pangstart med et brudd allerede i det andre gamet, men Khatsjanov svarte umiddelbart og det var likt igjen.
Noen få games senere var det russeren sin tur til å bryte, men som Khatsjanov gjorde tidligere så brøt Ruud tilbake igjen i det påfølgende gamet. Fire servebrudd etter åtte spilte games.
– Litt merkelig utvikling i dette første settet. Casper begynte veldig bra i de først eto gamene, også har det vært litt mer opp og ned etter det. Kanskje er de super-nervøse begge to?, sier Discoverys kommentator Svein-Espen Lindås Olsen på stillingen 4-4 i åpningsettet.
Første sett måtte avgjøres i et tiebreak. Et tiebreak som vil bli husket for det siste og avgjørende poenget som Ruud kom seirende ut av.
Se duellen mellom Ruud og Khatsjanov i tiebreaket i videoen under.
picture

Her tar Ruud åpningsettet etter ellevilt poeng: – For en duell!

Ruud-dominans

Etter et nervøst åpningssett virker Ruud å ha spilt seg litt varm i trøya i sett nummer to. Han hadde en flere muligheter til å bryte Khatsjanov allerede i det første gamet, men da reddet russeren seg inn flere ganger og tok gamet til slutt.
Men i russerens to neste servegame var tennisstjernen fra Snarøya i det umulige hjørnet kombinert med at han hadde hevet seg i sine egne servegame. Han gikk raskt opp i en 5-1-ledelse.
– Khatsjanov har mistet det fullstendig og Casper raser avgårde nå. Hvilken dominans vi ser her nå. Han har fått opp intensiteten og sikkerheten sin og i tillegg så ser vi en Khatsjanov som nærmest gir opp dette settet, konkluderte Lindås Olsen.
Khatsjanov tok ett game, men Ruud servet hjem andre settet på overbevisende måte.
– Nå har han kommet opp på det nivå som han vi har sett tidligere i turneringen. Litt mer feil i førstesettet enn hva vi er vant til, men her drar han i fra. Jeg synes Khatsjanov begynner å se litt flat ut, sa Discoverys tennisekspert Ola Bentzen i studio etter det andre settet.

Russeren slo tilbake

Men Khatsjanov hadde mer på lager. Han hang betydelig bedre med i det tredje settet og viste frem sin fryktede serve gjentatte ganger. Snarøya-spilleren var riktignok helt på høyden i sine egne servegame.
Det var ikke før det sto 6-5 i settet at noen klarte å bryte motstanderens serve, når Khatsjanov brøt Ruud og sikret seg settet i samme game, og kampen hadde fått en ny spenning.
– Jeg føler egentlig ikke at jeg gjorde så mye feil i det tredje settet, og det handlet mest om at Karen spilte veldig godt, sa Ruud etter kampen.
– Det svinger en del i best av femsetts-kamper. Sånn er det. Man klarer ikke å holde toppnivået gjennom hele kampen. Samtidig så spiller Khatsjanov seg litt opp og ett dårlig game fra Casper så er det tapt. Det er brutalt, sa Bentzen i studio.

Råsterk nordmann

Men i sett fire hevet Ruud seg ytterligere noen hakk og Khatsjanov begynte å bli sliten og gjorde flere feil. Nordmannen brøt den nesten to meter høye russeren tidlig i settet før han servet seg opp i en 3-1-ledelse.
Casper Ruud så seg aldri tilbake og vant settet til slutt med utklassiingssifrene 6-2 og kampen i fire sett.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame