Populære sporter
All sport
Vis alt

Jumbo-Visma: Historisk dominans og fryktinngytende bruk av kollektivet

Jarle Fredagsvik

Oppdatert 02/04/2023 klokken 09:24 GMT+2

Tankene går tilbake til Mapei-laget på slutten av 90-tallet, men nå kommer de to rittene som definerer årets klassikerperiode.

HARELBEKE, BELGIUM - MARCH 24: Tiesj Benoot of Belgium and Team Jumbo-Visma competes during the 66th E3 Saxo Bank Classic - Harelbeke 2023 a 204.1km one day race from Harelbeke to Harelbeke on / #UCIWT / March 24, 2023 in Harelbeke, Belgium. (Photo by Tim

Foto: Getty Images

Alt før onsdagens Dwars door Vlaanderen hadde Jumbo-Visma-kollektivet satt nye rekorder. Ingen lag hadde før dem nemlig maktet å gå seirende ut av Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Gent-Wevelgem og E3 Saxo Classic i samme sesong.
Rekken ble økt med én til da Christophe Laporte brøt snøret først i Waregem.
Dermed er guttene Arthur van Dongen og Grischa Niermann styrer gjennom klassikerne på jakt etter flere rekorder. Historisk sett har Quick Step-laget dominert klassikerne siden oppstarten i 2003. Laget har blant annet notert seg for 8 triumfer under Flandern rundt og har i tillegg vunnet Paris-Roubaix 6 ganger - og stått på podiet i ytterligere 6 utgaver.
Etter at Tom Boonen la opp, framsto Quick Step mer som en kollektiv enhet på brosteinen. De brukte taktisk kløkt og numerisk overtall for å tvinge konkurrentene i senk.
Vi har i perioder de siste 10-15 årene sett ryttere som Boonen, Fabian Cancellara, Peter Sagan og Greg Van Avermaet finne både flyt og form, og dominert den intensive konkurranseperioden over drøye to måneder.
De siste tre-fire årene har Mathieu van der Poel og Wout van Aert skutt ut med voldsom kraft. Tidvis har også Tadej Pogacar og Julian Alaphilippe rykket ved balansen under brosteinsrittene.
Artikkelen fortsetter under videoen!
picture

Vakkert øyeblikk i klassikeren: Lagkompisene arm i arm over målstreken

Italiensk forløper

På 90-tallet var det en italiensk forløper til Quick Step laget, kalt Mapei. I 1998 dro laget ut på et ellevilt raid i brosteinsklassikerne, anført av Johan Museeuw, Tom Steels, Franco Ballerini, Andrea Tafi og trolig også en del ulovlige medikamenter, vant laget seks klassikere på rappen, noen av dem også av dem svært saftige sorten: Dwars door Vlaanderen, E3, De Brabantse Pijl, Gent-Wevelgem, Flandern rundt og Paris-Roubaix.
Verket ble for øvrig kronet da Ballerini holdt unna for feltet inn mot velodromen i Roubaix, og podiet ble komplettert av lagkameratene Tafi og Wilfried Pieters.
Ergo har vi sett slik dominans også tidligere i sykkelsporten - uten at det noe bort fra prestasjonene Jumbo-Visma leverer i dag.

Vinner med forskjellige strategier

Det som kanskje er mest imponerende, hvis vi spoler tiden fram igjen til 2023-sesongen, er på hvor forskjellig vis det nederlandske laget utmanøvrerer konkurrentene.
I Omloop Het Nieuwsblad angrep Dylan Van Baarle over Molenberg med 38 kilometer igjen, og hadde selskap av Jonathan Milan, Florian Vermeersch og Mathis Le Berre inntil de måtte kapitulere én etter én.
Dagen etter kjørte de gule og sorte biene fullt lagtempo inn mot Le Bourliquet med 85 kilometer igjen og sykle. Laporte lot det bli en luka foran ham, og vips var Tiesj Bennot, Nathan van Hooydonck og Jan Tratnik sluppet løs. De to førstnevnte holdt seg i gruppa foran hele veien inn, sikret ny dobbeltseier i Kuurne og Benoot ble feiret med esel (!) og blomster på podiet.
I E3 og Gent-Wevelgem rullet drittværet inn over klassikerne for alvor. Den første av de to er den reelle generalprøven før Flandern rundt. Selv om Wout van Aert ble presset skikkelig på defensiven av Tadej Pogacar og Mathieu van der Poel over Oude Kwaremont, så evnet 28-åringen fra Herentals for en gangs skyld å kjøre nettopp defensivt - og dermed kunne slå van der Poel i spurten i Harelbeke.
Artikkelen fortsetter under videoen!
picture

Her spurtslår han kanonene på hjemmebane: – En ordentlig nesestyver!

Sikret seg støtte til Flandern

To dager senere valgte både van der Poel og Pogacar å stå over, mens van Aert var sulten på 260 nye kilometer på Cervélo-ramma. Det var heller ikke en trilletur han var ute etter, da Jumbo-Visma igjen gikk offensivt til verks, og skapte en luke med lagkapteinen først og Laporte på bakhjulet hans ved andre gangs passering av Kemmelberg.
Fremdeles var det 53 kilometer igjen til mål, men superduoen hadde 10-15 sekunder på den andre siden av åskollen og hadde økt forspranget til nesten to minutter i mål.
Van Aert valgte å forære seieren til sin franske rekkekompis. Budskapet som dog mangler i den historien er at den belgiske sykkelstjernen også la til: - Men da hjelper du meg å vinne Flandern rundt, neste søndag.
Og det er selvsagt De Ronde, Belgias store mammut av en sykkelkassiker med hele 273,4 kilometer, det hele dreier seg om nå.
Derfor er det også litt tidlig å dele ut konfekten. I fjor var nemlig også Jumbo-Visma den dominerende faktoren i brosteinsklassikerne - inntil vi ankom Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Kuppet klassikervåren

Den gangen vant van Aert både Omloop Het Nieuwsblad og E3 Saxo Classic (med Laporte som lydig hjelper på bakhjulet). Da franskmannen fikk sjansen til å skinne selv, tapte han spurtoppgjøret mot Biniam Girmay under Gent-Wevelgem.
Det som verre var: Rekognoseringen foran Flandern rundt foregikk uten van Aert. Han pådro seg nemlig COVID-19 på aller verst tenkelige tidspunkt og gikk glipp av rittet.
I stedet kom Ineos Grenadiers inn fra siden og kuppet den mest avgjørende fasen av klassikerne. Dylan van Baarle (den gangen i Ineos-drakt) ble andremann i Flandern bak Mathieu van der Poel - men slo tilbake med seier i Paris-Roubaix, foran nesa på nettopp van Aert.
Deretter fulgte det britiske storlaget opp med seirer under både De Brabantse Pijl (Magnus Sheffield) og Amstel Gold Race (Michal Kwiatkowski). Vips, så var biene dyttet ned fra tronen.
Så små er altså marginene i toppidretten.
picture

Christophe Laporte (t.v.) og lagkamerat Wout Van Aert (t.h.).

Foto: Getty Images

Quick Step er blitt «outfoxed»

Jeg startet denne spalten med å skrive litt om det dominante Mapei-laget. Da Mapei bestemte seg for å stanse sykkelsponsoratet i 2002 (det ble offentlig kommunisert ut at det blant annet dreide seg om bruk av ulovlige midler), gikk ryttere og støtteapparat derfra videre til i Domo-Farm Frites, og skapte Quick Step-Davitamon den påfølgende sesongen.
I dagens Soudal-Quick Step har sportsdirektørene Davide Bramati, Tom Steels og Wilfried Pieters alle sin bakgrunn fra det tidligere storlaget Mapei.
Og når det belgiske laget ikke lenger framstår som den dominante maktfaktoren på brosteinen, er det ingen det smerter mer enn dem.
Vi skal heller ikke langt tilbake i tid for å finne forrige sesong brosteinsspesialistene ville sagt seg fornøyde med. I 2021 vant Davide Ballerini Omloop Het Nieuwsblad, Kasper Asgreen E3 Saxo Classic og Flandern rundt, i tillegg var Sam Bennett frampå og snappet seieren i De Panne.
Mer er det faktisk ikke som skal til.
Mange sitter nå og lurer; hva var det egentlig som skjedde med Quick Step?
Det korte svaret er egentlig Jumbo-Visma. Slik tidligere Team Sky forsøkte å gjøre så tidlig som i 2013, har nederlenderne sett på hva som fungerer godt i sin oppladning til Grand Tours, og forsøkt å tilpasse det klassikergjengen.

Høydetrening, ernæring og aerodynamikk

De siste årene har blant andre Benoot, Laporte og van Aert ankommet brosteinsåpningen rett fra høydetrening på Teide. Det er et understatement å si at det har fungert.
Rekruttering er blitt et godt stikkord for Jumbo-Visma. Sportsvitenskap (blant annet samarbeid om aerodynamikk i Leuven) og fokus på ernæring og utstyr, noen andre nøkkelord.
I tillegg laget vært flinke til å leve opp til mottoet #samenwinnen, og skapt et kollektiv som samler gode enkeltryttere rundt et felles mål.
Jumbo-Visma framstår i dag som Quick Step-laget i begynnelsen av 2000-tallet, da Tom Boonen omtrent gjorde som han ville, og hadde solid støtte fra Servais Knaven, Nick Nuyens og etter hvert Stijn Devolder rundt seg.
En ytterst takknemlig situasjon der du både har stjernenavnet og kollektivet rundt i én og samme satsing. Det betyr at du underveis kan spille ut en Laporte, en Benoot, en Van Hooydonck og en Van Baarle - når han blir frisk igjen (kjører ikke Flandern etter velt i E3), og konservere den største, reelle trussel (van Aert) til det virkelig smeller.
På papiret er det i hvert fall slik det skal fungere. Og så hjelper det faktisk lite hva du har gjort fram til nå, om du ikke lykkes med å vinne enten Flandern rundt eller Paris-Roubaix.
Der må lista ligge for et storlag som Jumbo-Visma.
picture

Offensiv Kristoff trosset rådet til sportsdirektøren: – Jeg klarte det jo!

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame