I Giro d’Italia 2020 syklet Joao Almeida 15 dager i den rosa ledertrøya. Til slutt ble han nummer fire i sammendraget.
I samme Grand Tour tok Jai Hindley over sammenlagtledelsen før siste etappe, men på tempoen i Milano var Tao Geoghegan Hart best. Det ble andreplass på Hindley.
Giro d'Italia
Går mot historisk plassering for Foss – forstatt topp ti
29/05/2021 PÅ 16:12
Men både Hindley og Almeida hadde fått sine definitive gjennombrudd som Grand Tour-ryttere. Noe å bygge videre på inn i 2021. Ingen av de to virker å ha klart det helt.
Etter ti dager av Giro d’Italia 2021 ligger Jai Hindley på 22. plass, 4:28 bak rittleder Egan Bernal. Joao Almeida følger på plassen bak, 4:56 bak den rosa trøya han bar gjennom brorparten av 2020-utgaven.
– De er ikke der de skal være, helt klart. Kanskje de feiret litt hardt i vinter, spøker Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen.
QuickStep-rytter Almeida har nå Remco Evenepoel å jobbe for i sammendraget. Men Evensen tviler på at han er superfornøyd selv.
– Selv om Almeida har Evenepoel høyt opp i sammendraget så burde han ikke vært så langt bak. Det er litt overraskende.
Et poeng er det dog at det kun er den 22 år gamle portugiserens andre Grand Tour. At prestasjonene variere litt i starten, mener Evensen man må forvente. Det samme gjelder for 25-årige Hindley.
– Jai Hindley og ser ikke ut til å være i nærheten av der han var i fjor. Det kan jo ha mange årsaker, han er jo så ung. Å forvente at han leverer i Grand Tours, gang etter gang, etter å ha gjort det én gang tidligere, det er nok litt mye. Han er fortsatt ung og høster erfaring av det her.
Saken fortsetter under videoen.

Her tar Sagan svingen til nytte rett før mål

Vassen storfavoritt

Den samme årsaken kan ikke Simon Yates gjemme seg bak. Mange, inkludert Bradley Wiggins, hadde Yates som sin største favoritt før kampen om rosa begynte.
Etter ti etapper er Team BikeExchange-kapteinen nummer ni i sammendraget, 56 sekunder bak Evenepoel.
– Jeg sitter og venter på han vi hadde størst forhåpninger til før giroen: Simon Yates. Ja, han sitter greit i sammendraget. Kanskje er det bevisst, men han så enorm ut i Tour of the Alps. Han var urørlig og hadde masse punch, vurderer Evensen.
I Tour of the Alps, som gikk mot slutten av april, vant Yates kongeetappen og tok sammendraget på bunnsolid vis. Tre uker senere virker gnisten å ha forsvunnet.
– I forhold til det så virker han nesten litt vassen nå. Jeg er veldig spent på han og hadde regnet med at han skulle være hissigere på grøten. Så spørs det om han bare er kald og sparer på kruttet, eller om han faktisk er litt off.

Frossen Jumbo-Visma-kaptein

George Bennett var ikke like høyt oppe i favorittsjiktet før start, men ble vurdert som en solid outsider. God nok for topp fem, om han fikk det til å klaffe.
Det gjorde han ikke. Vått og kaldt vær satt ham ut fra start.
Allerede på første fjelletappe måtte Bennett slippe de best og tapte halvannet minutt. På neste fjelletappe, også den i vått og kaldt vær, slet den vanligvis klatresterke Bennett.
Nå er kiwi-syklisten over ti minutter bak i sammendraget.
– Bennett er også en skuffelse. Jeg hadde forventet mer av kapteinen der. Jumbo-Visma har vært bra som et kollektiv veldig lenge, men ser du på de nå så har de 18. plass på Tobias. Det er noe av det dårligere de har gjort på lenge. Det er gledelig for Tobias, men ikke der laget siktet seg inn på.
Plutselig har 23-åringen fra Vingrom blitt Jumbo-Vismas kaptein i sammendraget. Men som Evensen påpeker er ikke 18. plasser noe Jumbo-Visma er fornøyd med. Det var Bennett som skulle levere et toppresultat.
For Foss dreier det seg først og fremst om å lære.
Selv tror Foss at Bennett vil bli sterkere i andre halvdel.
– I starten så la vi sammendraget hans litt på is, men samtidig så håpet vi at det kunne komme en dag der han fikk gå i brudd og fikk hentet et par minutter. Han kom seg i brudd, men det skjedde ikke. Nå er det mer fokus på etappeseier. Både han og Koen Bouwman er veldig bra og Koen var veldig nære her en dag med å stikke av med seieren. Det blir fokus siste halvdel for dem å ta de sjansene de får, sier Foss til Discovery om mannen som tidligere var sammenlagtkaptein.
Mens sammenlagtambisjonene til Bennett ligger nede, så får Foss muligheten til å måle krefter mot de beste.
Giro d'Italia
Yates-seier i Alpene – Foss imponerte igjen
28/05/2021 PÅ 15:07
Giro d'Italia
Tre dager unna Grand Tour-bragd: – En ny dimensjon for norsk sykkelsport
28/05/2021 PÅ 09:40