• Følg Casper Ruud i Australian Open på discovery+ fra tirsdag!
Domstolen opplyser samtidig at en full begrunnelse vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt.
Søndag morgen norsk tid har Novak Djokovic kommet med en uttalelse.
Australian Open
Nadal ble historisk – vant etter knallsterkt comeback
30/01/2022 PÅ 14:12
– Jeg er ekstremt skuffet over at retten avviser min anke om en juridisk gjennomgang av avgjørelsen om å kansellere visumet mitt. Det gjør at jeg ikke kan bli værende i Australia og delta i Australian Open, sa Djokovic etter kjennelsen.
– Jeg respekterer rettens avgjørelse og vil samarbeide med myndighetene om min utreise. Jeg håper vi alle nå kan fokusere på sporten og turneringen jeg elsker. Jeg ønsker alle involverte (i Australian Open) lykke til, fortsatte Djokovic, som føler seg ukomfortabel med alt fokuset saken har fått de siste ukene.

Lang hørinig

Høringen i den australske domstolen startet natt til søndag norsk tid. Høringen ga Djokovic sjansen til å argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.
I retten hevdet advokaten som representerte Hawke og australske myndigheter, at Djokovic har en historie med å ignorere koronatiltak. Advokat Stephen Lloyd viste til at Djokovic testet positivt for korona forrige måned, for deretter å bli intervjuet og ta av seg munnbindet for å bli avbildet like etter.
LES OGSÅ: Casper Ruud om Djokovic-kaoset: – Nesten litt uvirkelig
Discovery-ekspert Ola Bentsen synes det er synd for turneringen at de mister en stjerne, men mener Djokovic har fått seg selv i en vrien situasjon.
– Uansett hvem man heier på så vil man ha med flest mulig av det beste spillerne. Så hvis man kun tenker for turneringens del så er dette litt kjedelig. Og hele saken har egentlig vært kjedelig og litt ødeleggende for tennisen. Sånn sett er det fint å legge dette bak seg, sier Bentsen.
Han mener Djokovic har satt seg selv i en vanskelig situasjon ved å prøve å finne en vei inn i en turnering i et land hvor det er veldig strenge innreiseregler.
– Så kan det virke litt firkantet å sende ham ut når han ført har kommet, men det har blitt mye politikk. Hva som er fasiten skal ikke jeg si, men problemet kommer når man skal begynne å gjøre unntak. Dette viser kanskje først og fremst hvor viktig det er å respektere hvert land og deres innbyggeres måte å håndtere situasjonen verden står i i dag. Enten man er superstjerne eller mannen i gata, fortsetter Bentsen.

Ruud om kaoset

Flere tennisstjerner har reagert på den mye omtalte Djokovic-saken. I et intervju med Discovery fortalte Casper Ruud at han syntes det hele var litt uvirkelig.
– Det er jo over alt i alle nyhetskanaler og det har blitt en stor greie. Det er nesten litt uvirkelig. Man følger bare med fra sidelinjen egentlig, det er hans sak. Så får vi se hvor det ender. Han har nok noen interessante og nervepirrende timer foran seg, sa Ruud til Discovery.
– Det har aldri vært en lignende situasjon før. Men reglene er som de er, og Australia er et strengt land når det kommer til grenseregler. Man får jo nesten bot for å ta med seg et eple fra flyet inn i landet her. De er strenge, men det visste alle som kom hit. Det har blitt en merkelig sak fordi noen mener han skal få spille og noen ikke, sier det norske tennishåpet om situasjonen, fortsatte nordmannen.
Serberen er ikke vaksinert, men dro til Australia etter å ha fått det han mener er et medisinsk unntak fra vaksinekravet.

Hele Djokovic-sagaen

Dette er utviklingen i saken mellom tennisstjernen Novak Djokovic og Australias immigrasjonsmyndigheter:
* 10. desember: Fristen for uvaksinerte spillere til å be om medisinsk fritak fra vaksinereglementet for å kunne delta i Australian Open.
* 16. desember: Samme kveld som Djokovic deltar på et nasjonalt serbisk arrangement til ære for ham, blir han gjort kjent med at han har testet positivt for korona i en PCR-test. Det gjør at han ifølge serbisk regelverk skal isolere seg hjemme i 14 dager.
* 17. desember: Djokovic deltar i en prisutdeling for unge tennisspillere i Beograd, uten å bruke munnbind eller holde sosial avstand.
* 18. desember: Djokovic deltar i et fotooppdrag med den franske avisen L'Equipe.
* 22. desember: Djokovic får svar på en ny koronatest, og den er ifølge ham selv negativ.
* 30. desember: Djokovic får, ifølge advokatene hans, medisinsk unntak for å delta i Australian Open fra den medisinske sjefen i Australias tennisforbund.
* Rundt nyttår: Videoer i sosiale medier viser Djokovic på en tennisklubb i Marbella i Spania.
* 5. januar: Djokovic reiser til Australia, men blir nektet innreise fordi han angivelig har søkt et visum som ikke gir ham mulighet til å reise inn i landet med medisinsk vaksinefritak. Han anker innreisenekten og blir plassert på karantenehotell.
* 6. januar: Djokovics far sier at sønnen hans er fengslet i Melbourne, og på en pressekonferanse sammenligner han sønnen med Jesus: «Jesus ble korsfestet og måtte holde ut mange ting, men han lever fortsatt blant oss. Novak, verdens beste idrettsutøver og mann, er også korsfestet. Han vil holde ut», sa han.
* 10. januar: Djokovics anke vinner fram i en domstol i Melbourne, og visumkanselleringen oppheves. Saken er imidlertid ikke over, for immigrasjonsminister Alex Hawke sier at den fortsatt undersøkes grundig. Senere på dagen får Djokovic trene på centercourten på tennisanlegget i Melbourne.
* 11. januar: Djokovic trener igjen i Melbourne, og samtidig dukker det opp nye opplysninger i australske medier. Blant annet beskyldes han for å ha løyet i visumsøknaden om at han ikke reiste i de 14 dagene før han fløy til Australia.
* 13. januar: Djokovic får motstander i Australian Open og trakk landsmannen Miomir Kecmanovic i første runde.
* 14. januar: Australske myndigheter kansellerer visumet til Djokovic. Han anker saken til en føderal domstol. Rettsprosessen går i gang med en høring samme kveld.
* 16. januar: Federal Court of Australia opprettholder inndragelsen av Djokovics visum. Han blir kastet ut av landet og risikerer forbud mot innreise i tre år framover. Etterpå sier Djokovic at han er «ekstremt skuffet».
(NTB/Discovery)
Sett denne?

Ruud om ny regel: – Blir morsomt å se hvordan andre spillere reagerer på det

Australian Open
Kan sabotere nok et rekordforsøk: – For meg har det ingen betydning
29/01/2022 PÅ 20:25
Australian Open
Tennisstjernen fikk saftig bot etter utbruddet
29/01/2022 PÅ 18:30