Populære sporter
All sport
Vis alt

En æra er over: – Skulle ønske jeg var 25 år og kunne fortsette med gutta

Oppdatert 28/07/2021 klokken 08:34 GMT+2

Olaf Tufte avsluttet sin utrolige karriere med en tredjeplass i B-finalen og en niendeplass totalt i hans aller siste mesterskap.

Olaf Tufte

Foto: NTB

TOKYO/OSLO (Discovery):
– Det er vemodig. På en annen måte er det jo også planlagt. Samtidig skulle jeg ønske at jeg var 25 og kunne bare fortsette sammen med gutta. Så var det jo drømmen som brast, som ikke er noe morsomt å ta med seg som avslutning, sier en emosjonell og gråtkvalt Olaf Tufte etter hans siste internasjonale konkurranse.
– Var gira på å ro sammen med gutta i A-finalen og se hva vi var gode for etter tre år. Det bommet vi på og det er det jeg sitter igjen med nå og det er litt kjipern. Føles som jeg feiler ovenfor gutta, sier han videre.
Se resten av det emosjonelle intervjuet med Tufte og resten av gjengen i dobbeltfireren:
picture

Tårevåt avskjed for OL-veteranen: – Takk til alle som har holdt ut

Norges dobbeltfirer tapte på målstreken og måtte ta til takke med en tredjeplass i B-finalen.
– Det er en hedersmann som takker av og dette må sies å være en sportslig opptur for de norske gutta, sier Discoverys rokommentator Nito Simonsen idet Norges båt passerte målstreken.
Se innspurten av Tuftes aller siste løp:
picture

Ror inn for aller siste gang: – En hedersmann som takker av

Discoverys roekspert Stian Kjennvold syntes også at den norske dobbeltfireren presterte et meget sterkt løp og fortjente en bedre plassering enn en tredjeplass.
– Jeg synes det løpet de gjennomfører i dag er bedre enn hva resultatliste tilsier.

Hyller Tufte

Trener Kjetil Undset er fornøyd med at Norge løfter seg etter to skuffende løp i forsøksheat og oppsamlingsheat, men syntest ikke at en niendeplass i OL er noe å rope hurra for.
På spørsmål om hvordan han vil beskrive personen og idrettsmannen Olaf Tufte etter hans syvende og siste OL er over sier Undset:
– Det meste er vel sagt om hans enorme personlighet. Jeg var selv «offer» for han som utøver og fikk kjenne på hans enorme evne til å restituere seg fra økt til økt. Han satte en helt ny standard og det var veldig fortvilende når vi andre var helt i bånn etter trening og han kunne bare kjøre på videre, sier Undset og fortsetter:
– Han har jo holdt på med dette i 25 år nå, med et ekstremt fokus på selvutvikling og selvdisiplin. I tillegg droppe inn med morsomme og lykkelige øyeblikk underveis. Han viser alle unge veien hele tiden, han gir seg aldri og er alltid på.
Se hele intervjuet med trener Kjetil Undset.
picture

Hyller ro-legenden: – Han har satt en ny standard

Slått på målstreken

Den norske dobbeltfireren skuffet stort under både forsøksheatet og oppsamlingsløpet noen dager senere og dermed røk A-finale-billetten for Olaf Tufte, Erik Solbakken, Martin Helseth og Jan Oscar Helvig i den norske dobbeltfireren.
Da ble det istedenfor en tur til B-finalen for nordmennene og en kamp om syvendeplassen og ikke medaljer.
Det var kineserne som startet sterkest i herrenes B-finale i dobbeltfirer. Norge startet kontrollert, men økte farten og presset kineserne om førsteplassen underveis i løpet.
Både Norge og Tyskland kom fort på slutten av løpet og presset Kina helt til målstreken, men dessverre så klarte ikke Norge å ta igjen Kina og tyskerene klarte så vidt å slå Norge på målstreken. Norge endte dermed på en tredjeplass i B-finalen og en niendeplass totalt.

25 år lang karriere

I 25 år har Olaf Tufte konkurrert og utmerket seg på det aller høyeste nivå innen roing. Siden OL-debuten i Atlanta i 1996 sitter rofenomenet fra Horten igjen med fire olympiske medaljer, hvorav to gull, en sølv og en bronse.
Spesielt godt huskes Tuftes og Norges aller første OL-gull i singlesculler i Athen-OL i 2004 og vi ble introdusert til Tuftes ikoniske «Jeg er i kjempeform-dans».
Like imponerende var forsvaret av gullet i Beijing fire år senere.
Han har også håvet inn VM-medaljer, seks i tallet og to ganger har han stått han øverst på pallen.
Etter Beijing-OL gikk det dårligere for roveteranen. OL i London ble ingen suksess. Der endte Tufte på en niendeplass, hans dårligste plassering i et OL siden Atlanta-OL i 1996.
Men Tufte slo sterkt tilbake i Rio fire år senere. Sammen med Kjetil Borch tok han en imponerende bronse i dobbeltsculler.
Men nå er en utrolig idrettskarriere over for en av Norges aller største idrettsutøvere gjennom tidene. 45-åringen deltok i sitt syvende OL i Tokyo og mest sannsynlig hans siste OL.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame