Populære sporter
All sport
Vis alt

Ble overrasket etter eventyrlig gull-løp: – Skjønte ingenting

Oppdatert 14/02/2023 klokken 17:30 GMT+1

To bom på 20-kilometeren til tross – Johannes Thingnes Bø vant sitt 16. VM-gull etter å ha slått knockout på konkurrentene. Han var så overlegen at han krysset mållinjen først som startnummer 11 i et renn med individuell start og uten strafferunder.

Johannes Thingnes Bø. Foto: Javad Parsa / NTB

Foto: NTB

Johannes Thingnes Bø bommet to ganger på 20-kilometeren tirsdag i solfylte Oberhof, men vant på overlegent vis likevel. Han herjet med konkurrentene i sporet og var i en egen klasse der. Han har fire gull av fire mulige så langt i mesterskapet.
– Det var bare en fantastisk dag i løypa. Jeg var så rolig før start. Jeg tok en veldig kort oppvarming, for jeg måtte passe på å ikke bli solbrent her ute, så jeg holdt meg inne i bua, gliste verdensmesteren til NRK.
– Jeg hadde knallgode ski og følte meg bra på standplass. Rota bare med et par skudd, la han til.
Bø vant med ett minutt og ti sekunder foran lagkamerat Sturla Holm Lægreid som treff på 19 av 20 blinker på normaldistansen og som hadde marginene på sine side og slo svenske Sebastian Samuelsson med fire fattige hundredeler. Dermed kopierte svensken plasseringen fra jaktstarten.
– Jeg hadde et lite håp om gullet, men jeg skjønte det ville blitt tøft selv med 20 treff. Det er sånn igjen at sølvmedaljen blir jo gull for resten, sa Lægreid etter rennet.

Umenneskelig fart

Thingnes Bøs fart i sporet på normaldistansen var nesten umenneskelig. Selv om han gikk ut som startnummer 11 krysset han likevel målstreken først. Han tok blant annet igjen dagens fjerdemann i franske Quentin Fillon Maillet ute i løypa.
– Jeg skjønte ingenting da jeg tok ham igjen, og jeg skjønte ingenting da jeg kom først over mål. Det var ingen som hadde gått der, sa verdensmesteren.
– Det er et historisk godt løp. Han driver med en helt annen idrett enn konkurrentene akkurat nå, sa NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith underveis.
– Det beste langrennet som er gått i skiskytingssporten i min tid som kommentator, la han til.
Det var gullet Thingnes Bø manglet. Stryningen har manglet gullet på normaldistansen, men ikke nå lenger. Nå har han vunnet ni strake renn, noe ingen har klart før ham.
Totalt har han 16 VM-gull på merittlista. Ole Einar Bjørndalen har flest i skiskytterhistorien med 20. Bjørndalen har 45 mesterskapsmedaljer totalt i karrieren. Thingnes Bø er nå oppe i 28.

Tøft løp

Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen måtte i likhet med gullvinneren tåle to bomskudd på standplass. I mål var Bø nummer sju, slått med to og et halvt minutt. Christiansen var distansert med ytterligere minuttet på 10.-plass.
– Jeg tror det er det tøffeste løpet jeg har gått, både med tanke på løypa og forholdene. Det var mer løfting av bein enn det var skyving av ski. Det var bare å tråkke seg framover. Det var ikke mye respons fra underlaget, sa Christiansen.
VM-debutanten Endre Strømsheim gikk inn til 15.-plass med tre bom.
Johannes Dale måtte tåle fem tilleggsminutter. Han endte helt nede på 47.-plass.
(©NTB/Discovery)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame