Populære sporter
All sport
Vis alt

Historisk Tour de France-løype: – Det har jeg sansen for

Jørgen Ryggvik Karlsen

Oppdatert 25/10/2023 klokken 13:49 GMT+2

Herrenes Tour de France avsluttes med tempoetappe for første gang siden tidenes jevneste Tour, mens kvinnenes utgave blir avgjort på det ikoniske fjellet Alpe d'Huez.

Sjekk Tour de France-løypen: Avsluttende tempoetappe

  • Følg løypepresentasjon til neste års Tour de France på discovery+ nå!
For første gang i Tour de France-historien vil ikke rittet avsluttes i Paris ettersom den franske hovedstaden skal arrangere sommer-OL neste sommer.
Derfor blir herrenes Tour avsluttet med en 35 kilometer kupert tempoetappe fra fyrstedømmet Monaco til Nice.
– Jeg har sansen for at den siste etappen ikke er en sjarmøretappe. I praksis har det vært 20 etapper som gjelder og ikke 21, men en siste etappe som kan være avgjørende styrker Tour de France, sier Discovery-kommentator Theis Magelssen.
– Det er en lang tempoetappe og det kan skje veldig, veldig mye på en slik etappe, fortsetter han.
Se Tour de France-løype øverst i saken!

Syv fjelletapper

Rittet starter i italienske Firenze lørdag 29.juni med tre etapper på italiensk jord før det beveger seg til Frankrike.
Allerede på den fjerde etappen går rittet inn i Alpene og rytterne skal bestige det mytiske fjellet Col du Galibier før det venter en tempoetappe på den syvende etappen.
Totalt venter 3492 kilometer fordelt over tolv nye start- og målbyer i fire land, åtte spurtetapper, syv fjelletapper, fire kuperte etapper og to tempoetapper.
I den tredje uken beveger rittet seg sørover med flere tøffe etapper i Pyreneenne før rittet vender tilbake til Alpene og avsluttes med tre tøffe etapper.
Først er det målgang på Isola 2000 på etappe 19, deretter venter en kort og intens fjelletappe på drøye 13 mil fra Nice med målgang på Col de la Couillole før rittet avsluttes som kjent avsluttes sørøst i Frankrike med en tempoetappe i Nice.
Det er første gang Tour de France avsluttes med en tempoetappe siden 1989. Det står igjen som tidenes gjevneste Tour de France da amerikanske Greg LeMond vant åtte sekunder foran franske Laurent Fignon etter tempoetappe i Paris.
Uno-X debuterte i sommerens Tour de France og var invitert til onsdagens løypepresentasjonen i Paris, men er avhengige av ASO-invitasjon for å delta neste år.
– Sammendraget blir nok ikke deres sjanser hvis de blir invitgert, men Magnus Cort og Andreas Leknessund har kommet inn og det blir spennende å se hvilke roller de får. Jeg er veldig spent på Leknessund sin utvikling. Han har vært topp ti i en Grand Tour og en tempoavslutning er ikke feil for ham. Han var god på tempo i Uno-X da han syklet der tidligere, sier Magelssen.
– De må gripe mulighetene der sjansen byr seg akkurat slik de gjorde i år og den muligheten kan komme på alle etappene.

Historisk kvinneavslutning

Det blir også en historisk utgave av kvinnenes utgave når Tour de France avsluttes på det ikoniske fjellet Alpe d'Huez.
– Nå har kvinnene syklet La Place des Belles Filles og Col du Tourmalet, men Alpe d'Huez er synonymt med Tour de France. Det kommer til å bli en folkefest, sier Discovery-kommentator Theis Magelssen.
Se kvinnenes Tour de France-løype her:
picture

Sjekk ut kvinnenes Tour de France-løype – historisk avslutning

Det legendariske fjellet har vært en del av herrenes Tour de France 31 ganger tidligere, senest i 2022, men nå skal også kvinnene bestige det ikoniske Tour de France-fjellet for første gang.
– Det er veldig gøy med en Tour de France som avsluttes på toppen av Alpe d'Huez. Sannsynligheten er ganske stor for at den som kommer først i mål på Alpe d'Huez vinner Tour de France, fortsetter Magelssen.
Tour de France Femmes åpner utenfor franske landegrenser for første gang med en paddeflat åpningsetappe i Rotterdam, verdens største havneby, mandag 12.august.
Nederlandske Annemiek van Vleuten vant den først utgaven av Tour de France femmes i 2021, mens Demi Vollering vant årets utgave - også hun fra Nederland.
Deretter venter ytterligere to flate etapper i Nederland og Belgia, deriblant en tempoetappe, før rittet beveger seg til Frankrike med to tøffe fjelletapper.
Først skal rytterne bryne seg på Le Grand-Bornand på den syvende etappen før den tredje utgaven av Tour de France Femmes som nevnt avsluttet på Alpe d'Huez.
  • Etappe 1 : 124km Rotterdam - La Haye.
  • Etappe 2 : 67km Dordrecht -Rotterdam.
  • Etappe 3 : 6,3km Rotterdam - Rotterdam
  • Etappe 4 : 122km, Valkenburg - Liege
  • Etappe 5 : 150km, Bastogne - Amneville
  • Etappe 6 : 160km, Remiremont - Morteau
  • Etappe 7 : 167km, Champagnole -Le Grand Bornand
  • Etappe 8 : 150km, Le Grand Bornand - Alpe d'Huez
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame