Populære sporter
All sport
Vis alt

Slet med ettervirkninger etter skrekkvelten: – Var veldig ekkelt

Joakim Opphus

Oppdatert 22/07/2023 klokken 21:04 GMT+2

Mie Bjørndal Ottestad (26) er klar for sin andre Tour de France-deltakelse. En deltakelse som virket ganske fjern om man skrur tiden noen måneder tilbake.

Overrasket seg selv i Tour-debuten: – Det hadde jeg ikke trodd

For etter en strålende 17. plass sammenlagt i kvinnenes aller første Tour de France i 2022 veltet Mie Njørndal Ottestad stygt allerede i hennes neste ritt etter Tour-suksessen.
Hun pådro seg et brudd i nakken, brudd i albuen og tre brudd i ryggen etter skrekkvelten på den 5. etappen av Tour of Scandinavia. Veien tilbake etter den skumle velten både fyisk og mentalt har vært lang.
– Jeg jobber mye med det mentale, like mye som det fysiske. Det er viktig at man prosesserer det på en ordentlig og ryddig måte. Jeg føler egentlig at det har gått veldig bra med tanke på at det var en ganske traumatisk hendelse, sa Ottestad da Discovery møtte henne på Uno-X sin treningsleir før sesongen i Altea (Spania) i januar.
Hun fortalte også at hun ikke følte at velten hadde preget henne nevneverdig i hverdagen eller på sykkelen.

– Var veldig ekkelt

Men når hun skulle ut å sykle på landeveien i februar for første gang etter velten dukket det opp uvante problemer.
– Den første turen var veldig ekkel og uvant. Jeg hadde sittet på rulla innendørs, men det var noe helt annet å komme ut og jeg merket at jeg ble veldig sliten med tanke på at jeg ikke var vant til den støyen og trafikken og alle de inntrykkene. Det slet jeg med en stund, forteller hun til Discovery i forkant av årets Tour de France.
Hun brukte rittene innledningsvis i sesongen til å kjøre seg sakte men sikkert i form.
– Jeg prøvde å ta det (treningen) ganske gradvis, men jeg merket ganske fort at jeg kunne komme opp i den treningsmengden jeg var vant til. Det var jo ganske overraskende da.
For det skulle ikke ta mange månedene før den virkelige oppturen kom.

Første proffseier

4. juni 2023 - nesten ni måneder etter velten i Tour of Scandinavia - kom nemlig karrierens aller første proffseier for Uno-X-syklisten.
I duell med landskvinnen Katrine Aalerud på den siste etappen av Vuelta Ciclista Andalucia Ruta Del Sol viste Ottestad seg som den sterkeste av de to, og kunne juble for sin første proffseier.
– Jeg tror ikke det var mange som hadde trodd det på forhånd. Å vinne et slikt ritt etter å ha gått med nakkekrage i tre måneder og ikke syklet ute på et halvt år det betyr selvfølgelig veldig mye.
– Hadde du selv trodd at du skulle klare det?
– Nei, egentlig ikke. Jeg hadde veldig lave skuldre på vei inn i sesongen. Det handlet mye om å bli trygg i feltet og bare finne godfølelsen igjen.

Overraskende Tour-debut

23. juli begynner årets store høydepunkt, Tour de France. Selv føler Ottestad at formen begynner å nærme seg den hun hadde i fjor da hun tok en - ifølge henne selv - overraskende 17. plass sammenlagt.
– Ja, jeg ble litt overrasket. Men jeg viste at formen var bra og jeg har aldri vært i en så god form som akkurat det rittet, men at de skulle gå så bra hadde jeg ikke trodd.
Likevel er hun klar på at hun ønsker å forbedre plasseringen fra i fjor.
– Jeg har prøvd å ikke tenke så mye resultater i år, men jeg skjønner at nå når formen begynner å komme tilbake der den var at man må gi seg selv litt mer selvtillit, og si til seg selv at man kan få til noe.
Hun spår en tøff Tour de France hvor kvinnene skal over det beryktede Tour de France-fjellet Col du Tourmalet på etappe sju.
– Løypa er ganske hard. Det blir åtte intense dager også avsluttes den med en tempo, så det blir gøy å sykle i den nasjonale mestertrøya, sier den ferske norgesmesteren på tempo.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame