Populære sporter
All sport
Vis alt

Måper over Vingegaard-tall: – Tror ikke folk flest skjønner det

Joakim Opphus

Oppdatert 18/07/2023 klokken 22:17 GMT+2

18. juni 2023 var dagen hvor Jonas Vingegaard virkelig satte skapet på plass mot Tour de France-rival Tadej Pogacar. Discoverys ekspertkommentator, Carl Fredrik Hagen, kaller prestasjonen noe av det råeste som har blitt levert på dette nivået.

Jonas Vingegaard

Foto: Getty Images

På de 22,4 tempokilometerne fra Passy til Combloux på den 16. etappen av årets Tour de France hadde Jonas Vingegaard en snittfart på utrolige 41,2 km/t.
De tallene får Q36.5-rytter og Discoverys ekspertkommentator for Discovery under Tour de France, Carl Fredrik Hagen, til å måpe.
– For å være helt ærlig: Det er sinnssykt. Jeg tror ikke folk flest skjønner hvor fort det er. Kun 41,2 km/t på flatmark er fort, mens dette var med mange høydemeter. Det er helt rått, sier Hagen.
Til fransk TV skal Vingegaard selv også blitt overrasket over tallene som computeren hans viste.
Totalt var det 636 høydemeter på etappen, 415 av dem kom i den siste bakken opp til mål.
Tadej Pogacar på sin side en snittfart på 39.2 km/t - hele to kilometer i timen tregere enn dansken. Sloveneren hadde likevel over én kilometer raskere snittfart enn tredjemann Wout van Aert med 37,9 km/t.
– Vingegaard var i en egen klasse. Det å være ett minutt og 38 sekunder foran Pogacar er helt ekstremt på en halvtimes sykling. Og han knuser andre tempospesialister med tre til fem minutter. Det samme gjelder med andre GC-ryttere.

– Kanskje den råeste prestasjonen

At avstanden mellom de to duellantene skulle bli såpass stor overrasket Hagen.
– Jeg ble overrasket. Jeg hadde trodd det skulle bli mye jevnere, og jeg var også litt der at jeg nesten trodde Pogacar skulle ha en sjanse til å slå Jonas i dag. På grunn av syklingen han har vist de siste fjelletappene. Nå kan man jo stille spørsmål ved hvor lurt dette sykkelbyttet var, men han tapte uansett ikke så mye på akkurat det.
– Er det den beste tempoprestasjonen du har sett?
– Jeg vil si det er en av de råeste individuelle tempoene vi har sett noen gang i en slik løype. Også er det kanskje den råeste prestasjonen med tanke tidsdifferansene på dette nivået! Vi snakker over fire minutter fra førsteplass til 20. plass, og nummer 20 er ingen dårlig rytter.

Ikke over

20. mann ble for ordens skyld tidligere verdensmester Rui Costa fra Intermarché - Circus - Wanty. Han er også tidligere nasjonal mester på tempo to ganger. I 2013 vant han også en bakketempo i Sveits rundt som minnet veldig om tirsdagens etappe i Touren.
Hagen tror derimot ikke at Touren er avgjort enda selv om Vingegaard har et forsprang på 1.48 sammenlagt når det gjenstår fem etapper, hvorav to er ordentlige fjelletapper.
– Jeg tror ikke TdF er over ennå. Men det vil bli vanskelig for Pogacar. Han og UAE må kjøre offensivt, angripe og sette Vingegaard og Jumbo-Visma under sterkt press. De må bruke hele laget maksimalt. Samtidig må alle klatrerne ha gode bein og være på topp den siste uken nå. Da kan alt skje. Ikke mye som skal til - en elendig dag for Jonas, og en kongedag for Tadej, og alt blir snudd på hodet, avslutter han.
Touren fortsetter onsdag med en beinhard 165 km lang fjelletappe fra Saint-Gervais Mont-Blanc til Courchevel. Etappen avsluttes med Col de la Loze - en 28 kilometer lang stigning.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame