Populære sporter
All sport
Vis alt

Hadde planen klar for 12 år gamle Casper: – Skulle bli det store våpenet

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 11/09/2022 klokken 21:21 GMT+2

Christian Ruud så tidlig hva som skulle bli sønnens sterkeste kort på tennisbanen.

Forklarer rollen som både trener og pappa: – Er den samme hele tiden

  • Søndag klokken 21:00: Følg US Open-finalen mellom Casper Ruud og Carlos Alcaraz på TV Norge, Eurosport.no og discovery+.
Casper Ruud har hatt en eventyrlig sesong så langt i 2022. Nordmannen har nådd milepæl på milepæl det siste året, med finaler i både Masters 1000- og Grand Slam-turneringer.
Nå viser han seg igjen fram foran resten av verdenseliten, med pappa og trener Christian Ruud som alltid i boksen.
– Jeg er selvfølgelig nervøs. Alle vil sine barn godt, så jeg vil jo selvsagt at han skal vinne. Likevel er jeg ganske avslappet når jeg sitter der. Jeg tenker at så lenge han prøver sitt beste, så får det gå som det går, sier Christian Ruud til Discovery om å følge sønnen ringside i de største turneringene.
Se hele intervjuet i toppen av saken.

Dyrket som ung

Casper Ruud har tatt seg hele veien til en finale i US Open. I kvartfinalen mot italienske Matteo Berrettini fikk han for alvor vist fram den enorme forehanden han har blitt kjent for de siste årene.
Den fryktede og knallsterke forehanden vil også treneren ha sin del av æren for.
– Jeg liker å være ydmyk, men jeg har lyst til å si at jeg bidro litt til det. Jeg husker Mats Wilander og meg selv godt. Vi var solide, men vi hadde ikke de store våpnene. Carlos Moya og den nye generasjonen, som kom etter at jeg spilte, hadde et eller annet spesielt, forteller Christian Ruud.
Allerede som barn viste den norske tennissensasjonen fram det beryktede slaget. Det fikk faren til å se muligheter.
– Jeg tenkte at dersom du skal lykkes i fremtidens tennis, må du ha et våpen. Som 11-12-åring så jeg at han hadde en ganske bra forehand. Da tenkte jeg at vi måtte få den til å bli et stort våpen, så vi har jobbet ganske mye med det. Det har vært planen fra første dag at forehanden skulle bli det store våpenet til Casper.

Samme råd som alltid

Det virker som om far Ruuds genistrek har båret frukter. Nå er 23-åringen fra Snarøya kun én kamp unna sin største tittel noensinne og posisjonen som verdensener.
Selv om det står mye på spill når Carlos Alcaraz står på motsatt side av nettet søndag kveld, kommer rådene fra pappa Christian til å være de samme.
– Enten om det er førsterunde eller finale, så er det samme taktikk. Hver match er viktig. Selvfølgelig er det en større scene og en større begivenhet jo lenger du kommer i turneringen, men nettet og linjene er de samme. Det er en annen motstander på fredag, men jeg får de samme rådene som har funket bra de siste årene, forteller Casper Ruud.
Christian følger opp:
– Vi tar én kamp om gangen. Vi vet hvor stor konkurranse det er og hvor mange gode spillere det er der ute. Casper er en av de beste i verden når han spiller bra, så det er ikke vits å grave seg ned uansett hvem han møter.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Her klikker det fullstendig for Kyrgios

Større muligheter

Rollen til Christian Ruud har også endret seg de siste månedene. 11. juli innførte ATP en regelendring der de åpnet opp for at tennisspillerne kunne bli aktivt coachet av trenere underveis i kampen.
Dette er en prøveordning som varer ut 2022-sesongen, men det ser ikke ut til at regelendringen har hatt en negativ innvirkning på det norske tennisesset. Heller ikke Christian Ruud har slitt med omstillingen til en mer verbal rolle fra siden.
– Man coachet jo litt før også, men det var mer «kom igjen» og «stå på». Nå kan man si mer taktiske og tekniske ting. Jeg føler jeg kjenner han såpass godt og kjenner hodet hans også, så av og til tror jeg at jeg vet hva han tenker.
I kampen mot Matteo Berrettini var Ruud i ferd med å miste initiativet i kampen i det tredje settet. Da ga Christian beskjed om at han måtte finne tilbake spillet fra de to første settene. Etter dette brøt 23-åringen tilbake og vant kampen 3-0 i sett etter tiebreak.
– Det snudde i alle fall. Jeg vet ikke om du hørte hva jeg sa eller om det var mine tips som hjalp, men jeg velger å tro at du hørte på meg og at det var det som avgjorde, sier en lattermild Christian Ruud til sønnen.
picture

Bisarre scener: Tilskuer får en hårklipp på tribunen

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame