Populære sporter
All sport
Vis alt

Ruud-grep: – Må utfordre meg selv

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 06/10/2023 klokken 15:37 GMT+2

Casper Ruud har endret både utstyr og spillestil for at han nok en gang skal bli en å regne med i toppen.

Se høydepunktene: Ruud herjet med Nishioka

Tennisesset fra Snarøya har fått en pangstart på Masters 1000-turneringen i Shanghai.
Etter et jevnt førstesett mot Yoshihito Nishioka, var han fullstendig dominerende i det andre, der han til slutt endte opp med å gjøre rent bord med 6-0.
Det aller meste stemte for Ruud i åpningskampen, og kontrastene var store sammenlignet med kampene for en drøy måned siden.
– Jeg er fornøyd med hvordan spillet sitter om dagen. Det har vært mange lange reiser, og jeg er jo menneske jeg også, så jeg har merket at det er en tøff del av sesongen. Det er mange tidssoner, jetlag og litt sånne ting, men jeg føler at spillet er bra, sier Ruud til Discovery over telefonen fra Shanghai.
– Jeg er også fysisk klar for en lang høst. Jeg fikk mange gode treningsdager hjemme etter jeg kom hjem fra US Open tidligere enn jeg hadde ønsket, fortsetter den norske tennisstjernen.

Gjort grep

Før Laver Cup hadde Ruud en lengre rekke med skuffende resultater. Etter å ha kommet seg til kvartfinalen i German Open, endte det med exit i andre kamp i Canadian Open. Enda verre gikk det Cincinnati Masters, der Ruud røk ut mot Max Purcell i første kamp.
US Open ble heller ingen opptur. Etter en sliteseier mot Emilio Nava, ble det tap for Zhang Zhizhen.
De siste ukene har bedringen vært markant, og noe av det skyldes nye strenger i racketen.
– Jeg har gjort noen små endringer på utstyrsfronten. Jeg har endret styrken på strengene mine, som gjør at jeg kan slå hardere på ballen uten at den flyr ut. I de siste kampene jeg har spilt, har det kjent veldig bra ut, avslører nordmannen.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Rune: – Jeg er rasende

Kjemper mot egne instinkter

Også de ekstra treningsdagene virker å ha gjort han godt. Før Ruud satte seg i flyet på en aldri så liten verdensturné med Frankfurt, Vancouver og Kina som stoppesteder, var han klar på at han hadde tapt flere kamper i år som følge av at han hadde blitt for passiv og defensiv i spillet.
I det siste har det derimot vært en langt mer offensiv Ruud som har entret hardcourtbanene rundt om i verden.
– Jeg prøver i alle fall (å være tøffere). I det siste har jeg gått av banen med følelsen av at jeg har spilt aggressivt og bra, og mer aggressivt enn motstanderen, forteller tennisesset fra Snarøya.
Det er kanskje ikke så rart at det tidvis har blitt litt for passivt fra Ruud sin side.
Gjennom de siste sesongene har han hatt stor suksess med å ligge dypt i banen. Dermed jobber han nå mot egne instinkter for å endre på spillestilen.
– Når man er vant til å gjøre noe i flere år som man har hatt bra suksess med, er det klart at det føles trygt å legge seg bakpå. Men jeg må bare utfordre meg selv, påpeker Ruud.
Gamle vaner er vonde å vende, selv for en av verdens beste tennisspillere. Likevel er forskjellen i spillestilen tydelig.
– Jeg tar meg fortsatt i å ligge litt for langt bak av og til, men jeg ligger høyere i banen enn jeg gjorde for noen måneder siden. Jeg tar ballen tidligere i visse situasjoner. Justeringen i strengstyrken gjør også at jeg tør å dra til fra grunnlinjen. Det gjør at man også kan få overtaket i en ballveksling, forklarer han.

Hjelper på selvtilliten

Dersom resultatene fortsetter å komme, vil det trolig bli lettere å fortsette med den offensive spillestilen. Ruud legger ikke skjul på at de siste kampene har hatt en postiv effekt på selvtilliten.
– Den er grei nok den, altså. Det har vært noen gode seire som hjelper. Hver gang man vinner og gjør en god kamp, så hjelper det. Det ble en perfekt start for meg her i Shanghai, og så håper vi på flere seire i ukene som kommer slik at jeg kan bygge videre på den formen og selvtilliten jeg har nå, sier Ruud.
Etter Shanghai Masters venter Japan Open før turen går tilbake til Europa og Basel. Deretter står Paris Masters og Moselle Open for tur.
Med full klaff i de kommende uke, er det også muligheter for at han kvalifiserer seg til ATP-sluttspillet i midten av november.
Ruud ligger for øyeblikket på en 10. plass i kappløpet til Torino. Han er rundt 400 poeng bak Holger Rune, som innehar den siste billetten for øyeblikket (8. plass).
– Hver uke blir viktig. Det handler om å motivere seg til å gjøre et par gode turneringer før sesongen avsluttes. Jeg håper at jeg virkelig kan dra inn noen poeng på oppløpet her nå. Hovedmålet er selvfølgelig å kvalifisere seg til Torino. Det hadde vært det aller beste, sier nordmannen.
Sett denne?
picture

Frekt Ruud-poeng: – Den er rå

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame