Populære sporter
All sport
Vis alt

Kjetil Borch om Tufte: – Ikke vært en dans på roser

Publisert 30/07/2021 klokken 21:04 GMT+2

Kjetil Borch rodde natt til fredag inn til OL-sølv. I et lengre intervju med Discovery snakker han om hvor mye Tufte har betydd - og om vinnerkulturen i Horten.

Kjetil Borch om veien til OL-sølvet

Natt til fredag rodde Kjetil Borch inn til sølv i singlesculler på vannet i Tokyo. En sølvmedalje som er gull verdt.
– Det ligger mye innsats i denne. Skulle selvsagt gjerne hatt en gullmedalje, men denne var gull verdt. Det har vært en enorm prestasjon av støtteapparatet og hele laget, sier Kjetil Borch i et lengre intervju med Discovery. Intervjuet i sin helhet kan du se øverst i saken.
Telefonen har gått varm siden sølvløpet. 158 ubesvarte meldinger har han talt opp, men én melding har han lest. Fra mannen han tok bronse sammen med i dobbelsculler under OL i Rio, Olaf Tufte.
«Vi satt på flyplassen og rodde som faen for deg, siste fem hundre.»
Singlesculler er en individuell idrett. Mann mot mann. Den sterkeste vinner. Men frem til Borch satt i båten ukristelig tidlig fredags morgen, hadde laget bidratt for å få han nettopp dit.
– Jeg ror ikke båten alene. Laget sitter om bord, men når du sitter på start - helt alene. Du kan ikke lene deg på noen andre. Det er bare deg, sier 31-åringen.
picture

Se oppsummering av dagens OL-høydepunkter

Kulturen sitter i veggene

Borch snakker om rolandslagsets kultur. De er vinnere. Tre gull, seks sølv og åtte bronser har vi tatt siden brødrene Hansen tok OL-gull i Montreal tilbake i 1976. Men i Tokyo hadde de norske sviktet. Brun og Strandli veltet i semifinalen. Firersculleren med Tufte nådde ikke opp. Til slutt var det én mann igjen. Kjetil Borch, og han kjente på presset på vegne av hele ro-Norge. På vegne av Horten roklubb.
– Det har vært tøft. For det betyr mye for norsk roing. Vi står for medaljer i OL. Det er det vi leverer, sier Borch.
Han forteller at vinnerkulturen sitter i veggene i Horten.
– På veggen i andre etasje på Horten Roklbub henger det en plankett fra 70-tallet med alle OL-medaljene våre. Den var jeg bekymra for. Det handler om kultur. Det er vanskelig å etablere i ryggmargen i alle organisasjoner, men den sitter i veggene på Horten Roklubb, sier Borch.
picture

Bekymret: – Begynner å bli et virkelig problem

– Betydd veldig mye

Tilbake til meldingen fra Tufte. For selv om det er mange trenere og utøvere som har påvirket og hjulpet Borch frem til sølvet, så er det én utøver som har påvirket Borch mer enn noen andre. En utøver som har deltatt i syv OL, og som Borch selv tok bronse med i Rio. Ro-Norges grand old man. Olaf Tufte.
– Han har betydd veldig mye. Han er nok den utøveren som har vært med å lagt veien for meg. Det har ikke vært enkelt, for vi er veldig forskjellige mennesker. Vi er to sta mennesker, så det har ikke alltid vært en dans på roser. Kanskje en dans på torner, sier Borch før han fortsetter.
– Vi har kranglet litt, men det har gjort oss bedre, og jeg har lært meg å holde litt mer kjeft. Takk for det Olaf. Det kommer godt med i resten av mitt voksne liv, humrer Borch.
– Hvordan kom du frem til at det fungerte?
– Han sa det, og det fungerte, sier Borch lattermildt.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame