Se French Open, med blant annet Rafael Nadal i aksjon, fra klokken 11.00 på Eurosport 1, Eurosport Norge og Eurosport Player.
10 – Det er antall French Open-titler Rafael Nadal kan stå med om noen uker. Han er det store favoritten til å vinne på grusen på Roland Garros. Gjør han det vil han kopiere favorittklubben Real Madrid med å vinne «La Decima». Gigantklubben som i 2015 tok sin tiende tittel i Champions League.
Men skulle Nadal vinne ti titler i French Open vil det nok være en større prestasjon. Nå tror tennislegenden John McEnroe at Nadal vil vinne flere titler på den franske grusen.
Roland-Garros
Djokovic før Nadal-møte: – Den største utfordringen man kan få
11/06/2021 PÅ 09:10
– Ni er veldig bra. Bjørn Borg og Rafael Nadal er de to beste spillerne på grus. Rafael har slått Borg på grus i antall titler, som jeg ikke trodde var mulig en gang. Om han holder seg frisk kan han vinne et par titler til. Det er det ingen tvil om. Det vil vise seg om noen kan slå ham fysisk og mentalt over fem sett på grusen. Det blir ikke lett, sier McEnroe.

– Ser ut som han holder en fyrstikk i hånden

Det er nettopp hans ekstreme fysikk som er hans fordel. Oppvokst på den spanske grusen er dette hans spesieldekke, og med en unik og egenutviklet teknikk er det nettopp det som har skapt grunnlaget for de ni foregående titlene. Spinnen på ballen er helt særegen i spillet hans og på grusen utnytter han den på nådeløst vis.
– Han får den ekstra lille tiden. Da får han tid til å forberede seg på slaget, sparke fra og slå ballen. Den spretter litt høyere på grus. Da får han mer uttelling i serve og grunnslagene. Ballen spinner mer ut. Den er helt unikt for ham. Han har en egen uortodoks stil, sier Eurosports tennisekspert Christer Francke.

Rafael Nadal faller ned på knærne etter at han har vunnet sin niende tittel i French Open i 2014.

Foto: AP

Nadal står i sterk kontrast til Roger Federer som bruker en sunnere og mer riktig teknikk. Stilen til Nadal kan se rå og brutal ut. Eurosports tennisekspert anbefaler ikke andre å kopiere spanjonels kraftfulle teknikk.
– Det blir en ekstrem spinn ut av det. Andre spillere ville dratt av seg armen. Det er litt farlig for yngre spillere å skulle gjøre det samme. Det er en ekstrem rotasjon og bruk av håndledd. Han avslutter forehanden bak hodet ganske ofte, forteller Francke, og fortsetter å forklare utførelsen av teknikken:
– Han forbereder seg ekstremt tidlig. Han bruker flere kraftmomenter i armen enn en vanlig teknisk spiller. Han er veldig løs og ledig, og generer en større rackethastighet enn noen annen tennisspiller. Det ser ut som han holder en fyrstikk i hånden.
Saken fortsetter under videoen:

Se Nadal slå Paire i den første kampen i French Open

– Det kommer aldri til å skje igjen

I fjor røk han ut av French Open etter at han ble skadet. Det har vært en del motgang de siste årene. Håndleddskaden holdt på å sende ham ut av topp ti på rankingen i 2016, men nå er Nadal tilbake på toppen. Inn hentet 30-åringen landsmannen og tidligere toppspiller Carlos Moya som trener, men han avdramatiserer egen rolle rundt Nadals forvandling i vinter.
– Det finnes ingen magi. Det er bare Nadals egen jobb, sa Moya til Tennis World etter seieren i den første runden av French Open.
McEnroe ser en helt annen tennisspiller i Nadal nå enn han har gjort de siste årene.
– Han spiller fantastisk tennis for øyeblikket. Jeg var fascinert over hvor hardt han spilte i Australia. Det nivået han kom på var fenomenalt. Det er veldig nært hans beste. Det gjenstår å se om det vil skje i French Open, siden poengene er lenger. Tradisjonelt er det noe som har vært en fordel for ham. Det tøffeste å gjøre var å slå Nadal på grusen over fem sett, forklarer McEnroe.
Om Nadal står med sitt tiende trofé i French Open om noen uker vil det ikke være noe annet enn imponerende og unikt. Eurosports tennisekspert tror spanjolen vinner.
– Det er mange som skaffer seg en karriere bare ved å vinne en Grand Slam-tittel. Nå er han på vei til å vinne sin 10. tittel i French Open. Det er noe som aldri kommer til å skje igjen. Rekorder er til for slås, men dette er ganske unikt. Det skal ikke gå, forteller Francke.
Onsdag møter Rafael Nadal nederlandske Robin Haase ca kl. 12.30, kampen ser du hos oss. Det er neste hinder mot veien mot ti titler i French Open.
Du ser hele turneringen på Eurosport Player.
Rolex Monte-Carlo Masters
Spolerte Ruuds drømmesemi: Nadal utslått av råsterk russer
16/04/2021 PÅ 18:19
Roland-Garros
Historiske Nadal med maktdemonstrasjon i Roland-Garros-finalen
11/10/2020 PÅ 15:52