Populære sporter
All sport
Vis alt

Svenskene raste etter Skistad-manøver: – Blir nesten enda mer sint

Joakim Opphus

Oppdatert 03/01/2024 klokken 19:57 GMT+1

Både Kristine Stavås Skistad og sammenlagtleder Harald Østberg Amundsen var skuffet etter dagens Tour de Ski-sprint i Davos. Amundsen røk ut i kvartfinalen etter fall, mens Skistad lot seg frustrere over den taktiske bommen hun gikk på i finalen. I semien var det svenske som lot seg frustrere over Skistad.

Kristine Stavås Skistad. Foto: Terje Pedersen / NTB

Foto: NTB

Amundsen gikk i bakken underveis og endte sist i sitt heat. Dermed får han et tøffere utgangspunkt i torsdagens jaktstart i Davos.
– Det var tett og jeg kjente at skiene mine ble skjøvet ut til siden. Det var nok noen som kom tett på og begynte å skøyte. Jeg tenkte ord jeg ikke vil si på TV. Det blir morsomt i morgen. Det var god stemning i løypa, og derfor er det ekstra surt å ryke ut, sa Amundsen til Viaplay.
Amundsen var tydelig frustrert og smalt staven i bakken etter fallet. Etter å ha kommet i mål og slo han hånden i reklameskiltene.
– Det er mye som står på spill i en Tour. Hadde det vært en vanlig sprint hadde det ikke vært så farlig, men det blir verre når jeg gjerne skulle hatt flere sekunder på de beste distanseløperne, sa Amundsen.
– Det var jævlig frustrerende. Jeg følte ikke jeg kunne gjøre noe, sa han til NTB.
I og med at Erik Valnes heller ikke kom seg til finale, beholder Amundsen ledelsen i sammendraget.
Jaktstarten torsdag tar utgangspunkt i onsdagens sprint. Der vil Valnes starte før Amundsen.

Ingen norske på pallen

Seieren i sprinten gikk til franske Lucas Chanavat. Ingen norske kom seg på pallen.
Franskmannen var raskest i prologen og fortsatte den gode farten utover dagen i Sveits. Til slutt var han sterkest i finalen og kunne juble for seier. Svenske Edvin Anger ble nummer to, mens Federico Pellegrino (Italia) ble tredjemann.
Matz William Jenssen og Håvard Solås Taugbøl var norske deltakere i sprintfinalen onsdag kveld. Taugbøl ble nummer fem, mens Jenssen endte sist på sjetteplass.

Taktisk bommert

Kristine Stavås Skistad ble nummer to i kvinnenes sprint. Hun måtte se seg slått av svenske Linn Svahn som rykket i fra i den siste motbakken i finalen.
Etter målgang innrømmer den norske sprintløperen at hun røk på en taktisk bommert.
– Jeg er ganske skuffa nå. Jeg tror ikke jeg har gjort en så stor bommert denne sesongen, så det var kjedelig, sier Skistad til Viaplay.
Hun forteller at planen var å ta ryggen til Svahn opp siste bakke, men det gjorde hun ikke.
– Jeg tar feil rygg. Jeg driter meg ut helt. Jeg skjønner ikke hva jeg drev med.

Svenske reagerte på Skistad

Skistads vei til finalen var imidlertid ikke bare enkel. I semifinalen oppsto det en situasjon som førte at Emma Ribom gikk i bakken og røk ut. TV-bildene viste at skiene til Skistad berørte Riboms i den siste svingen, men juryen så ingen grunn til å straffe den norske sprintprofilen.
– Jeg opplever at jeg blir overkjørt bakfra. Da er det ikke lett å holde seg på beina, sa Ribom i pressesonen.
Den svenske dametreneren Stefan Thomson sier til Aftonbladet at de ikke kommer til å sende en protest på hendelsen etter at juryen allerede hadde kalt det for en «race incident».
Thomson tok likevel turen inn i juryrommet for å få en forklaring.
– Vi er ikke enige, det er vi ikke. Det er klart at hun kjører ned Emma (Ribom), men de vurderer det som en "race incident" og at Skistad ikke har noe sted å gå. Men jeg synes det er irrelevant. Når man ser det, blir man nesten enda mer sint. Det får slike konsekvenser, både for hele touren og dagens ritt. Så jeg synes det er trist, sier Thomson og mener Skistad burde blitt disket.

Sverige-stikk

Etter finalen fortalte Skistad om hvordan hun opplevde situasjonen.
– Jeg får ikke med meg at jeg gjør så mye galt. Kanskje er jeg litt borti staven hennes, men noe mer fikk jeg ikke med meg, sa Skistad til NTB og den skrivende pressen.
Det er andre gang svenskene tar en sak til juryen der Skistad har vært involvert hittil i årets Tour de Ski.
– De lever inni der, så det er jeg vant til. Det virker som om de har flyttet inn der, men det er godt at det finnes jurymedlemmer som har øyne for saken. sier hun på at svenskene var innom juryrommet i etterkant.
Sammen med Skistad og Svahn var også Mathilde Myhrvold med i finalen, men måtte ta til takke med en sisteplass i finalen. De tre andre i finalen var Johanna Hagström og Maja Dahlqvist og sammenlagtleder før sprinten, Jessie Diggins. Etter dagens seier der det nå Svahn som leder Tour de Ski.
Torsdag skal det gås 20 kilometer jaktstart i klassisk stil. Touren avsluttes i Val di Fiemme søndag.
(©NTB/Discovery)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame