Populære sporter
All sport
Vis alt

Dette angrer Tufte på: – Den smellen kjenner jeg på enda

Oppdatert 30/07/2021 klokken 19:28 GMT+2

En æra er over i norsk idrett. Olaf Tufte (45) gir seg etter sitt syvende OL, men i den 27 år lange karrieren, er det én ting han angrer mer på enn andre.

Olaf Tufte.

Foto: Eurosport

OSLO / TOKYO (Discovery):
– En eneste ting, ett råd jeg ikke har fulgt, var det at Tore Øvrebø ba meg ta et hvileår etter 08. Det hørte jeg ikke på, sier Olaf Tufte til Discovery.
Og det har rolegenden tenkt på siden den gang. Tufte klarte ikke å bremse etter OL-gullet i Bejiing.
– Jeg var høy på min egen prestasjon, sulten på mer og gjøv enda mer idrett. Etter 2008 pusset jeg opp hele framhuset på gården, giftet meg, hadde akkurat blitt far og hadde mindre sponsorinntekter enn jeg noen gang har hatt på grunn av økonomisk krakk.
Med det økonomiske krakket, måtte Tufte jobbe ekstra mye for å holde hjulene i gang.
– Jeg kjørte land og strand rundt for å holde foredrag for å tjene penger, sov nesten ikke, skapte «Team Tufte», jobbet dobbelt opp med sponsorer og støttespillere samtidig som jeg var bonde. Så smalt det i 09. Den smellen kjenner jeg på enda. Den satt virkelig i helt til 2014.
Det ble ikke rare medaljefangsten i årene som kom. Under OL i London (2012) endte Tufte på en 9. plass, noe som var hans dårligste plassering i et mesterskap siden OL i Atlanta, 1996.
Etter den tunge perioden i 2009 til 2014 har Olaf Tufte tatt med seg verdifull læring videre inn i karrierens siste år.
– Noen ganger kan det lønne seg å planlegge en liten pust. Å ta et år ut når du har holdt på i 15 år. Det handler ikke om å ligge på sofaen, men steppe litt ned på den verste galskapen, få hodet på rett sted og så trappe opp igjen.

Følelsesmessig berg- og dalbane

Onsdag var OL-karrieren over. Det stoppet etter syv, med Tokyo-OL som et skuffende punktum på en enorm karriere.
– Dagen har vært en liten rundtur i følelser, sier Tufte, og oppsummerer hans siste leker på følgende måte:
– Vi trodde vi skulle få være med å krangle om medalje for det har gått bra på trening og vi har gjort jobben. Så snublet vi i forsøket. Den tok vi. Så la vi av gårde igjen i oppsamlinga og fikk nok en nesestyver. Den satt langt inne. Jeg må innrømme at jeg tar det tungt å bomme på drømmen. Jeg ville ta med de tre gutta til olympisk finale og starte tre olympiske epoker.
I år konkurrerte han i dobbeltfirer med Martin Helseth, Erik Solbakken og Oscar Stabe Helvig.
– Det har vært opp og nedturer, høyt under taket og slamring i dørene. Masse glede og fanteri. Mye følelser og mye som står på spill personlig for å lykkes. Det skal være åpent for sterke meninger.
Han takker hans tre medroere for et siste lite eventyr i de olympiske leker.
– Jeg ville aldri vært foruten denne reisen med gutta, men jeg skulle veldig gjerne tatt dem med til en finale. Innsatsen deres har fortjent det.
picture

Tårevåt avskjed for OL-veteranen: – Takk til alle som har holdt ut

Hilsen til folket

Nå som han legger årene på hylla, vil Tufte bruke tiden til å komme med en siste hilsen som aktiv roer.
– Tusen takk til alle som har ønsket meg godt i alle år. Det er fantastisk hvor mange meldinger og hyllester man får når det går bra og hvor mye støtte man får når det går mindre bra, forteller 45-åringen, og legger til:
– Jeg har vært ekstremt privilegert som har fått holde på med deg jeg gjør og sier tusen takk til alle som har stått ved min side uansett i snart 30 år. Uten dere hadde det ikke vært mulig.
Den norske OL-legenden skulle gjerne avsluttet med et bedre resultat.
– Litt lei for at vi ikke kunne krone det med en verdig finish, men jeg lover at vi ga alt vi hadde. Gutta kjempet som løver. Takk. Jeg skulle gjerne sagt på gjensyn, men det får bli med litt andre klær, avslutter Olaf Tufte.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame