Etter en god sommersesong med blant annet to NM-gull i rulleskiskyting, var det en ambisiøs Vetle Sjåstad Christiansen som startet vintersesongen på Sjusjøen tilbake i november.
Så langt har den norske skiskytteren levd opp til egne forventninger.
Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Thingnes Bø OL-konge
20/02/2022 PÅ 17:17
– Med fasit i hånd halvveis i sesongen, så har det faktisk gått akkurat som jeg hadde tenkt. Jeg var tidlig i form før jul og fikk satt noen gode resultater tidlig. Det er ikke så ofte jeg tenker tilbake, men det har gått som planlagt, sier Vetle Sjåstad Christiansen til Discovery.
Nordmannen kan se tilbake på fem individuelle pallplasser med tre seire så langt i verdenscupsesongen 2021/22.
– Det er mye jevnere enn det jeg har prestert før. Når jeg nå har dårlige renn, så havner jeg rundt topp 15. En 6. plass i verdenscupen sammenlagt viser at bunnivået er hevet en del. I tillegg har jeg tatt med meg en del topplasseringer også, så toppnivået er der fortsatt, forteller 29-åringen fra Geilo.
Den sterke sesongstarten kan ha tett sammenheng med en liten treningsendring Sjåstad Christiansen gjorde før årets sesong.
– Jeg har løpt en del og fått en bedre motor. Jeg har bygget grunnmuren sterkere enn det jeg har gjort tidligere, og så baller det på seg i positiv forstand når du først får til en ting og drar med litt selvtillit. Da er det lettere å få til skytingen, gå kontrollert inn til skyting, gå i et eget tempo og stole litt mer på seg selv. Det er mange positive effekter som kommer ut av det, forklarer skiskytteren.

Pekt seg ut øvelser

Mye har forandret seg på et snaut år. I fjorårets skiskytter-VM i Pokljuka ble det kun én individuell start for Sjåstad Christiansen. Det endte med en 16. plass på fellesstarten.
– Nå har jeg vært så god at jeg i alle fall får gå individuelt og har hatt roen rundt det, som har gitt meg mer tid til å bygge opp en formtopp inn mot mesterskapet.
Den gode formen sikret en tidlig OL-billett og garantier for renndeltakelse. Det har gitt rom for optimale forberedelser inn mot mesterskapet.
– Jeg har sluppet å bruke tiden etter jul på å gå meg i hjel og kjenne på presset, så jeg tror jeg ligger enda bedre an til den medaljen nå enn jeg gjorde på Sjusjøen. Det beste scenarioet har skjedd. Jeg var tidlig kvalifisert og kunne blinke meg ut noen distanser relativt tidlig, så jeg synes den er enda mer i rute enn tidligere, forteller 29-åringen, før han vurderer egne sjanser på de ulike distansene:
– Jeg ser på sprinten som den med minst sjanser. Det er mange som kan skyte 0+0 og hevde seg der. På normalen får jeg ikke brukt eksplosiviteten min så mye, men på jaktstart og fellesstart tror jeg at jeg har mine beste muligheter. De løpene der med tette dueller og flere skytinger tror jeg passer meg best.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Her suser nordmannen i nettet og takler fotograf

Vonde minner fra stavpost

Tilbake i november fortalte Vetle Sjåstad Christiansen om det verste han selv har opplevd under OL.
– Det var da jeg var reserve på staffeten i Sochi. Jeg stod på stavpost og så medaljen glapp for Norge. Da gråt jeg resten med resten av laget, så det var bare trist. Jeg håper ikke å gjenta det i alle fall.
I Beijing vil 29-åringen få en helt annen rolle. Denne gang er det Vetle Sjåstad Christiansen som skal forsøke å sikre OL-gullet på herrenes stafett.
– Det er ingen som ønsker hverken å være på et lag eller se på laget sitt svikte i et avgjørende øyeblikk. I år ser det litt lysere ut. Det blir i så fall jeg som svikter på den siste etappen, men jeg får gjøre mitt for å unngå det, ler Sjåstad Christiansen.
I generalprøven tok det norske stafettlaget en suveren seier. Med Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen, knuste de nærmeste konkurrent Russland med hele to minutter.
Ankermannen fikk en komfortabel jobb med å gå inn til 1. plass.
– Det var et kjempeutgangspunkt som vanlig. Spesielt Johannes har gjort enorme stafettetapper dette året og gitt meg rundt ett minutts forsprang, så jeg må fort se for meg et lignende scenario i Beijing også. Selv om vi ikke skal ta noe for gitt, så har vi det beste laget på papiret. Det er vi klare over og har forsøkt å stille med det laget vi skal stille med i OL flest mulig ganger gjennom sesongen for å øve på det som kommer til å skje. Vi føler oss i alle fall veldig godt forberedt, forteller 29-åringen, og legger til:
– Det er nok ingen hemmelighet at det er det laget vi ser for oss. Det kan skje endringer i tilfelle noen er i veldig dårlig form til OL, men det satser vi ikke på.

Gode svar i høyden

Den siste verdenscuphelgen før avreise til Beijing var i Anterselva, som i likhet med OL-arenaen ligger i høyden.
– Vi fikk alle veldig gode bekreftelser i Anterselva, spesielt på det fysiske. Alle hadde veldig gode fysiske løp, men så slet vi litt med å skyte som vanlig. Det blir en avveining på skyting i høyden. Vi har mindre oksygen å rutte med, så man må skyte på en annen måte.
– Det er litt mer urolighet i siktet. Da er det naturlig å ta seg litt bedre tid til å sikte, men i høyden har man mindre tid på grunn av oksygengjeld. Man må gjøre det motsatte av det som er naturlig, så jeg er glad for at vi nå har ti dager til å trene litt ekstra på. Før OL starter har vi tre til fire uker i høyden, så vi er veldig godt forbredt når det kommer til oksygengjeld i alle fall, utdyper Sjåstad Christiansen.
Dagene etter verdenscupen i Anterselva har gått med på å gjøre de siste nødvendige justeringene før troppen reiser til Beijing ved månedsskiftet.
– Nå var den første perioden treningsprioritert, og så tenker vi at den siste perioden blir litt mer testing, litt mer hvile, litt mer overskudd. Vi har begynt å snu døgnet, så nå er det opp klokken seks og så skal vi vel klare å sette klokka på nærmere fire når vi kommer til helgen.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Har i det skjulte planlagt rask retur: – Jeg har allerede vunnet

Lar seg ikke bekymre av OL-smitte

I løpet av den siste uken har smittetrykket vokst i norske OL-leirer. Både hopplandslaget og langrennsløperne har fått flere positive tilfeller. Senest onsdag 26. januar kom beskjeden om at Anne Kjersti Kalvå og Hedi Weng begge har fått korona få dager før avreise til Beijing.
– Vi kan se bort på langrennsleiren i luftlinje. De er bare noen få kilometer bortenfor oss, så det er på en måte helt i nærheten, sier Sjåstad Christiansen.
Til tross for den korte avstanden til langrennsleiren i Seiser Alm, forklarer 29-åringen at de norske skiskytterne ikke kan ta flere forhåndsregler enn de allerede har tatt.
– Vi leier eget hotell, vi er de eneste gjestene, ingen er hverandres nærkontakter, vi bor på enerom, vi sitter med munnbind, vi spiser fort og er stort sett alene. Vi føler vi på en måte har tatt alle de forhåndsreglene vi kan ta, men selvfølgelig kan vi ikke være 100 prosent sikre.
– Vi føler vi gjør det vi kan gjøre, og blir vi sjuke er det universet som har bestemt det. Det går an å ha uflaks selv om man er flink. Det er ikke alltid vi kan bestemme over egen skjebne, men vi gjør det vi kan. Vi er veldig fornøyde med den jobben, poengterer skiskytteren.
– Det virker som du har et ganske avslappet forhold til situasjonen?
– Jeg føler meg veldig avslappet. Vi kan ikke bli paranoide, eller, vi er nesten paranoide, men vi føler vi gjør nok. Da tror jeg også det er nok, for vi stiller ganske høye krav til oss selv. Uflaks kan man ikke gjøre noe med.
– Det kan komme en falsk test til og med. Det er ikke noe vi kan kontrollere. Vi prøver å bruke energi på det vi kan gjøre noe med. Skjer det ting, så skjer det. Da får man ta det der og da. Trist blir det hvis noe skjer, men vi gjør vårt beste, avslutter Sjåstad Christiansen.

Tror Beijing blir hans siste OL: – Gir en ekstra energi

Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Røiseland OL-dronning
20/02/2022 PÅ 11:12
Beijing 2022
Endte opp med medaljer i alle valører: – Har faktisk gjort det ganske bra
19/02/2022 PÅ 16:06