Populære sporter
All sport
Vis alt

Optimistisk Foss før sesongdebuten: – Kanskje det som passer meg best

Joakim Opphus

Publisert 15/02/2023 klokken 10:22 GMT+1

Tobias Foss føler seg mer enn klar for å ta fatt på en ny sesong på landeveien. Han starter sesongen i Volta ao Algarve - et ritt han har gode minner fra og som passer han nærmest perfekt.

Foss sesongdebuterer med regnbuedrakten: – Er noe helt spesielt med den

  • Følg Tobias Foss, Uno-X og flere andre nordmenn i Volta ao Algarve fra og med onsdag kl. 15:20 på discovery+, Eurosport Norge og Eurosport.no
– Jeg gleder meg. Det er gøy å være på tur igjen. Det skal bli godt å komme i gang og få en god start på sesongen, forteller Tobias Foss til Discovery, før 2023-sesongen hans braker løs i etapperittet Volta ao Algarve onsdag.
Til tross for litt smårusk i starten av sesongoppkjøringen føler Vingrom-syklisten seg i godt slag før rittet i Portugal.
– Vinteren har vært grei. Litt smårusk her og der, noe man nesten må regne litt med, men de siste fem-seks ukene har vært bra. Formen skal være bra og jeg føler meg godt forberedt.
2022-sesongen ble i stor grad reddet av VM-gullet på tempo i høst. Utenom VM var det ikke mye å rope hurra for i 2022.
Foss føler selv at han står mye bedre på dette tidspunktet i år enn hva tilfelle var i fjor. Noe som lover meget godt. Foss sesongdebuterte nemlig også i Algarve i fjor. Det endte med en sterk 6. plass i sammendraget til slutt.
– Det er kanskje det rittet i løpet av våren som passer meg best. Det er en god mulighet og et fint løp å starte sesongen med for min del med tanke på å eventuelt starte på en «high».
Se avslutningen av siste etappe av fjorårets Volta ao Algarve i videoen under.
picture

Se avslutningen av siste etappe av Volta Algarve

Egne sjanser

I et intervju med Discovery tilbake i desember sa Jumbo-syklisten at han ønsket å fokusere mer på kortere etapperitt i 2023 og tone ned Grand Tour-fokuset.
Nå får han muligheten å kjøre for egne sjanser i Algarve som lagets kaptein.
– Det var en blanding av mine ønsker og at laget ønsket å gi meg mulighet til å være kaptein i noen løp. Ettersom det er en tempo her og bakkene her passer meg bra så er det en fint løp for meg å kjøre for sammendraget.
Også i Romandie Rundt i slutten av april vil 25-åringen få muligheten til å vise hva han kan som lagets kaptein, før han vil være en av Primož Roglič' hjelpere i Giro d'Italia i mai.
På den andre etappen av rittet opp mot Alto da Fóia har Foss noe uoppgjort. I fjor kjempet han om etappeseieren, men på oppløpet hektet han med colombianske Sergio Higuita og deiset i bakken.
– Jeg håper jeg kan unngå en krasj der i år og være med å kjempe om etappeseieren i igjen. Det er i hovedgrunn å ikke tape tid i sammendraget som blir gjeldende, men vi får prøve på nytt i år.

Tøff test

Men det blir langt ifra noen «walk in the park» det portugisiske etapperittet. På startstreken finner man sterke klatrere som regjerende Giro-vinner Jai Hindley og Sergio Higuita fra BORA - Hansgrohe, Thymen Arensman, Daniel Martinez og Tom Pidcock fra INEOS Grenadiers, så vel som João Almeida, Bauke Mollema og Rui Costa som nylig vant Volta Valenciana sammenlagt.
Ikke minst stiller også norske Uno-X med et par sluggere i Tobias Halland Johannessen og Anthon Charmig i Portugal.
– Blir det en god test for deg i Algarve?
– Absolutt! Man er alltid litt spent før sesongstarten med tanke på form. Som oftest så er nivået i ritt bra når man føler seg bra på trening i tillegg, men det er alltid godt å få en bekreftelse på hvor man står.

Sterke lagkamerater

Selv om nivået i Portugal er høyt er ikke det fremmed for Foss.
Med Tour de France-vinner Jonas Vingegaard og tre-ganger Vuelta-vinner Primož Roglič i Jumbo-Visma-stallen er det ikke mange som får testet seg like bra som Tobias Foss - selv om det ikke nødvendigvis er fokuset.
– Vi tester hverandre ikke så mye på samling. Det handler mer om at man kjører gode tall og man merker at kroppen fungerer, og at man responderer på treningen og tar steg.
Tallene fra samlingene i vinter viste også at formen er bedre i 2022 kontra 2023 forteller Foss.
– Vi får se om lista er generelt litt høyere i år, noe jeg vil anta, men det er et veldig godt utgangspunkt for min del. Så får vi bare ta ting dag for dag og se hvordan det utvikler seg.

– I min fordel

Etapperittet avsluttes også med en 24 km lang tempo som Foss har sett seg ut. Han er også spent på hvor tempoformen ligger per dags dato.
– Litt spent, men jeg vet at så lenge formen er god generelt så er tempoformen det óg. Jeg har brukt litt mer tid på temposykkelen, men samtidig ikke for mye. Så jeg tror balansen der har vært bra, sier Foss og fortsetter:
– Ettersom den kommer på siste etappe så tror jeg det er bare enda mer i min fordel, så det tror jeg blir bra.
Tempoen er også første mulighet for den regjerende tempoverdensmesteren å få ikle seg regnbuetrøya i 2023. Ikke for aller første gang riktignok. Han avsluttet 2022-sesongen med å kjøre inn til en 2. plass i temporittet Chrono des Nations, kun slått av Stefan Küng.
– Stemmer det at man for ekstra med krefter av å kjøre i regnbuetrøya?
Ja, det stemmer. Det kan jeg bekrefte, sier Foss med et smil før han utdyper:
– Det er noe helt eget og spesielt med de regnbuene som gjør at man i hvert fall for min del gir en bekreftelse på at du er faktisk verdens beste. Du har slått verdens beste temporyttere på en dag hvor de alle satser fullt inn mot. Det gir en skikkelig selvtillitsboost i alle temporitt.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame