Populære sporter
All sport
Vis alt

Har ikke gitt opp superduellen: – Akkurat nå stresser hun de andre

Jarle Fredagsvik

Publisert 09/11/2023 klokken 09:26 GMT+1

Trener Kenneth Berner mener det fremdeles er mulig å innhente Katie Archibald, men er ikke villig til å endre strategi.

Intens avslutning: Her glipper seieren for Stenberg

Katie Archibald er et fenomen innenfor banesykling. 29-åringen har blant annet 2 OL-gull, 5-VM gull og 20 EM-gull på samvittigheten så langt i en rå idrettskarriere.
Etter å ha knekt Anita Yvonne Stenberg i duell under eliminasjonsøvelsen i Paris, står den britiske jenta nå oppført med 13 seirer (!) i de totalt 24 rundene som er gjennomført i Champions League-konseptet siden oppstarten i 2021.
Med 12 poeng å hente inn foran de siste to rundene i London, ser det tungt ut for den norske duellanten å gå seirende ut av duellen.
Umulig er det imidlertid ikke.
– Hun er en hard nøtt å slå, og især på hjemmebane i London, sier Anita Yvonne Stenberg til Discovery.
Derfor vil fokus ikke rettes direkte mot henne under avslutningshelga, men heller mot å berge andreplassen sammenlagt.
– Det er mulig å slå Archibald, spesielt når forventningspresset rundt henne blir for stort. Dersom hun feiler i ett av løpene, åpner det seg en mulighet, og da blir saken en annen. Men det er likevel utenfor min kontroll om hun feiler eller ikke, så det er ikke noe jeg kan satse på at kommer til å skje, resonnerer hun.

Håper strategien vil betale seg

Fra Stenbergs trener, Kenneth Berner, er det ett ord som går igjen. Og det ordet er «stabilitet».
Det er det som er grunnen til at den norske banestjernen ligger plassert slik hun gjør. I løpet av de tre første konkurransehelgene og totalt seks øvelser, har hun ikke vært svakere enn nummer fire.
– Det er veldig vanskelig å gjøre det hun har gjort i løpet av de tre første rundene. Hun viser at hun hører hjemme i verdentoppen, og at hun er i god form, sier Berner til Discovery.
– Nøkkelen ligger i at hun er så stabil. Hun har en plan for hvordan hun sykler. For oss har det ikke nødvendigvis gått ut på å vinne, og en typisk «all or nothing»-strategi. Vi ser at når de andre jentene feiler, så plasserer hun seg riktig i forhold til den situasjonen som oppstår. Det gir henne trygghet og stabilitet, og vi håper at den strategien vil lønne seg til slutt. Det er jo vilt imponerende det hun viser, påpeker han.
picture

Kenneth Berner

Foto: Eurosport

Koster på seg dyrere billetter

I påvente av den siste konkurransehelgen ved et allerede utsolgt Lee Valley Velopark, har «Team Stenberg» reist hjem til Mallorca for å holde beina i gang.
Selv om Anita Yvonne liker Champions League-konseptet, er det også en intensiv konkurranseperiode som tærer på kreftene.
– Det mest slitsomme er reisingen. Det er reise til konkurranse hver fredag og retur hver søndag. Men da dette er min tredje sesong, er det noe jeg har tatt høyde for når jeg har bestilt flybillettene, sier hun.
Det gir seg blant annet utslag i mer strategiske flytider. Nå reiser hun sen formiddag til konkurranse, slik at hun rekker en liten økt på banen etter ankomst. Hjemreisen foregår gjerne litt utpå ettermiddagen, slik at man også rekker å hvile ut etter slagene.
– Tidligere booket jeg de billettene som var billigst, men nå booker jeg det som passer meg best, sier hun.

Én feil vil åpne opp duellen igjen

I Paris ble det fjerdeplass i scratch, før det senere på kvelden endte med en strålende andreplass bak Archibald i eliminasjon.
Trener Berner velger å holde på den innledende strategien også inn mot de to siste konkurransedagene i London, men er helt klar på at europamesteren fra «lille Norge», nå helt klart stresser konkurrentene sine.
– Se på Lily Williams fra USA, Maggie Coles-Lyster fra Canada eller på Archibald, det er de som har presset på seg for å prestere. Akkurat nå stresser Anita helt klart de andre. Hun har vist fram en voldsom stabilitet og en skremmende styrke. Det gjør at de andre jentene blir litt usikre.
– Anita kan også gjøre feil underveis, men så lenge hun forsøker å holde hodet kaldt og holde seg helt der framme, så vil hun gjøre det bra. Konkurransene så langt har vist at grunnformen hennes er helt topp, påpeker Berner.
Det er heller ikke så mye som skal til for å endre momentum i duellen mellom de to. Dersom Stenberg vinner de siste fire rundene, og Archibald blir nummer to, så er det den norske jenta som går seirende ut av sammendraget.
– Det er ikke mer som skal til. Vi har også sett at Archibald havner en fem-seks plasser bak innimellom, og hvis Anita skulle vinne den øvelsen, så er det helt åpent igjen. Samtidig prøver vi å innta den siste helga avslappet og rolig. Utgangspunktet vårt er at vi er meget fornøyde med andreplassen sammenlagt, sier Berner.
For ordens skyld: Seier i scratch/eliminasjon gir 20 poeng. Det gis 17 poeng til andreplassen, 15 til tredjeplassen, 13 til fjerdeplassen – helt ned til 1 poeng til nummer 15.

Treneren: – OL blir interessant

Dersom man hever blikket litt videre utover, er den norske jentas prestasjoner også godt nytt med tanke på OL i Paris neste år.
Der står nemlig Omnium på programmet (scratch, tempo, eliminasjon og poengritt). Noe som også passer Stenbergs egenskaper godt.
– Du må prestere i fire ritt på rad. Det er ingen plass til å bomme. Igjen tror jeg de store nasjonene kommer til å se mer og mer mot Anita, og ser hvor imponerende prestasjoner hun gjør. Det er et OL, og alt kan i utgangspunktet skje. Vi går for å bygge en formtopp inn mot mesterskapet, og så skal vi reise ned og vise at framgangen hun har opplevd de siste sesongene, ikke er tilfeldig. Jeg tror det kommer til å bli meget interessant, sier Berner.
– Du har i tidligere intervjuer sagt at du var usikker på om hun var i stand til å vinne de aller største rittene, hva tenker du om framgangen hennes nå?
– Jeg tenker vel det samme som veldig mange andre: Det hun gjør er utrolig imponerende. Hun har trent hardt, strukturert og målrettet i mange år allerede. Det er hennes største talent. Hun makter samtidig å utvikle seg videre på andre områder. Jeg vil påstå at hun er et forbilde for veldig mange når hun viser hvor langt det er mulig å nå via strukturert arbeid. Vi vet jo også at konkurrentene hennes vil forbedre seg inn mot neste sommer. Samtidig ser vi at hun kommer tettere på dem, og alltid presterer stabilt.

– I prinsippet er man aldri god nok

På veien videre mot Paris ’24 forteller Berner at de skal jobbe enda mer med å forbedre spurtegenskapene hennes.
– Helt enkelt må vi toppe formen inn og ta et steg opp i spurtene. Det er ikke bare posisjoneringen det går på, hun må ha «power» når det hele skal avgjøres mot slutten.
Stenberg innrømmer at hun selv er blant medaljekandidatene, selv om det naturlig nok vil være mange om beinet inne på velodromen i Saint-Quentin-en-Yvelines.
– Selvfølgelig har jeg troen på en medalje i OL. Helt siden Tokyo har vi jobbet for at jeg skal kunne være en klar medaljekandidat, men det skal jo også sies at det er 20 andre damer i feltet som nok går rundt med de samme ambisjonene som jeg. Så enkelt blir det absolutt ikke. Det blir å jobbe mer med fysikken, taktikken og på å ha den rette mentale innstillingen den dagen.
– I prinsippet blir man aldri god nok, så man må jobbe videre med alt og være klar for beinhard konkurranse den aktuelle dagen, sier Stenberg.
PS: Track Champions League har en samlet premiepott på 500 000 euro (i underkant av seks millioner norske kroner). Det deles ut 25 000 euro (snaue 300 000 NOK) til de fire klassevinnerne, i tillegg samler utøverne premiepenger for plasseringer underveis. I fjor ble Anita Yvonne Stenberg nummer fire, á poeng med Maggie Coles-Lyster. Jennifer Valente vant foran Archibald.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame