Populære sporter
All sport
Vis alt

Utøvernes ritualer: Svarte sokker, påtegnet bart og lykke-katt

Wilma Bergseth

Publisert 04/02/2022 klokken 23:17 GMT+1

Lykkeritualer er vanlig i sportsverden, noen rarere enn andre. Også under OL blir det utført mange ritualer.

Eva Samková

Foto: Getty Images

Det finnes mange rare ritualer de olympiske utøverne gjør før viktige konkurranser. Noen må ha på en spesiell farge på undertøyet, noen må spise det samme før hver konkurranse, mens andre skriver noe viktig i hånden sin. Disse ritualene kan bidra til både suksess og fiasko.

Lykke-katt, falsk bart og sokker til ulike formål

Noen ritualer er rarere enn andre. Blant annet tegnet den kinesiske snowboarderen Eileen Gu en lykke-katt på hånden med eyeliner før hun tok gull i junior-OL i 2020. Ifølge Olympics.com skal hun tatovere denne på armen dersom hun tar medalje i Beijing 2022.
Også tsjekkiske Eva Samková har et spesielt rituale hun gjør før viktige konkurranser. Hun er kjent for å tegne på en falsk bart før viktige konkurranser. Snowboarderen vant landets første gullmedalje i Sotsji i 2014. Dette iført den spesielle barten i landets farger.
Den italienske skøyteløperen Francesca Lollobrigida velger undertøyet sitt i henhold til fargene som har brakt lykke i tidligere løp, ifølge Olympics.com. Hun har forskjellige farger på sokkene for de ulike distanse hun går.

Norske utøvere med ritualer

Også noen norske utøvere har spesielle ritualer de må gjøre før, under eller etter en konkurranse.
Blant annet langrennsløper Hans Christer Holund. Han har sagt til VG at han får et behov for å takke noe større enn seg selv, dersom han går et godt løp. Da han tok VM-gull i 2021 pekte han mot himmelen i målområdet.
Skiskytter Tiril Eckhoff avslører i NRK podcasten Sporten at flere på laget har konkurranseritualer. Hun går selv alltid med hestehale og svarte sokker.
NRK skriver også at skiskytterne alltid avslutter kveldsmøtet med «guys, let's do this» og applaus kvelden før konkurranse.

Suksess eller fiasko

Tyske forskere har gjort ulike forsøk som har vist at ritualer kan hjelpe deg å prestere, skriver NRK. Samtidig kan de også bikke over til tvangstanker.
– Det er en hårfin balanse mellom den tryggheten en føler på ved å lage en god plan, og samtidig den utryggheten om en ikke får gjennomført planen, sier Eckhoff til NRK.
Samtidig påpeker hun at hun har blitt lettere til sinns, men at hestehalen, den beholder hun.
Vi får håpe vi får se Holund peke mot himmelen, Eckhoff til start med hestehale, at «guys, let's do this» jubles og at norsk seier blir et fast rituale i Bejing 2022.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame