Mandag denne uken ble det klart at herrenes sprinttrener Arild Monsen testet positvt for covid-19 ved ankomst Norge etter å ha vært med landslaget på pre-camp i italienske Seiser Alm.
De siste dagene har resten av troppen blitt testet, og onsdag kom nyheten om at Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå testet positivt for viruset. Ingen av dem var ansett som nærkontakter til Arild Monsen, da de har splittet kvinne- og herrelandslaget. Hetland frykter det kommer mer.
Beijing 2022
Gullfest for Johaug og Klæbo: Slik var Norges langrenns-OL
20/02/2022 PÅ 20:35
– I verste fall er dette bare starten på mer smitte. Vi får bare håpe - og krysse fingrene for at det stopper med de to utøverne, sier Discoverys langrennsekspert Tor Arne Hetland.
Her kan du lese hva som kom frem på pressekonferansen
Han mener landslagslege Øystein Andersen oppsummerte situasjonen fint:
Han har sluttet å bli overrasket over viruset.
Kalvå og Weng må minst sitte ti dager i isolasjon i Italia før de kan forlate landet. I tillegg må de ved endt isolasjonstid vise til negativ test, og at de er symptomfrie. Det betyr at de tidligst er ute av isolasjon 3. februar. Første OL-øvelse går 5. februar. Der var begge utøverne tiltenkt en startplass. Reiser begge to direkte, vil de lande i Kina under 24 timer før rennstart. Discoverys langrennsekspert Tor Arne Hetland er ikke optimist på utøvernes vegne.
– Jeg er relativt sikker på at de ikke stiller til start på 15 kilometer skibytte, sier Hetland like etter pressekonferansen var over.
Hetland mener Heidi Weng er medaljekandidat på øvelsen. Se hele listen her.

Bør vurdere å vrake Kalvå

Han synes det er vanskelig å si noe om hele mesterskapet ryker for de to OL-uttatte utøverne.
– Det er vanskelig å si noe om det, og spørsmålet er jo om det er mulig å få det til ogistisk sett. Det å komme seg til Kina. Øystein skisserte den tre-trinnsraketten for å få det til, og tida går kjempefort fremover, sier Hetland.
Likevel mener han landslagsledelsen bør strekke seg langt for å få med Heidi Weng mot slutten av mesterskapet.
– På sitt beste er hun en utøver jeg ville strekt meg langt for å få med til stafetten. Jeg ville nok vurdert å sette inn Ragnhild Haga (OL-reserve) for Kalvå, og hatt en plass ledig til Heidi hvis hun blir frisk, foreslår den tidligere landslagssjefen..
– Det er brutalt?
– Det er ekstremt kjedelig og trist for utøverne, for de har lagt ned mye tid og energi for å komme hit, men dette er realiteten i 2022, og den må man bare forholde seg til, sier Hetland.
Landslaget skulle i utgangspunktet fly hjem til Norge - for så å fly til Kina. Nå vurderes andre alternativ. Utfordrende, mener Hetland.
– Slik jeg har forstått det er det et alternativ å fly fra Zürich. Det er mye kjappere enn å reise til Oslo, men logistikken som skal løses nå er veldig stor. Akkurat nå vet de jo ikke når de kan reise, minner Hetland om.
Beijing 2022
Halvt norske Sophia knust etter tabbe: – Jeg begynte å gråte
20/02/2022 PÅ 13:31
Beijing 2022
Forteller om de ekstreme forholdene: – Har aldri sett maken
20/02/2022 PÅ 06:55