Rafael Nadal - Casper Ruud 6-3, 6-3, 6-0
Casper Ruud sto ovenfor den ultimate testen innen tennissporten, når han sto ovenfor unikumet Rafael Nadal i finalen i Roland Garros.
Roland-Garros
Casper Ruud - Holger Rune - Roland-Garros høydepunkter
01/06/2022 PÅ 23:38
I 17 år har spanjolen vært nærmest umulig å slå på grusen i Paris og aldri har han tapt en finale på 13 tidligere opptredener.
Men Ruud var ikke i nærheten av å bryte den legendariske rekordrekken til Nadal i søndagens finale.
Nadal tok sin 14 Roland Garros-tittel og 22 Grand Slam i karrieren etter en overbevisende seier i strake sett over Ruud, med sifrene 6-3, 6-3 og 6-0.
Rett etter kampen snakket Ruud med Discovery. Han måtte han erkjenne at Nadal var den beste spillerene av de i dag.
– Det er alltid en utfordring (å møte Nadal i en finale i Roland Garros journ.anm). Det er nok som jeg sa før kampen den største utfordringen som finnes i sporten vår. Man liker jo å tenke at han har blitt eldre han òg, og at kanskje dette er gangen man kunne fått det til om det skulle skje noen gang.
– Jeg henger ganske bra med i første sett og deler av andre sett, men så stepper han opp. Han begynner å slå vinnere fra både forehand og backhand, og jeg klarte ikke å finne noe svar på det rett og slett. Han utspiller meg i siste del av matchen og det må man bare akseptere, sa Ruud til Discovery.
Se hele intervjuet med Ruud i toppen av saken!
Discoverys kommentator Ola Bentzen tror ikke Ruud vil dvele lenge på tapet mot Nadal.
– Akkurat i dag er Casper Ruud en slagen mann, men jeg tror han kommer til å reise seg veldig fort og at han ikke kommer til å fokusere mye på skuffelsen med å tape for Nadal i en sånn finale. Han møtte en god venn, et stort idol og en mann som er umulig å slå i finalen i Roland Garros, sånn er det bare, sa Discoverys kommentator etter kampen var over.
Følelsene tok overhånd for Nadal etter hans 14. tittel. Se de videoen av det avgjørende poenget i videovinduet under.

Nadal tok til tårene etter triumfen mot Ruud

Hyllet hverandre

Etter kampen hyllet begge finalistene hverandre i deres takketaler.
– Først og fremst vil jeg gratulere Rafa, rakk Casper Ruud å si fra podiet før Phillippe Chatrier-publikumet runget ut i jubel og applaus.
– Vi vet alle hvilken mester du er, og i dag fikk jeg føle på hvordan det er å møte deg i en finale. Det var ikke lett, og jeg er ikke det første offeret. Jeg vil også takke deg, teamet ditt og din familie for at der tok meg og min familie så godt imot i akademiet. Tusen takk. Du er en inspirasjon for meg og for alle som følger tennisen. Og vi alle håper at du vil fortsette å spille i lang tid fremover, sa Ruud fra podiet.
Ruud takket også sitt eget team og familie i sin tale. Før Nadal kom med noen store ord tilbake til nordmannen.
– Casper, det har vært en sann nytelse å spille mot deg i en finale her. Du er fantastisk, og jeg vil gatulere deg med en fantastisk start på din karriere. Disse to ukene er ekstremt viktige for å ta ytterligere steg i karrieren, og jeg er veldig, veldig glad på dine vegne, sa Nadal.
De høydepunktene fra finalen i videovinduet under.

Se høydepunktene: Casper Ruud ble utspilt av Rafael Nadal i finalen i Roland Garros

Klatrer på rankingen

Nadal avkreftet også at han ville legge opp etter turneringen som mange hadde spekulert i.
– Jeg vet ikke hva som skjer i framtiden, men jeg skal fortsette å kjempe for å holde meg i gang, sa han til Roland Garros-publikumet.
Et lite plaster på såret for Ruud etter finaletapet er at han vil dra med seg en heftig sum med penger.
Han vil få utbetalt hele 11 millioner kroner i premiepenger. Så langt i karrieren har nordmannen spilt inn hele 60 millioner kroner ifølge ATP.
Nadal får 22 millioner for seieren. Seieren er hans andre Gram Slam-tittel i år etter han han vant Australian Open tilbake i januar. Det er første gang han har vunnet både Australian Open og Roland Garros i samme sesong.
Det er også første gang at han har vunnet to strake Grand Slams siden han vant tre strake i Roland Garros, Wimbledon og US Open i 2010.
Nadal vil også klatre én plass på verdensrankingen. Han vil passere greske Stefanos Tsitsipas og ta over fjerdeplassen.
For Casper Ruud sin del vil også han avansere på verdensrankingen fra en 8. plass til 6. plass når den blir oppdatert. Han vil klatre forbi Andrey Rublev og Carlos Alcaraz.
Saken fortsetter under videoen:

Nadal i lykkerus etter seieren: – Jeg fortsetter

Finalenerver

Det kunne virke som begge spillerne var litt påvirket med finalenerver i starten av kampen. Tre av de første fire gamene endte med et servebrudd. To ganger ble Ruud brutt av Nadal. Etterhvert begynte gruskongen å finne seg selv og hadde etterhvert god kontroll.
Ruud klarte aldri å hente inn de ene servebruddet han lå bak, og på stillingen 5-3 til spanjolen kunne han serve hjem åpningsettet.
– Han begynte å komme litt mer inn i det på slutten av settet, og få opp hastigheten med racketen. Det handler bare om å vende seg til denne situasjonen, sa Discoverys ekspert og analysemann for Casper Ruud, Øivind Sørvald fra Paris.
– Det er litt nerver på Casper i starten her, men jeg synes også Rafa er litt forsiktig. Det var et førstesett hvor det ikke var noe enormt spill fra noen. Så får vi satse på at han har spilt av seg litt nerver, sier Discoverys tenniskommentator og ekspert Christer Francke i studio etter åpningssettet.

Fem strake

Sett nummer to startet bedre for Snarøya-mannen som hadde kvittet seg med med nervene. Nordmannen dro frem noen lekre slag på både backhanden, forehanden og på volley.
– Mye bedre start av i sett to og grunn til optimisme i spillet til Casper akkurat nå, sa Discoverys kommentator Ola Bentzen etter at Ruud tok en 2-1-ledelse i det andre settet.
Så skaffet Ruud seg hele tre breakballer i neste game. Nadal kom med en aldri så liten gavepakke da han sendte to baller i nettet på den første breakballen og dermed ledet Ruud 3-1 og kunne serve for en 4-1 ledelse.
Men tre games var alt Ruud klarte å ta før gruskongen Nadal skrudde opp nivået enda noen hakk, og hvor han viste hvorfor han er så vanskelig å slå nettopp her i Paris. Mannen fra Mallorca vant fem strake games.
Det som kunne blitt 4-1 til Ruud hadde bare noen minutter senere blitt til 3-6 til Nadal, og nok et sett i spanjolens favør.
– Nadal spiller fantastisk og gjør veldig lite upressede feil. Casper prøver det han kan, men Nadal ser så fort hvor Casper skal slå og henter opp det meste på defensiven. Da får Casper litt den følelsen av at han ikke kan slå disse vinnerene, sa Sørvald etter sett nummer to.
Saken fortsetter under videoen.

Nadal måtte applaudere etter dette Ruud-poenget: – Herlig tennis på alle måter!

Overlegen

Ruud hadde kniven på strupen i sett nummer tre. Nordmannen måtte vinne skulle kampen leve videre.
Men som i det første settet kom Ruud tidlig bakpå da Nadal brøt nordmannens første servegame igjen.
Nadal gikk raskt opp i en 3-0 ledelse i det som skulle vise seg å bli det avgjørende settet.
Luften virket å gå litt ut av ballongen for Ruud, som også ble brytt nok en gang. Nadal hadde fullstendig kontroll i egne servegame og kunne etter hvert juble for sin 14. seier i Roland Garros.
Nadal brøt Ruud for en tredje gang og tok settet 6-0.
Roland-Garros
Historiske Ruud videre i Roland Garros etter episk femsetter: – Lettelse
28/05/2022 PÅ 19:51
Roland-Garros
Ruud på gråten etter seieren i Tsongas siste kamp: – Du har vært en inspirasjon
24/05/2022 PÅ 15:29