Det er ingen selvfølge at idrettsutøvere engasjerer seg politisk eller markerer sitt standpunkt i forbindelse med demonstrasjoner. Når Naomi Osaka, som er født i Japan, nå hever stemmen mot "Asian hate", er det andre gang på kort tid at hun velger å gjøre nettopp det - heve stemmen.
Da hun spilte US Open i 2020, benyttet hun anledningen til å hedre ofre for rasebasert diskriminering og politivold i forbindelse med Black Lives Matter. For hver runde hun spilte i turneringen, brukte hun munnbind som det var skrevet ulike navn på. Det var navn på ofre for politivold.
Rolex Monte-Carlo Masters
Ungguttene stråler i Monte Carlo: – Generasjonsskifte på gang
17/04/2021 KLOKKEN 10:31
Nå bruker hun stemmen til å fordømme hatet mot sin egen rase, og fortelle hvordan den japanske kulturen og identiteten har formet henne som menneske.
Osaka, som har japansk mor og haitisk far, bruker blant annet Twitter til å peke på ironien i at de menneskene som elsker bidrag fra den asiatiske kulturen, er de samme som angriper og marginaliserer den etniske gruppen som står bak disse.
Rasisme mot asiater har økt kraftig etter at pandemien rammet verden. Det har gjort at flere den siste tiden har demonstrert under parolen «Stop Asian Hate», som etterhvert også er blitt en egen hashtag.
– Det er veldig trist at dette i det hele tatt trenger å være en hashtag. Det burde være sunn fornuft, men det virker som at sunn fornuft er uvanlig i verden akkurat nå, skrev Osaka da hun delte twittermeldingen på Instagram.
Nylig skrev hun også en personlig tekst direkte til sine fans i den japanske finansavisen Nikkei Asia. Der forteller hun blant annet om sin kjærlighet for den japanske maten og kulturen, og om det hun husker fra oppveksten i landet.
– Jeg elsker maten og mange av mine favorittresturanter i verden er i Japan. Sushi, katsudon, chirashidon og yakiniku er mine favorittretter. Jeg og søsteren min liker også å snike oss ut for å synge karaoke, men vi er ikke spesielt gode til å synge, skriver Osaka i sin kronikk i den japanske avisen.
Til sommeren får Osaka, som for tiden er ranket som nummer to i verden, muligheten til å spille OL i hjemlandet. Da blir lekene blir arrangert i Tokyo, ett år senere enn planlagt.
– Japan er en så viktig del av livet mitt. Jeg er stolt av hvem jeg er og det er ingen som kommer til å være stoltere enn meg av å konkurrere for Japan i OL senere i år, skriver Osaka.
Rolex Monte-Carlo Masters
Spolerte Ruuds drømmesemi: Nadal utslått av råsterk russer
16/04/2021 KLOKKEN 18:19
Rolex Monte-Carlo Masters
Dette sier pappa Ruud om Medvedev-smitten: – Blir selvsagt litt ekstra engstelig
13/04/2021 KLOKKEN 14:38